Α. Θεοφάνους : Σταθερά επεκτατική η πολιτική της Άγκυρας

Απόψεις
 Α. Θεοφάνους : Σταθερά επεκτατική η πολιτική της Άγκυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναντι Ελλάδας και Κύπρου η πολιτική της Άγκυρας είναι σταθερά επεκτατική, είπε στο Ράδιο 98.4 ο καθηγητής πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους, με αναφορά στην τελευταία κίνηση συνοδείας φορτηγού πλοίου από τρεις τουρκικές φρεγάτες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Θετική σύμφωνα με τον ίδιο η υπογραφή μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Ο καθηγητής στη συνέχεια ανέλυσε τα δεδομένα της ανόδου, μετάλλαξης και κλονισμού του Νεοφιλελευθερισμού εν μέσω της πανδημίας κι ευρύτερα.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης ο Νεοφιλελευθερισμός με τη μορφή που είχε πάρει, παρά την έντονη κριτική, παρέμεινε ως το κυρίαρχο υπόδειγμα.  Όμως με την εκδήλωση της πανδημίας οι βασικοί θεωρητικοί πυλώνες του συγκεκριμένου υποδείγματος έχουν κλονισθεί.  Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου του κράτους όχι μόνο στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και στην καθημερινότητα των ανθρώπων.  Ενώ ήδη είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το παρελθόν ούτως ώστε να εμβολιάσουμε το αύριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Τη σκληρότερη μορφή του Νεοφιλελευθερισμού ΙΙ εξέφραζε η Γερμανία της Μέρκελ όπου, μεταξύ άλλων, ακόμα και σε περιόδους βαθιάς ύφεσης υπήρχε η εμμονή σε ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς ή/και πρωτογενή πλεονάσματα. Και ενώ η πολιτική αυτή, η οποία επιβλήθηκε από τη Γερμανία στην ΕΕ, οδήγησε σε μεγάλες ανισότητες, συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, αύξηση της φτώχειας, ανεργία, περιθωριοποίηση εκατομμυρίων πολιτών, ο Νεοφιλελευθερισμός ΙΙ επικράτησε ως το κυρίαρχο υπόδειγμα.

Η πανδημία, οι ευρύτερες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις και η μεγάλη ύφεση στην οποία έχουν εισέλθει οι πλείστες χώρες ανέδειξε τις αδυναμίες του Νεοφιλελευθερισμού ΙΙ. Ενώ οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πολυδιάστατη κρίση, έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.  Σε πολιτικό επίπεδο θα δούμε κατά πόσον οι Νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θα αναπροσαρμοσθούν δραστικά ή εάν θα υπάρξει μια νέα εναλλακτική πειστική πρόταση διακυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News