Λ. Νταβράνογλου : Ο COVID-19 δεν είναι τεχνητός, αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας

Απόψεις
Λ. Νταβράνογλου : Ο COVID-19 δεν είναι τεχνητός, αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διδάκτορας από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον 98.4

Ο Λεωνίδας-Ρωμανός Νταβράνογλου,  διδάκτορας από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας στον 98.4 εξήγησε γιατί  από το 2007 είχε προειδοποιηθεί η Κυβέρνηση της Κίνας ότι υπήρχε κίνδυνος πανδημίας από την «ωρολογιακή βόμβα» που έκρυβε η αγορά εξωτικών ζώων. Όπως είπε, παρότι με  την πανδημία του κορωνοϊου ή αλλιώς COVID-19 σε πλήρη έξαρση, κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες (πολλές φορές προωθούμενες και από κυβερνήσεις κρατών) οι οποίες υποστηρίζουν πως ο COVID-19 είτε διέφυγε κατά λάθος από  Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, είτε πως κατασκευάστηκε σκοπίμως από εργαστήρια για να χρησιμοποιηθεί ως βιο-όπλο.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Νταβράνογλου, με  την πιo πρόσφατη έρευνα πάνω στο γονιδίωμα του COVID-19, δημοσιευμένη στο έγκυρο περιοδικό Nature Medicine, η πιθανότητα του ιού να είναι προϊόν εργαστηρίου είναι μηδαμινή. Όμως , η πανδημία που βιώνουμε τώρα, όχι μόνο είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες, αλλά είχαν προειδοποιήσει και κυβερνήσεις ασιατικών κρατών για την επικείμενη απειλή, οι οποίες όμως τους αγνόησαν.  O COVID-19 είναι ζωονόσος – δηλαδή ένας ιός ο οποίος μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Προηγούμενοι κορωνοϊοί, όπως o SARS και ο MERS, οι οποίοι προκάλεσαν επιδημίες το 2002 και το 2012 αντίστοιχα, ήταν και αυτοί ζωονόσοι, προερχόμενοι από νυχτερίδες.

Ωστόσο, για να γίνουν αυτοί οι κορωνοϊοί  μολυσματικοί στον άνθρωπο, έπρεπε να περάσουν από έναν ενδιάμεσο ξενιστή, δηλαδή ένα άλλο είδος ζώου. Με αυτόν τον τρόπο, απέκτησαν τις απαραίτητες μεταλλάξεις, οι οποίες τους επέτρεψαν να “προσκολληθούν” στα ανθρώπινα κύτταρα. Όσον αφορά τον COVID-19, η πιο πρόσφατη έρευνα πάνω στο γονιδίωμα του ιού, επιβεβαίωσε πως ο πιο πιθανός αρχικός φορέας του ιού ήταν ένα είδος νυχτερίδας. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι εάν ο ιός πέρασε απευθείας από το αρχικό ζώο-ξενιστή στον άνθρωπο, ή μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή (όπως ο SARS και ο MERS).

Ο διδάκτορας από το Τμήμα Ζωολογίας της Οξφόρδης, είπε ακόμη ότι πιθανός ενδιάμεσος ξενιστής είναι το φολιδωτό θηλαστικό γνωστό ως παγκολίνος, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί. Επίσης, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί εάν οι μεταλλάξεις οι οποίες επέτρεψαν στον COVID-19 να μετατραπεί σε πανδημία, συνέβησαν στο αρχικό ζώο-ξενιστή, σε ενδιάμεσο ζώο ξενιστή, ή αφότου ο ιός άρχισε να κυκλοφορεί στους ανθρώπους. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι ότι ο COVID-19 είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης και όχι εργαστηρίου υψηλής ασφαλείας.

Οι μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες που του επιτρέπουν να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, χρησιμοποιούν έναν καινούργιο, απροσδόκητο μηχανισμό, ο οποίος “ξεγέλασε” τα μαθηματικά μοντέλα που προσπάθησαν να προβλέψουν ποιές θα ήταν οι πιο αποτελεσματικές μεταλλάξεις για την εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους. Επίσης, ο COVID-19 κατάγεται από κορωνοϊούς οι οποίοι είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. Αν κάποιος ήθελε να δημιουργήσει έναν νέο, θανατηφόρο ιό, θα τροποποιούσε κορωνοϊούς οι οποίοι είναι ήδη μολυσματικοί στους ανθρώπους – όπως ο SARS. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τέλος, ένας κορωνοϊός όπως ο COVID-19 είναι πολύ αναποτελεσματικός ως βιολογικό όπλο, καθώς έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, στην συντριπτική του πλειοψηφία σε γηραιά άτομα. Έδωσε τέλος και κατηγορηματικά αρνητικές απαντήσεις για τον ενδεχόμενο ρόλο ξενιστή στα κουνούπια αλλά και την σχέση των κατοικίδιων με τον κορωνοιό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News