Γιώργος Σαχίνης

Αχιλλέας Γκίκας: Εγρήγορση αλλά όχι πανικός με τον κοροναϊό

Ο Καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησε για εγρήγορση και επιφυλακή, όχι όμως για πανικό συναγερμού μέχρι στιγμής αναφορικά με τον κοροναϊό που εξαπλώνεται με πάνω από 1500 κρούσματα επίσημα και ανεπίσημα καταγεγραμμένα με 6 νεκρούς στην Κίνα και κρούσματα από Ταϊλάνδη ως Ιαπωνία και Αυστραλία.

Περιστατικά έχουν ήδη διαγνωστεί στο Πεκίνο, τη Σανγκάη, τη Βουχάν (η πλειονότητα, καθώς θεωρείται και η αρχική εστία του ιού), η Γκουαντόνγκ, ενώ τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν ήδη σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ύποπτα κρούσματα τόσο στις Φιλιππίνες όσο και στην Αυστραλία. 

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Ωστόσο ο κ . Γκίκας για την ώρα βλέπει πολύ μικρότερη στατιστικά θνησιμότητα και μεγαλύτερη δυσκολία μετάδοσης του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το φαινόμενο είπε θέλει προσοχή , όχι όμως και πανικό. Ήδη και το ΚΕΕΛΠΝΟ , είπε ο Αχιλλέας Γκίκας , έχει εκδώσει σχετική οδηγία παρακολούθησης της όλης υπόθεσης , ιδίως με επίκεντρο τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια