Κ.Μελάς : Τζον Μέιναρντ Κέϊνς, μια απαραίτητη επαναφορά.

Απόψεις
Κ.Μελάς : Τζον Μέιναρντ Κέϊνς, μια απαραίτητη επαναφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στροφή στη ουσιαστική οικονομική σκέψη και όχι την αριθμο-λαγνεία

Την  επιχειρηματολογία, υπέρ της επαναφοράς στο προσκήνιο της οικονομικής σκέψης του J.M.Keynes που αναπτύσσεται στο νέο του  βιβλίο, «  Τζον Μέιναρντ Κέϊνς: μια απαραίτητη επαναφορά» παρουσίασε στον 98.4 ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πάντειο, Κωνσταντίνος Μελάς.  

Η προσπάθεια να καταστεί η οικονομία, επιστήμη του ίδιου επιπέδου με τη φυσική, μέσω της μαθηματικοποίησης - ποσοτικοποίησης  της , οδήγησε την κυρίαρχη νέο-κλασσική σχολή να αγνοήσει θεμελιακές συμβολές της ιστορίας  τόσο των θεωριών της οικονομικής επιστήμης, όσο  και της ιστορίας  της καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Μελάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  η κοινωνική φιλοσοφία της οικονομικής σκέψης του Κέινς κινείται στην κατεύθυνση επίτευξης δύο βασικών στόχων: της πλήρους απασχόλησης και του περιορισμού της αυθαίρετης και άνισης διανομής του πλούτου και των εισοδημάτων.

Η επανατοποθέτηση των κεϊνσιανών ιδεών σε πρώτο επίπεδο αφήνει μια αχτίδα φωτός για την αλλαγή κατεύθυνσης της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Φαίνεται τρομακτικά δύσκολο, ακόμη και αυτή τη στιγμή. Αλλά αρχίζοντας τη συζήτηση, ίσως να έχει γίνει, ήδη, το πρώτο βήμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News