Γιώργος Σαχίνης

Κ. Τσουκαλάς: Η αλήθεια για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη

Ο εργατολόγος  Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον 98.4  υποστήριξε ότι το κράτος κανονικά θα έπρεπε να επιδοτεί πλήρως την εργασία , ώστε να τονωθεί η αγοραστική δύναμη και παράλληλα να ανοίξει την εμπλοκή στην ουσία δανειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία , από την στιγμή που οι τράπεζες διαχειρίζονται τα κεφάλαια που δόθηκαν ελέω κρίσης κατά το δοκούν.

Κατά τον ίδιο ούτε οι επιχειρήσεις ενισχύονται ουσιαστικά , ούτε οι εργαζόμενοι που θα δουν στην πράξη μισθούς, επιδόματα αδείας και δώρα να μειώνονται ως 20% , ενώ το φάσμα των απολύσεων δεν αποφεύγεται ούτε για όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον Ιούλιο , ούτε για αυτούς που θα ενταχθούν μετά τον Οκτώβριο.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσουκαλάς, ο μηχανισμός θα είναι σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης.

Αφορά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.Αφορά και τις νέες επιχειρήσεις και τις εποχικές επιχειρήσεις .

Αφορά εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ακόμα και όσους προσληφθούν τώρα στην θέση οικειοθελώς αποχωρούντων. Δεν αφορά εργαζομένους με μερική απασχόληση.

Στο διάστημα της συμμετοχής στο μηχανισμό απαγορεύεται τροποποίηση σύμβασης .

Η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%.

Το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται.

Το κράτος θα καταβάλλει το 60% των ασφαλιστικών εισφορών  που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται. Ο εργοδότης θα καταβάλλει τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές

Κανένας εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει αθροιστικά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.

Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών γίνεται στο ονομαστικό μισθό.

Το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του 60% των  του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα που δεν εργάζεται ο μισθωτός.

Οι εργαζόμενοι που θα  μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μείωση σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.

Για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα απαγορεύονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθού στους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει προστασία μετά το τέλος του προγράμματος από απολύσεις ούτε για τους εργαζομένους που θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για όσους εργαζομένους δεν μπουν στον μηχανισμό Συν-Εργασία, οι απολύσεις είναι ελεύθερες ακόμα και αν η επιχείρηση έχει κάνει χρήση του προγράμματος.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια