Κ. Φαρσαλινός : Θέλει προσοχή η  Δεξαμεθαζόνη, τα Πρωτόκολλα και οι Καπνιστές

Απόψεις
Κ. Φαρσαλινός : Θέλει προσοχή η  Δεξαμεθαζόνη, τα Πρωτόκολλα και οι Καπνιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Φαρσαλινός, διευκρίνισε σήμερα στο Ράδιο 98.4 , πως ναι μεν υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την Δεξαμεθαζόνη, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να χορηγείται μόνο νοσοκομειακά και αφορά πολύ βαριά περιστατικά , ιδίως διασωληνωμένα με Covid 19 . Επειδή είναι φτηνό και διαδεδομένο κορτιζονούχο  σκεύασμα, θέλει ιδιαίτερη προσοχή , καθώς σε απλά περιστατικά του ιού και της νόσου η κορτιζόνη μπορεί να επιφέρει βαρύτατες επιπτώσεις στον ασθενή.

Ο κ. Φαρσαλινός, μίλησε ακόμη για τα κενά των επιδημιολογικών ερευνών στην Ελλάδα, τα  υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τις ανακοινώσεις για τους καπνιστές. Όπως είπε, στα ελληνικά μέσα παρουσιάζεται δελτίο τύπου για μελέτη Ελλήνων επιστημόνων που αναφέρει ότι το κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στους θανάτους των νέων από COVID-19,  αλλά υπάρχουν 2 προβλήματα: 1. Δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη.2. Απορώ πως προκύπτει αυξημένος κίνδυνος για τους θανάτους στους νέους, όπως λέει ο τίτλος, από τη στιγμή που στο ίδιο άρθρο λέει: "Η συσχέτιση του καπνίσματος με αυξημένη πιθανότητα θανάτου δεν ήταν στατιστικά σημαντική." Αφού δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και θανάτων, πως πεθαίνουν περισσότερο νεότεροι καπνιστές; Μάλλον αδύνατο!!! Αντίθετα , όπως λέει ο Κ. Φαρσαλινός, στις 7 Μαΐου  κατέθεσε για δημοσίευση μια ανάλυση 30 (αντί για 22) μελετών για το κάπνισμα, όπου μελετήθηκε  τόσο τη σοβαρή νόσο COVID-19 μεταξύ νοσηλευομένων ασθενών όσο και το ΠΟΣΟΙ καπνιστές καταλήγουν στο νοσοκομείο σε σχέση με το ποσοστό των καπνιστών στο γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη έγινε αποδεκτή στις 28 Μαΐου, μετά από 2 revisions μάλιστα! Όπως προκύπτει μέχρι τώρα,  οι καπνιστές που βρίσκονται στο νοσοκομείο έχουν βαρύτερη νόσο, αλλά αν στο νοσοκομείο καταλήγουν οι μισοί από τους καπνιστές που θα έπρεπε να καταλήξουν και  τότε αλλάζουν πάρα πολύ τα πράγματα. Δηλαδή, θα πρέπει να πούμε ότι οι ΛΙΓΟΙ καπνιστές που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω COVID-19 έχουν βαρύτερη νόσο. “Παρεμπιμπτόντως, εμείς βρήκαμε ότι το μόλις των 1/3ο του αναμενόμενου αριθμού των καπνιστών καταλήγουν στο νοσοκομείο. Σε ανάλυση 30 μελετών...” , κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News