Στ. Περράκης : Αναγκαία η στρατηγική βάθους στις Γερμανικές Επανορθώσεις

Απόψεις
Στ. Περράκης : Αναγκαία η στρατηγική βάθους στις Γερμανικές Επανορθώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε παρακάτω το ηχητικό απόσπασμα

Ο Στέλιος Ε. Περράκης καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τέως μόνιμος πρέσβης της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ο νομικός που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2011, μιλώντας στον 98.4 , με αφορμή την απορριπτική έγγραφη απάντηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας , στην Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση για τις Γερμανικές Επανορθώσεις, τόνισε ότι ακόμη και η μη απάντηση σε αυτό της Ελληνικής πλευράς, δεν δημιουργεί κανένα νομικό προηγούμενο.

Ωστόσο τόνισε με έμφαση, πως το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν η Ελλάδα και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας, αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα το θέμα και όχι με πολιτικούς εντυπωσιασμούς .

Είναι ερώτημα , είπε ο κ. Περράκης, αν έχουμε στρατηγική βάθους για το επόμενο βήμα μετά από μια ρηματική διακοίνωση και κυρίως αν έχουμε νομικά επεξεργασμένο φάκελο , ανεξάρτητα των πολιτικών επιθυμιών, ώστε να οδηγήσουμε την υπόθεση σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

Όπως είπε, τα επιχειρήματα της Γερμανίας περί  μη ύπαρξης θέματος, είναι έωλα νομικά ιδίως όταν μιλάμε για εγκλήματα κατά  της ανθρωπότητας, που δεν παραγράφονται. Εξήγησε τέλος πως η νομική πρωτοβουλία του αείμνηστου νομικού και πολιτικού  Γιάννη  Σταμούλη,  να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του Διστόμου σε επίπεδο Ε.Ε. , όχι μόνο παράγει αποτελέσματα αλλά γίνεται και βάση για σύγχρονες υποθέσεις , όπως της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News