Γιώργος Σαχίνης

Χαρ. Γώγος: Σε ύφεση ο ιός αλλά επιφυλακή στο τουριστικό άνοιγμα

Στον τουρισμό "το ρίσκο υπάρχει μεν, αλλά κυρίως από χώρες με μεγάλο δείκτη διασποράς της νόσου" όπως τονίζει

Για αλλαγή υποδείγματος με βάση και την εμπειρία πλέον αντιμετώπισης του νέου κορωνοιού, ιδίως σε νοσοκομειακό επίπεδο, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας –Παθολογίας , στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας , Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, δεν μπορεί από εδώ και κάτω ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός νεόυ κύματος η λύση να είναι το γενικευμένο lockdown. Προφανώς και μιλάμε για ένα ιό με μεγάλη ευκολία μετάδοσης και σε μεγάλο εύρος, όμως οι δείκτες θνησιμότητας με βάση και την υποκαταγραφή κρουσμάτων, μπορεί να φτάσουν και στο 0,6% , άρα δεν φαίνεται να είναι από τους πλέον θανατηφόρους, αλλά από τους πλέον σοβαρούς ως προς την διάδοση τους. Η Ελλάδα που έχει από τους μικρότερους δείκτες επιπολασμού της νόσου, το οφείλει κυρίως στο lockdown, αφού ακόμη και ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν περιορισμένοι. Ακόμη είπε, απολαμβάνουμε τις συνέπειες του lockdown, αλλά με την χαλάρωση των μέτρων που είναι και αναγκαία πλέον για την κοινωνία και την οικονομία, χρειάζεται επαγρύπνηση και στοιχειώδεις κανόνες προστασίας.

Καλώς , τόνισε ο κ. Γώγος , ανοίγουν τα δημοτικά, αφού στις μικρές ηλικίες δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό θέμα, χώρια που τα μικρά παιδιά θα εκπαιδευτούν έτσι και σε κανόνες προστασίες. Με το τουριστικό άνοιγμα που είναι αναγκαίο, το ρίσκο υπάρχει μεν, αλλά κυρίως από χώρες με μεγάλο δείκτη διασποράς της νόσου και εκεί η Επιτροπή του Υπουργείου, ρίχνει ιδιαίτερο βάρος για επιπλέον πρωτόκολλα. Ο κ. Γώγος παραδέχτηκε ότι ο ιός στην Ελλάδα είναι σε ύφεση, όχι όμως σε αποδρομή , ενώ τόνισε πως είναι άγνωστο αν αυτή την περίοδο ο ιός εμφανίζει εικόνα μικρού ιικού  φορτίου και σβήνει, αυτό όπως είπε μπορεί να συμβεί , μπορεί όμως και εντελώς αιφνιδιαστικά ο ιός να επανεμφανιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ορμή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια