Σταύρος Καλεντερίδης: Στρατηγική αναθεώρηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα

Απόψεις
Σταύρος Καλεντερίδης: Στρατηγική αναθεώρηση συμμαχιών για την επόμενη μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η Ελλάδα σημείωσε θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική των συμμαχιών"

Ο πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος- συγγραφέας, Σταύρος Καλεντερίδης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 αναφέρθηκε στις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατανομές ισχύος που επιταχύνει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, για τις οποίες είπε ότι καθοριστικό σημείο θα είναι η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα σημείωσε θα πρέπει να αναθεωρήσει άμεσα την στρατηγική των συμμαχιών της , πρώτιστα στο εσωτερικό της Ε.Ε. συμμαχώντας με δυνάμεις και χώρες που θέλουν μια Ε.Ε. προς όφελος των λαών της και κυρίως με αυτόνομη παρουσία έναντι του δίπολου του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Τουρκία. Μίλησε ακόμη για την στρατηγική επιλογή της Τουρκίας να θέτει ως μείζον και τώρα το πολιτικό ζήτημα ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος του Ελληνισμού, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες πλέον κινούνται ως συμπλήρωμα των επιλογών της Τουρκίας ακόμη και στην καρδιά της Ε.Ε. Ο κ. Καλεντερίδης , τόνισε ότι η χώρα πρέπει στρατηγικά να μην στηρίζεται σχεδόν μονοσήμαντα στον τουρισμό, αυτό κατέδειξε η πανδημία πόσο εύθραυστη οικονομία δημιουργεί , αλλά να χαράξει μια επιλογή ανάπτυξης κι άλλων αξόνων , όπως ο πρωτογενής, η εκπαίδευση και η τεχνολογία των υπηρεσιών.

Στηλίτευσε τέλος την αβασάνιστη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ειρήνη» στα νότια της Κρήτης για έλεγχο στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης, σημειώνοντας ότι η αποδοχή δομών για πρόσφυγες-μετανάστες από εκεί  στη Κρήτη, στέλνει σήμα για νέες ροές από τους διακινητές ψυχών και μάλιστα στη Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική της βιομηχανία που ήδη έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News