Γιώργος Σαχίνης

Απ. Βανταράκης: Τα αλλοπρόσαλλα πρωτόκολλα και η επιδημιολογική απουσία εργαστηρίων

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Γιώργο Σαχίνη

Ο καθηγητής δημόσιας υγείας- επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών  και πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων , Απόστολος Βανταράκης, αναφέρθηκε στον 98.4 στα κενά , τις υπερβολές , τα ανελαστικά αλλά κυρίως τα μη στοχευμένα στην πραγματικότητα χώρων όπως του τουρισμού, υγειονομικά πρωτόκολλα , πρέπει άμεσα να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα ιδίως της  έλευσης τουριστών στην Ελλάδα.

Χρειάζονται συστηματικές καταγραφές στις πύλες εισόδου στην χώρα, όπως τα αεροδρόμια. Τόνισε παράλληλα ότι μέχρι στιγμής τα επιδημιολογικά δεδομένα από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που κάνουν στοχευμένα τεστ , είναι άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα , για επιδημιολογική παρατήρηση.

Η ιχνηλάτηση επαφών των όποιων κρουσμάτων υπάρξουν είναι κλειδί, ενώ όπως είπε και μόνο η υποψία κρούσματος θα πρέπει να οδηγεί σε τεστ.

 Ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πρωτόκολλα για ξενοδοχεία με 2-3 χιλιάδες κλίνες δεν είναι απλό θέμα. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του, στο ότι αυτή την ώρα αντί ο έλεγχος με τεστ να έχει ανοίξει σε όλα τα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα των δημόσιων πανεπιστημίων και εργαστηρίων, παραμένει «κλειστό» σύστημα, με αποτέλεσμα και καθυστερήσεις σε αποτελέσματα και μικρότερος αριθμός καταγραφής αποτελεσμάτων από τα τεστ, την στιγμή που είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την μέγιστη εικόνα για τον γενικό πληθυσμό, ενόψει του επερχόμενου δεύτερου κύματος  του ιού και της νόσου από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια