default-image

Αντ. Φώσκολος: 53 Πρίνοι στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα

Απόψεις
Αντ. Φώσκολος: 53 Πρίνοι στην Ανατολική Μεσόγειο έως τώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Χανίων και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας Γεωλογικών Ερευνών Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στον 98.4 αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία , της ανακάλυψης βιογενούς φυσικού αερίου , στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αν αθροίσουμε τον ΖΟΡ, την Καλυψώ και τον Γλαύκο , πρακτικά εδώ και 40 μήνες ανακαλύπτουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, ένα Πρίνο ανά μήνα, συνολικά δηλαδή μέχρι τώρα 53 Πρίνοι, πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Φώσκολος  εξήγησε γιατί αν οι έρευνες που καθυστερούν στην Ελληνική ΑΟΖ , ιδίως νοτίως της  Κρήτης, ξεκινήσουν, αλλάζουν όλα τα ενεργειακά δεδομένα, όχι μόνο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά για την τροφοδοσία της Ευρώπης και την απεξάρτηση της , από άλλες πηγές.

«Χρυσό» το οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ

Η ανακάλυψη σχετικά μεγάλων ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου, 5-8 τρισ. κυβικά πόδια, 0,14-0,226 τρισ. Μ3, στον κοραλλιογενή ύφαλο Γλαύκο στην κυπριακή ΑΟΖ από την Exxon-Mobil αποκτά πολύ μεγάλη γεωπολιτική αξία.

Πολύ σημαντικό είναι ότι σε αυτήν την περιοχή έχουμε τεράστιες διαφυγές φυσικού αερίου από ιλυοηφαίστεια, που προδίδουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Κασπία Θάλασσα.

Αν σε αυτή την ποσότητα προσθέσουμε και τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο κοίτασμα της Καλυψούς, 7 τρισ. κυβικά πόδια, 0,20 τρισ. Μ3, και στο κοίτασμα της Αφροδίτης, 5 τρισ. κυβικά πόδια, 0,14 τρισ. Μ3, τότε το σύνολο είναι 17-20 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, 0,48-0,57 τρισ. Μ3, δηλαδή ποσότητα που πλησιάζει με αυτή που έχει το Λεβιάθαν. Επιπροσθέτως, υπάρχουν 2 δορυφορικά κοιτάσματα φυσικού αερίου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κοιτάσματος της Αφροδίτης, μπλοκ 12, με ποσότητες του φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 4 και 12 τρισ. κυβικών ποδιών. Η ακριβής ποσότητα θα προσδιοριστεί προσεχώς από την εταιρεία Noble Energy, στην οποία ανήκουν τα κοιτάσματα. Άρα μόνο το Λεβιάθαν μαζί με όλα τα ευρεθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, 1,1-1,2 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου, είναι αρκετά για να υπερκαλύψουν τις ανάγκες του East Med. Το πόσο φυσικό αέριο - 15 ή 20 δισ. Μ3/έτος για 25 ή 30 χρόνια - μπορεί να μεταφέρει ο East Med εξαρτάται από την ποσότητα φυσικού αερίου που θα διαθέσει η κυβέρνηση του Ισραήλ, διότι το κοίτασμα Λεβιάθαν ανήκει στο Ισραήλ. Τα αποθέματα υπάρχουν και θα βρεθούν ακόμα περισσότερα, όπως λένε οι γεωλόγοι πετρελαίου, οι γεωφυσικές εταιρείες και οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Γράφει ο κ. Αντώνης Φώσκολος

Ο αγωγός East Med σχεδιάστηκε από τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Poseidon για να λειτουργήσει για τουλάχιστον 25 χρόνια με απόλυτα ελάχιστες ανάγκες τα 15 δισ. Μ3 φυσικού αερίου/έτος. Η Κύπρος θα συμβάλλει με 7,5 δισ. Μ3 ετησίως, για 25 χρόνια, σύνολο 187,5 δισ. Μ3 φυσικού αερίου, και το Ισραήλ με άλλα 7,5 δισ. Μ3. Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των μέχρι σήμερα ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, 0,48-0,57 τρισ. Μ3, αν αφαιρέσουμε τα 0,19 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου που θα χρειαστεί ο East Med και τα 0,140 τρισ. Μ3 που θα στείλει η Κύπρος στην Αίγυπτο, περισσεύουν 0,15-0,24 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου που θα πρέπει να υγροποιηθούν και να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (14 δισ. Μ3/έτος x 20 έτη).

Άνετα, λοιπόν, μπορεί να κατασκευαστεί στην Κύπρο μονάδα υγροποιήσεως φυσικού αερίου που να παράγει 7 δισ. Μ3/έτος για τουλάχιστον 20 χρόνια (7 δισ. Μ3/έτος x 20 χρόνια). Το υγροποιούμενο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με LNG πλοία, πολύ πιθανόν ελληνικής ιδιοκτησίας, είτε στην Ελλάδα και να αποθηκεύεται στη Ρεβυθούσα, είτε στον σταθμό FSRU (Floating Storage Re-gasification Unit) της Αλεξανδρούπολης, με προορισμό τα Βαλκάνια μέσω IGB, είτε στην Ευρώπη.

Η Κύπρος λοιπόν θα στέλνει, προς το παρόν, στην Ευρώπη 14,5 δισ. Μ3/έτος φυσικού αερίου, ήτοι όσα θα στέλνει ο αγωγός ΤΑΠ στην Ευρώπη. Και αν προσθέσουμε τις απόλυτα ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου που θα στέλνει και το Ισραήλ, 7,5 δισ. Μ3 φυσικού αερίου, τότε με τα σημερινά αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου οι ποσότητες που θα διοχετεύονται από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη θα είναι 50% περισσότερες από τις ποσότητες που θα διοχετεύει ο ΤΑΠ. Τεράστια γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου. Και όχι μόνο, διότι η εκμετάλλευση αυτών των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Κύπρο δημιουργεί περίπου 8.000 θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και 24.000 θέσεις στον δευτερογενή. Βεβαίως, στη δημιουργία των θέσεων εργασίας στην Κύπρο δε λαμβάνονται υπόψη και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση των 5 κοιτασμάτων αργού πετρελαίου, 1,5 δισ. βαρέλια (10 Πρίνοι), που έχουν εντοπιστεί στο μπλοκ 12 της κυπριακής ΑΟΖ, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει η πετρελαϊκή εταιρεία SHELL.

Αν συνεκτιμήσουμε και αυτή την παραγωγή, τότε το σύνολο της ημερήσιας παραγωγής φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου, με τα ήδη ανευρεθέντα κοιτάσματα, εκπεφρασμένα σε ισοδύναμα βαρέλια αργού πετρελαίου, ανέρχονται σε 385.000 βαρέλια και δημιουργία τόσο στον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα 52.000 θέσεων εργασίας. Τεράστια επιτυχία της Κύπρου, με το περίπου 6% του πληθυσμού της να εργάζεται στον πετρελαϊκό τομέα. Ας τα βλέπει η Ελλάδα. Υδρογονάνθρακες και τουρισμός πάνε χέρι με χέρι.

Στην εικόνα 3 βλέπουμε, επίσης, ποια ευρωπαϊκή χώρα (Γερμανία) δεν έχει αλλά ούτε κατασκευάζει σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Συγχαρητήρια στον Gerhard Schroeder, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, νυν πρόεδρο της Rozneft και μέλος του Συμβουλίου της Gazprom. Πώς δουλεύει ο Πούτιν. Και το κεντρί από τη γερμανική εφημερίδα “DW”: «Ευλογία ή κατάρα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου».

