Γιώργος Σαχίνης

Γ. Αδαλής : Γεωπολιτική και «Ασφάλιστρα Φόβου»

Ο οικονομέτρης – οικονομολόγος και αρθρογράφος Γιώργος Αδαλής, εξήγησε στον 98.4 πως με την μέθοδο ανάλυσης οικονομικών δεδομένων και την χρήση της καθημερινής διακύμανσης δεικτών όπως το λεγόμενο «ασφάλιστρο φόβου» , μπορούν να δοθούν ερμηνείες σε μείζονα κατά τα άλλα γεγονότα, από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Μέση και Εγγύς Ανατολή. Μάλιστα όπως ο ίδιος εκτιμά επί του παρόντος οι μεγάλοι παίκτες ισχύος και δια αυτών οι ενεργειακοί κολοσσοί, δεν επιθυμούν μείζονες πολεμικές συγκρούσεις  που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα συμβόλαια τρισεκατομμυρίων. Παρέθεσε τα γεγονότα στη Ρουμανία, που ενισχύουν την άποψη ότι αμερικανικός κολοσσός που εμφανίζεται και στις έρευνες νοτίως της Κρήτης, ίσως να ετοιμάζεται για απαγκίστρωση από την περιοχή.

Ο Γιώργος Αδαλής  εξήγησε  ότι  γενικώς, ως Fear Premium εννοούμε στην οικονομία, την αύξηση που προκαλεί στις τιμές σήμερα, ο φόβος και η νευρικότητα του επενδυτή, για ένα μελλοντικό γεγονός. Για παράδειγμα, αν οι μετεωρολόγοι εικάζουν σήμερα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες να χτυπήσει την Φλόριντα ένας τυφώνας, αυτό έχει σήμερα άμεση επίδραση στην τιμή των συμβολαίων για τις αγοραπωλησίες πορτοκαλιών που παράγονται στην Πολιτεία αυτή. Οι οποίες θα ανέβουν ραγδαία σήμερα, άσχετα αν χτυπήσει τελικά ή όχι ο τυφώνας. Κι όταν περάσει η περίοδος όπου οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν τυφώνα, οι τιμές των συμβολαίων θα πέσουν στα κανονικά τους επίπεδα. Εκτός τελικά, κι αν ο τυφώνας καταστρέψει όλες τις καλλιέργειες.

To «ασφάλιστρο φόβου», λειτουργεί απολύτως ενοχλητικά ΚΑΙ στην περίπτωση της αγοράς υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) επηρεάζοντας τις τιμές πώλησης των συμβολαίων. Για παράδειγμα, ο φόβος ενός γενικευμένου ή περιφερειακού πολέμου, σε περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα ή αγωγοί, μπορεί να ενισχυθεί ακόμα και από μια δήλωση ενός ηγέτη όπως ο Τραμπ ή ο Πούτιν. Μια τέτοια δήλωση μπορεί να αυξήσει τα «Ασφάλιστρα Φόβου», την ώρα που διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στις χρηματαγορές. Ακόμα χειρότερα, αν οι επενδυτές διακατέχονται από την αίσθηση, ότι θα ξεσπάσει σύντομα πόλεμος πχ στην Μέση ανατολή, τότε τα συμβόλαια φόβου αυξάνονται και οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω, χωρίς ουσιαστικά να έχει συμβεί το παραμικρό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια