Ηλίας Κουσκούβελης: Αποτροπή και Διπλωματικός Μαραθώνιος

Απόψεις
Ηλίας Κουσκούβελης: Αποτροπή και Διπλωματικός Μαραθώνιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποσιωπήσεις Σημίτη για το Ελσίνκι

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης , μιλώντας στον 98.4  ανέλυσε γιατί  το σύστημα Ερντογάν  δεν λειτουργεί γεωπολιτικά με όρους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά δρα με στρατηγική βάθους διεκδικώντας το ρόλο περιφερειακής δύναμης και παίχτη μεγάλου βεληνεκούς , με τρόπο που ευθέως επιζητά το πλήγμα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία, όσο θα αντιλαμβάνεται την υποχωρητικότητα μας χωρίς όρια και κόκκινες γραμμές ως επιλογή κατευνασμού.            

 Όπως σημείωσε η Ελλάδα για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση σε σημείο πολεμικής αναμέτρησης, θα πρέπει να στείλει με ευκρίνεια το μήνυμα ότι διαθέτει και διαθέτει ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Ορθώς επιλέγουμε τον διπλωματικό μαραθώνιο καταδεικνύοντας το ρόλο ταραξία και ολοκληρωτικών διαθέσεων της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα η αποτροπή μας με την επίδειξη ισχύος να γίνει άμεσα αντιληπτή από την απέναντι πλευρά.

Η συζήτηση για προσφυγή στην Χάγη σε αυτή τη φάση είναι άκαιρη, πολύ περισσότερο που η Τουρκία δεν το συζητά καν ή αν το συζητούσε θα έβαζε πλειάδα θεμάτων κι όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας.

 Ο Ηλίας Κουσκουβέλης , αναφερόμενος στο άρθρο Σημίτη και τις αιτιάσεις του ότι χάθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή η ευκαιρία της απόφασης της Συνόδου στο Ελσίνκι που ο ίδιος κληροδότησε , τόνισε ότι «κάψαμε ένα διαπραγματευτικό στάδιο/χαρτί, διότι είχε προηγουμένως απειληθεί βέτο στην διεύρυνση, αν δεν εντασσόταν η Κύπρος στην ΕΕ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News