Ευλογία για την Κύπρο και κατάρα για τη Γερμανία, που παίρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία με αντάλλαγμα την αγορά βιομηχανικών προϊόντων από τη Γερμανία. Η μείωση αυτής της αλληλεξάρτησης Γερμανίας-Ρωσίας είναι κατάρα για τη Γερμανία. Αν μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, θα μειωθούν και οι πωλήσεις βιομηχανικών προϊόντων της Γερμανίας προς τη Ρωσία.

Επίσης, σημαντικό γεγονός ήταν και το συνέδριο ΜED 7, το οποίο έγινε στη Λευκωσία, τη σημασία του οποίου πολύ λίγοι κατάλαβαν. Επτά χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ήτοι Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν από κοινού τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου για να απαγκιστρωθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο - εννοείται με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία θα εκμεταλλευτούν από κοινού τα κοιτάσματα της Ρωμιοσύνης, για να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, δεδομένου ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Γαλλία θα κλείσουν τους πυρηνικούς τους σταθμούς. Άρα τα κοιτάσματα της Ρωμιοσύνης θα βοηθήσουν ενεργειακά τις χώρες της Μεσογείου, που έχουν συνολικά πληθυσμό άνω των 150 εκατομμυρίων, όπως επίσης και τις βαλκανικές χώρες με πληθυσμό γύρω στα 50 εκατομμύρια.

Και το επιστέγασμα αυτού του συνεδρίου ήταν να ζητήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μακρόν, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στρατιωτικές διευκολύνσεις, ήτοι στην αεροπορική βάση της Πάφου και στη ναυτική βάση Μαρί. Η Γαλλία θέλει να προστατεύσει τις δραστηριότητες της Τotal όχι μόνο στην Κύπρο, όπου έχει υποχρεώσεις σε 4 κυπριακά οικόπεδα, αλλά και στα 2 οικόπεδα που έχει στον Λίβανο με την ΕΝΙ και τη ρωσική «Νόβατεκ». Το φυσικό αέριο του Λιβάνου θα κατευθυνθεί, μέσω των/του σταθμών/σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα είναι στην Κύπρο, προς την Ευρώπη.

Άρα τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστια - αφήνω κατά μέρος το γεγονός ότι η Τotal έχει στην Ελλάδα τρεις θαλάσσιες παραχωρήσεις. Γαλλία και Ισραήλ, που είναι σύμμαχοί μας, είναι θανάσιμοι εχθροί της Τουρκίας. Και είναι η Γαλλία αυτή που έδωσε στο Ισραήλ την τεχνογνωσία για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Και το «κερασάκι στην τούρτα», όπως μας το λέει ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος, η Exxon-Mobil και η Total έχουν έρθει στην Κύπρο και την Ελλάδα για να μείνουν. Και προσθέτω, για πάνω από 100 χρόνια. Στην Κύπρο πρόκειται εντός του 2019 να γίνουν άλλες τουλάχιστον τρεις γεωτρήσεις από την κοινοπραξία Total-ENI, μπλοκ 6, 8 ίσως και 11, και τουλάχιστον 1 από την Exxon-Mobil. Πιστεύω ότι εντός του 2019 θα βρεθεί πολύ φυσικό αέριο και μάλιστα πριν λειτουργήσει ο αγωγός East Med το 2024.

Η γεωφυσική εταιρεία Spectrum εκτιμά ότι τα αποθέματα βιογενούς αερίου κυμαίνονται γύρω στα 3 τρισ. Μ3 (εικόνα 5) και η γεωφυσική εταιρεία PGS εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 1,4 τρισ. Μ3 πυρολιτικού φυσικού αερίου σε ψαμμιτικούς ταμιευτήρες, Semb 20091. Αυτές τις ποσότητες ψάχνουν οι πετρελαϊκές εταιρείες. Και τι συνέβηκε στην Ε.Ε. με τον αγωγό Nord Stream 2;

Διαμάχη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και Γερμανίας-Αυστρίας. Απλούστατα, η συμφωνία είναι να πάρουν Γερμανία και Αυστρία ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Nord Stream 2, αλλά όχι η υπόλοιπη Ευρώπη. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα πάρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Μήπως έχουμε καταλάβει γιατί Γερμανία-Ρωσία και Τουρκία είναι εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου; Και όχι μόνο, αλλά εναντίον όλης της Ευρώπης; Η Ρωσία, ελέγχοντας ενεργειακά τη Γερμανία, ελέγχει ουσιαστικά όλη την Ευρώπη. Επίσης, παρατηρείται μια πάρα πολύ περίεργη σύμπλευση ορισμένων ομάδων στην Ελλάδα, που έχουν διάφορες ονομασίες, και πολλών εφημερίδων και ιστοτόπων με τα ανθελληνικά συμφέροντα των Γερμανών, Ρώσων και Τούρκων. Είναι σύμπτωση ή υπάρχει ομφάλιος λώρος;

Ενημερωτικά, η Royal Dutch Shell, η ENI, BP και η Exxon Mobil είναι μεταξύ των νικητών στον διεθνή αιγυπτιακό διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων που έγινε προ ημερών στο δυτικό τμήμα της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Συνολικά δόθηκαν 12 άδειες. Με τον τρόπο αυτό η Exxon Mobil εισέρχεται και στο πεδίο ερευνών υδρογονανθράκων της Αιγύπτου, κερδίζοντας μάλιστα τρεις άδειες για έρευνες πετρελαίου και δύο για έρευνες φυσικού αερίου. Η Exxon-Mobil έχει μπει δυναμικά στην έρευνα υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Και δε φοβούνται οι χώρες αυτές ότι θα γίνουν «Κρανίου τόπος», ούτε ότι πιθανές διαφυγές φυσικού αερίου από γεωτρητικές αστοχίες θα πειράξουν τις μέλισσες που κάνουν τον βασιλικό πολτό, διότι το φυσικό αέριο θα πάει να καθίσει στους στήμονες των λουλουδιών του θυμαριού.

Έλεος! Και τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που έχουν ήλιο και αέρα, δε θα στείλουν στην Ευρώπη ηλεκτρικό ρεύμα. Με απλά λόγια, δε θα γίνουν οι μπαταρίες της Ευρώπης. Την απάντηση στο γιατί δε θα γίνουν μας τη δίνει ο επιχειρηματίας Μυτιληναίος. Εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, που το χρησιμοποιεί στην επεξεργασία των βωξιτών του Παρνασσού, αντί να γεμίσει τον Παρνασσό με, επιδοτούμενες από τον ελληνικό λαό, ανεμογεννήτριες. Τζάμπα ρεύμα και με επιδότηση. Και ναι, δεν παίρνει ούτε ρεύμα από τη ΔΕΗ. Γιατί το EROI (Energy Returns On Investment) είναι πολύ δυσμενές για τις ανεμογεννήτριες και χείριστο για τα φωτοβολταϊκά. Όπως μαθαίνουμε, και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα κάνει εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Και γιατί ο κ. Παναγιωτάκης θέλει να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος; Μήπως οι ΑΠΕ κατέστρεψαν και τη ΔΕΗ;

Κακό EROI (εικόνα 6), που ο ελληνικός λαός το έχει επιδοτήσει μέχρι σήμερα με 5 δισ. ευρώ. Επιδοτούμε την τζάμπα ενέργεια; Φαντάσου πόσα θα πληρώσει ο ελληνικός λαός μέσω της επιδότησης της «τζάμπα ενέργειας» αν γίνει η Ελλάδα «μπαταρία» της Ευρώπης. Κάκιστη επένδυση... Περιμένω ακόμη το λειώσιμο των πάγων, που θα ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας. Η «καραμέλα» των τελευταίων 30 ετών για τις ΑΠΕ. Μάλλον οι πάγοι του Βόρειου και Νότιου Πόλου εξαχνώνονται, γι’ αυτό δε βλέπει κανένας την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης, κάτι που μπορούν να το διαπιστώσουν και οι Έλληνες όταν πάνε να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Διερωτήθηκε κανένας πώς υπερτριπλασιάστηκε ο πληθυσμός της γης, που το 1930 ήταν 1,8 δισεκατομμύρια και σήμερα 7,5 δισεκατομμύρια; Πώς αυξήθηκε η γονιμότητα των εδαφών 2; Από τα φωτοβολταϊκά ή τις ανεμογεννήτριες; Το προσδόκιμο της ζωής αυξήθηκε και ζούμε σήμερα πολύ καλύτερα από την εποχή που τραγουδούσαμε «Τσομπανάκος ήμουνα, προβατάκια φύλαγα», ή θέλουμε να γυρίσουμε σε αυτήν την εποχή;

Τι θα κάνουν οι Τούρκοι;

Ούτε ο Μινχάουζεν θα έλεγε τέτοια ψέματα

Στο ερώτημα «τι θα κάνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο;», η απάντηση είναι πολύ απλή: τίποτε. Είναι ανίκανοι, και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να φοβερίζουν και να «τσιμπάνε» οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Έχουν κάνει πολλές γεωφυσικές έρευνες, χωρίς ποτέ να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ούτε ακόμα μέσα στη χώρα τους. Στη ζωή τους δεν έχουν κάνει μία γεώτρηση στη θάλασσα, αλλά αγοράζουν γεωτρύπανα, ναι, και θα κάνουν 130 γεωτρήσεις μέχρι τα τέλη του 2019. Εκατόν τριάντα γεωτρήσεις σε 10 μήνες, ήτοι 13 κάθε μήνα, δε γίνονται. Ούτε ο Μινχάουζεν θα έλεγε τέτοια ψέματα.

Οι Τούρκοι χάνουν τον καιρό τους με τους ψεύτικους χάρτες που βγάζουν και τις NAVTEX. Αν είχαν δίκιο, θα πήγαιναν την Κύπρο σε ένα διεθνές δικαστήριο. Κοιτάσματα της Κύπρου δεν πρόκειται να δουν οι Τούρκοι, διότι ούτε οι Ευρωπαίοι αλλά ούτε οι Αμερικανοί θα τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια τους.

  1. Semb, H., P, 2009. Possible seismic hydrocarbon indicators in the offshore Cyprus and Lebanon. GeoArabia, v.14, No.2. pp. 49-66.

  2. Μέχρι το 1950 οι στρεμματικές παραγωγές σίτου, καλαμποκιού και βαμβακιού στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 100 κιλά, 120 κιλά και 130 κιλά αντιστοίχως. Από το 1950 μέχρι σήμερα, λόγω της χρήσης των υδρογονανθράκων, ανήλθαν σε 400 κιλά, 1.000 κιλά και 400 κιλά αντιστοίχως. Όργωμα, λίπανση, δισκοσβάρνισμα, σπορά, καταπολέμηση ζιζανίων, θεριζοαλωνισμός πώς γίνονταν τότε και πώς γίνονται σήμερα; Πώς θα καταπολεμήσουμε τις ασθένειες στη γεωργία (αμπελουργία, ελαιοκομία, δενδροκομία, οπωροκηπευτικά κ.ο.κ.);

Πώς θα παρασκευάσουμε εντομοκτόνα και μηκητοκτόνα φάρμακα; Με φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες; Μπορεί κάποιος να φανταστεί μια ζωή χωρίς τους υδρογονάνθρακες; Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση της χημικής βιομηχανίας και οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να καλύψουν αυτά τα κενά. Αεροπλάνα δεν πετούν, πλοία δεν κινούνται και ο τουρισμός σβήνει. Πρέπει ορισμένοι ανεγκέφαλοι να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς υδρογονάνθρακες ο πληθυσμός της γης θα συρρικνωθεί στα 2 δισ., λόγω λοιμού και ασθενειών.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο slpress.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News