default-image

Α. Συρίγος: Τα ενεργειακά κοιτάσματα, η Κύπρος και η ΑΟΖ

Απόψεις
Α. Συρίγος: Τα ενεργειακά κοιτάσματα, η Κύπρος και η ΑΟΖ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών  Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε γιατί σε αυτή τη φάση ο ενεργειακός πλούτος στην Κυπριακή ΑΟΖ  δεν συνιστά, άμεσης προτεραιότητας θέμα προς επίλυση του Κυπριακού, έστω κατά τα δικά της συμφέροντα, για την Τουρκία, αλλά πόλος μόχλευσης διαρκώς προκλήσεων.

Την ίδια ώρα η Κυπριακή  Δημοκρατία αλλά και η Ελλάδα, θα έπρεπε να αναζητούν μία συζήτηση στη βάση κατάλυσης της  παραδοξότητας, η Τουρκία να μιλάει για δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας επί των ενεργειακών στη Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που δεν αποδέχεται την ύπαρξη καν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τον κ. Συρίγο, η μεγάλη άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων “Γαλάζια Πατρίδα” αναζωπύρωσε την ένταση στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

Όχι μόνο λόγω του σχεδιασμού της, αλλά και λόγω της ρητορικής που την συνόδευσε και η οποία στράφηκε ευθέως εναντίον της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίδικο για τον ίδιο είναι μια ενδεχόμενη πρόκληση περισσότερο στη Κυπριακή ΑΟΖ και ολιγότερο στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News