Γιώργος Σαχίνης

Ηλ. Κονοφάγος: Κίνδυνος απαγκίστρωσης των εταιρειών εξορύξεων από την Ελληνική ΑΟΖ

Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική, έχει επιδοθεί  σε έναν αγώνα  ακύρωσης των ελληνικών εξορύξεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταρρέουν στη διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα να έχουν έλθει σε δυσχερή θέση πολλές εξορυκτικές εταιρείες. Η καθυστέρηση μας για 15 χρόνια στις εξορύξεις, ίσως αποβεί μοιραία όχι μόνο εξαιτίας των γεωπολιτικών δεδομένων που θέλει να φτιάξει στην περιοχή και νότια της Κρήτης ο Ερντογάν, αλλά και εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, που καθιστά την εξόρυξη του ασύμφορη για την επόμενη πενταετία.

Αυτά υποστηρίζει μεταξύ άλλων το  μέλος της Επιτροπής Ενέργειας  της Ακαδημίας Αθηνών και γνώστης της διεθνούς ενεργειακά αγοράς, Ηλίας Κονοφάγος , μιλώντας στον 98.4 .

Με άλλα λόγια, αυτή η κατάσταση είναι μεσοπρόθεσμα εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τα αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου όσο και για την παρουσία τους εντός της ελληνικής επικράτειας για την ανάδειξη του ορυκτού μας πλούτου σε υδρογονάνθρακες.

Πιο συγκεκριμένα η έγκυρη εταιρεία αξιολόγησης της διεθνούς αγοράς υδρογονανθράκων IHS Markit διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (από την οποία εισάγουμε ήδη φορτία LNG) θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα δηλαδή στο επίπεδο των 2 δολαρίων ανά MMBtu το 2020 και ότι εκεί αναμένεται να παραμείνουν για αρκετό διάστημα.

Η εικόνα του αναμενόμενου κέρδους από τις εξορύξεις φαίνεται επί του παρόντος να καταρρέει σημαντικά. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να είναι βαθιές, και ίσως πολύ οδυνηρές για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Είναι γνωστό ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η ΕxxonMobil και η Total, αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά οικονομικά προβλήματα, αλλά πολύ περισσότερο υποφέρουν οι μικρομεσαίες πετρελαϊκές εταιρείες εξορύξεων που αυτή την στιγμή αντιπροσωπεύουν το 30% τις παγκόσμιας παραγωγής περίπου. Τέτοιες μικρομεσαίες εταιρείες έχουν επιδείξει πρόσφατα σημαντικό ενδιαφέρον σε περιοχές για τις οποίες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει πρόσφατα επιλέξει για να προκηρύξει σε διεθνή διαγωνισμό παραχωρήσεων (Εικ.2).

Η ισχύουσα κατάσταση στην διεθνή αγορά σε συνδυασμό με την άτυπη ανορθόδοξη επιχειρηματική εισβολή της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, προσπαθεί να δώσει την χαρακτηριστική βολή στην επενδυτική προσπάθεια της Ελλάδας πριν αυτή αναδείξει τον ορυκτό της πλούτο Νότια της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια