default-image

Α. Γκίκας: Ενδιαφέρουσα Έκθεση αλλά όχι ανησυχητική , η μείωση των αντιβιοτικών μεγαλύτερο θέμα

Απόψεις
Α. Γκίκας: Ενδιαφέρουσα Έκθεση αλλά όχι ανησυχητική , η μείωση των αντιβιοτικών μεγαλύτερο θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «πολύ πραγματική απειλή» πανδημίας πλανητικών διαστάσεων προειδοποιεί έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία κάνει λόγο για εξόντωση έως ακόμη και 80 εκατομμυρίων ανθρώπων και καταστροφή σχεδόν του 5% της παγκόσμιας οικονομίας. Υπάρχουν και χειρότερα; Ναι: Είμαστε απροετοίμαστοι.

Αυτή η δυσοίωνη ανάλυση ξεκίνησε να καταρτίζεται πέρυσι από μια ανεξάρτητη ομάδα, το Συμβούλιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης και Πρόληψης (GPMB), σε απάντηση σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, από κοινού με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το GPMB, του οποίου ηγούνται η πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ και ο επικεφαλής του διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελχάτζ Ας Σάι, ανέθεσε τη μελέτη σε εμπειρογνώμονες, καταλήγοντας σε μια σφοδρή επίθεση στην πολιτική, χρηματοοικονομική και υλικοτεχνική κατάσταση του επιπέδου πρόληψης έναντι της απειλής της πανδημίας.

Ο καθηγητής παθολογίας και  ειδικών λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας , μιλώντας στον 98.4 χαρακτήρισε την έκθεση ενδιαφέρουσα για μέτρα και εγρήγορση όχι όμως για ανησυχία ότι δήθεν μια πανδημία είναι προ των πυλών.

Σοβαρότερο πρόβλημα κατά την γνώμη του , είναι πλέον η μη παραγωγή αντιβιοτικών νέας γενιάς ,αφού οι πολυεθνικές  του φαρμάκου τα θεωρούν ασύμφορα,  όταν σε χώρες όπως η Ελλάδα έχουμε την αρνητική πρωτιά  όχι μόνο της πολυφαρμακίας αλλά και των εξαιρετικά ανθεκτικών μικροβίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News