Γιώργος Σαχίνης

Ζ. Μίχας: Η αποτυχία του Δεδομένου και τα ρίσκα του απρόβλεπτου

Για διπλωματική αποτυχία και έλλειψη στρατηγικής  βάθους , έκανε λόγο μιλώντας στον 98.4 ο Ζαχαρίας Μίχας, διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας και συνεργάτης του  defence-point.gr ,  με αφορμή ακόμη και την απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου. 

Όπως είπε, δυστυχώς η διακήρυξη με δικά μας λόγια ως δεδομένου συμμάχου των ΗΠΑ, ακόμη και την θετική δήλωση του εκπροσώπου  του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα θαλασσίων ζωνών μετριάζει, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι παίκτες ισχύος  να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην παρουσία χωρών όπως η Τουρκία , που θεωρούνται απρόβλεπτες, σε διασκέψεις που όμως αφορούν ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα της Ελλάδας.

Κατά τον κ. Μίχα, η στρατηγική επιλογή του  Ερντογάν  να δημιουργεί παντού θέματα, έχει υψηλό ρίσκο και δημιουργεί και αντι-συσπειρώσεις  στην περιοχή.
Αλλά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει απλά να αντιδρά στις εξελίξεις.

Οφείλει να χαράξει στρατηγική βάθους με ΑΟΖ, επίδειξη της κυριαρχίας της και της λειτουργίας της ως δύναμη αποτροπής και παράλληλα οικοδόμηση ευέλικτων συμμαχικών σχημάτων, όπου οι παίκτες ισχύος όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρωσία και άλλοι δεν θα πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους και μονοσήμαντους.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια