Γιώργος Σαχίνης

Π. Ήφαιστος: «Όχι κοινωνικό Δαρβινισμό, αλλά νομιμοποιημένο δημοκρατικό κράτος»

Ανέλυσε πως η πανδημία του κορωνοϊού, κοινωνικά, γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και θεσμικά επιταχύνει συνολικά τις εξελίξεις στην διεθνή πολιτική και τις τάσεις σε όλο τον πλανήτη

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μιλώντας στον 98.4, ανέλυσε πως η πανδημία του νέου κορωνοϊού, κοινωνικά, γεωπολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και θεσμικά επιταχύνει συνολικά τις εξελίξεις στην διεθνή πολιτική και τις τάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Όπως είπε: «Ενόψει μεγάλων προκλήσεων αντί να ρέουν χείμαρροι εθνομηδενιστικών ιδεολογημάτων και να δολοφονείται η ιστορική παρουσία μεγάλων μορφών της Ελληνικής ιστορίας όπως ο Καποδίστριας απαιτείται να εδράσει την νομιμοποποίησή του στην δημοκρατική συγκρότηση του κράτους και στην αντίκρουση των τεχνοκρατών-Δαρβίνων.

Οι τελευταίοι, αν και οι ίδιοι ομολογούν πως επιβάρυναν την Ελληνική κοινωνία για να πληρωθούν οι τράπεζές τους, θέλουν να συνεχίσουν να καταστέλλουν την κοινωνία και την οικονομία. Στην μετά την πανδημία εποχή επιβίωση σημαίνει δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Προσανατολισμό εντός του οποίου το κράτος θα νομιμοποιείται επειδή ο πολίτης θα γίνεται ολοένα και περισσότερο εντολέας της εντολοδόχου πολιτικής εξουσίας που μπορεί κάλλιστα να γίνει και ανακλητή.

Χρειάζεται νέα αφετηρία εκεί που έμειναν τα σχέδια του Καποδίστρια μετά την δολοφονία του. Τα μέλη της κοινωνίας του (Ελληνικού) έθνους έχουν συμφέρον να αντιληφθούν ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από το κατά πόσο είναι επαρκώς ισχυρό να εφαρμόζει τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την επικράτειά του και είναι νομιμοποιημένο επειδή είναι δημοκρατικά συγκροτημένο. Η επίκληση απλά στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς εφαρμογή του, όπως για παράδειγμα στα 12 ναυτικά μίλια ή την ΑΟΖ, απλά αποθρασύνει τις αναθεωρητικές προκλήσεις από χώρες όπως η Τουρκία».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια