Γιώργος Σαχίνης

Αγγ. Συρίγος: Λιβυκά τεμάχια σε Ελληνική Υφαλοκρηπίδα για την ΤΡΑΟ

"Η Ελλάδα πρέπει να απαγκιστρωθεί πλέον από το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτα»"

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου , Άγγελος Συρίγος, αναφερόμενος στις πληροφορίες που αποκάλυψε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης, ο Ηλίας Κονοφάγος στο ράδιο 98,4, είπε και ο ίδιος στον 98,4 ότι είναι η πιθανότερη επόμενη κίνηση, όπου στην βάση του παράνομου μεν τουρκο-λιβυκού μνημονίου, που παράγει δε αποτελέσματα γεωπολιτικά, η Λιβύη δια της κυβέρνησης Σάρατζ που οι «πνεύμονες» της είναι στην Άγκυρα, θα προκηρύξει διαγωνισμό θαλάσσιων τεμαχίων που θα περιλαμβάνουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Κρήτης και η Τουρκική εταιρεία πετρελαίου θα εμφανιστεί για να τα διεκδικήσει.  

Κατά τον Άγγελο Συρίγο, η Λιβύη είναι πλέον η στρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια ώρα παρέθεσε τις δυσκολίες των οριοθετήσεων με την Αίγυπτο και τον ρόλο κλειδί σε αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά του «εξαφανισμένου» νησιωτικού συμπλέγματος στο Καστελόριζο.

Η Ελλάδα είπε, πρέπει να απαγκιστρωθεί πλέον από το δόγμα «δεν διεκδικούμε τίποτα» και να περάσει στο δόγμα «διεκδικούμε  όσα το διεθνές δίκαιο μας επιτρέπει», λειτουργώντας με αποτροπή ουσίας σε όσους τολμήσουν να αμφισβητήσουν κυριαρχική μας δικαιώματα σε οποιοδήποτε σημείο της υφαλοκρηπίδας μας. Ο κ. Συρίγος , επανέλαβε ότι είναι ζωτικής σημασίας η κατάθεση συντεταγμένων και χαρτών στον ΟΗΕ , ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αποστολή σκαφών για σεισμικές έρευνες σε κάποιο από τα σημεία που εμφανίζει ως υφαλοκρηπίδα της , με εγγύτερο το σενάριο κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια