default-image

Άνθη Ελιάς η κορυφαία βάση αντι-γηραντικών εκχυλισμάτων

Απόψεις
Άνθη Ελιάς η κορυφαία βάση αντι-γηραντικών εκχυλισμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημ Κουρέτας: Αποκωδικοποιώντας την επίδραση της διατροφής στα γονίδια.

Ο καθηγητής Βιοχημείας- Βιοτεχνολγίας  στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μιλώντας στον 98.4 , αφού αναφέρθηκε αρχικά για το πώς η σύνδεση της παιδείας με τις ανάγκες της κοινωνίας μπορεί να σταματήσει ακόμη και την αιμορραγία νέων καταρτισμένων επιστημόνων να φεύγουν για μόνιμη εργασία στο εξωτερικό, προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις στο τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας, που σχετίζονται άμεσα με το ποιοτικό πλεονέκτημα της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα , που είναι η δεύτερη πλουσιότερη στο κόσμο.

Η μία ανακοίνωση αφορά τα άνθη της ελιάς, που επιστημονικά  πλέον είναι η κορυφαία βάση ως εκχύλισμα για αντι-γηραντικά  καλλυντικά, όπου η εργαστηριακή πιστοποίηση ποσοτήτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε τιμές κοντά στα 500 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας , με απλό τρόπο εξήγησε πως το τμήμα του στο πανεπιστήμιο ανέπτυξε όχι μόνο επιστημονικά αλλά και επιχειρηματικά το διατροφικό πρόγραμμα με γενετική απόδειξη εξατομικευμένα , ώστε σήμερα η κορυφαία διατροφική κλινική στο κόσμο να το χρησιμοποιεί. Όπως είπε για μία σειρά από τροφές, όπως τα τυριά του τυρογάλακτος, τα ψυχανθή, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια, τον καφέ, το ρόδι, τα κεράσια και άλλα, γνωρίζουμε ποια ακριβώς γονίδια διεγείρουν, πότε και σε ποιες δόσεις.

Όλα περιστρέφονται γύρω από δύο-τρία βασικά και κρίσιμα γονίδια, όπως είναι το NRF2 και το mTOR, καθώς και περίπου 30 ακόμα, τα οποία έχουμε βρει πως έχουν σχέση με τη σύνθεση σημαντικών αντιοξειδωτικών στο σώμα (όπως είναι η γλουταθειόνη), την κυτταροπροστασία από βλαπτικούς παράγοντες και την αντιγήρανση.

Η διατροφική παρέμβαση που κάνουμε είναι προσωπική και εντελώς εξατομικευμένη, προσθέτει. Το διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον επί 15 ημέρες, ενώ ως βέλτιστη διάρκεια θεωρείται ο ένας μήνας.

Η ερευνητική προσπάθεια ξεκίνησε το 2000 στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Ενώ η ερευνητική ομάδα είχε ήδη δημοσιεύσει 190 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, προχώρησε πέρυσι σε μια δημοσίευση στο περιοδικό Current Opinion in Toxicology, όπου περιέγραψε για πρώτη φορά πώς από λίγες σταγόνες αίμα, πριν και μετά το πέρας μιας διατροφικής παρέμβασης, μπορεί να φανεί η διαφοροποίηση στην έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων.

Η δημοσίευση αυτή κίνησε το ενδιαφέρον Γερμανών γιατρών, στελεχών μιας από τις γνωστές διαιτολογικές κλινικές στην Ευρώπη, της Buchinger, η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη λίμνη Κοστάντζα στη Γερμανία και στην Μαρμπέλα της Ισπανίας. Η Buchinger δέχεται περίπου 6.500 άτομα τον χρόνο, τα οποία πραγματοποιούν ειδικές διατροφοθεραπείες 12-25 ημερών για αδυνάτισμα ή για αντιμετώπιση ειδικών παθήσεων.

Οι Γερμανοί γιατροί αναζήτησαν την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την οποία αρχικά κάλεσαν στη Γερμανία. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το εργαστήριο στη Λάρισα και ξεκίνησε μια πολύ σημαντική συνεργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News