Βασίλειος Μανουράς: Η Κυπριακή τραγωδία και η επιχείρηση «Νίκη» 45 χρόνια πριν

Απόψεις
Βασίλειος Μανουράς: Η Κυπριακή τραγωδία και η επιχείρηση «Νίκη» 45 χρόνια πριν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μνήμες από την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Νίκη», δε θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό του 82χρονου σήμερα, αντιστράτηγου εν αποστρατεία Βασίλη Μανουρά, ο οποίος ως ταγματάρχης στην Α' Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεμε, συμμετείχε στην επιχείρηση, με στόχο την ενίσχυση «της δοκιμαζόμενης αδελφής Κύπρου»

Άγνωστες πτυχές της Κυπριακής τραγωδίας με την Τουρκική εισβολή 45 χρόνια πριν, αλλά και την ηρωική και ελάχιστα γνωστή δράση της 1ης Μοίρας Καταδρομών που από το Μάλεμε βρέθηκαν στην Κύπρο και διέσωσαν την τιμή των ελληνικών όπλων , κρατώντας με ελάχιστες δυνάμεις το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, περιέγραψε μιλώντας στον 98.4 , ο τότε Ταγματάρχης και αντιστράτηγος ε.α . Βασίλειος Μανουράς.

Παράλληλα ο ίδιος περιέγραψε πως , οι καταδρομείς στάλθηκαν στη σφαγή, γιατί πέταξαν από το Μάλεμε της Κρήτης χωρίς καμιά συνοδεία από μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς καθοδήγηση από το έδαφος τηρώντας σιγή ασυρμάτου, ενώ καμιά ειδοποίηση δεν είχε σταλεί για την αποστολή αυτή.

 Η τραγική κατάληξη ήταν ένα από τα αεροπλάνα που τους μετέφεραν να καταρριφθεί πάνω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας και από φίλια πυρά, αφού είχαν εκληφθεί ως τουρκικά.

Για όλα αυτά και ουσιαστικά την μη επίσημη αναγνώριση της Ελληνικής Πολιτείας στην καθοριστική τότε συνδρομή των Ελλήνων καταδρομέων, ο Βασίλειος Μανουράς, επεσήμανε πώς αν υπήρχε συγκροτημένη και όχι διχασμένη ηγεσία, τα αποτελέσματα στην Κύπρο μάλλον θα ήταν διαφορετικά.

Ο Βασίλειος Μανουράς ήταν ο αξιωματικός που ουσιαστικά αψηφώντας τις οδηγίες του τότε Έλληνα πρέσβη της Χούντας, αρνήθηκε να παραδώσει το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να περάσει στον έλεγχο των Τούρκων, προκαλώντας την παρέμβαση Καναδών του ΟΗΕ με την γνωστή κατάληξη, το αεροδρόμιο της Λευκωσίας να θεωρείται σήμερα νεκρή ζώνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News