default-image

Κ. Μελάς: Κλειδί η αύξηση της παραγωγικότητας χωρίς μείωση μισθών

Απόψεις
Κ. Μελάς: Κλειδί η αύξηση της παραγωγικότητας χωρίς μείωση μισθών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Τα σενάρια με κόκκινα δάνεια και bail –in  

Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πάντειο Κώστας Μελάς, μιλώντας στον 98.4 σημείωσε ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η οικονομία εμφανίζει επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης ,  στην Ελλάδα για  να καλυφθεί η αποεπένδυση και η απώλεια των εισοδημάτων που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση, απαιτείται το εξής.  Περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικότητας της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον.

Ασφαλώς, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας απαιτεί έναν πιο μακροχρόνιο σχεδιασμό, που στη βάση του υπάρχει η αύξηση των επενδύσεων και η ποιοτική αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού. Με απλά λόγια οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν σημαντική ευθύνη για την παρατηρούμενη  στασιμότητα της παραγωγικότητας.

Η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας που επιτεύχθηκε την περίοδο των μνημονίων είναι προφανώς αποτέλεσμα της μείωσης των ονομαστικών μισθών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας. Σήμερα, που πλέον η πολιτική των μειώσεων των ονομαστικών μισθών δεν τίθεται στο τραπέζι, εμφανίζεται ο κίνδυνος στασιμότητας της παραγωγικότητας.

Ο ίδιος ταυτόχρονα σημείωσε , ότι τα σενάρια για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση τους ακόμη και με κούρεμα καταθέσεων, είναι μια συζήτηση με καταστροφικές πολιτικές συνέπειες, την ώρα που όλοι γνωρίζουν από το παράδειγμα της Ιταλίας, ότι η διάσωση των τραπεζών μπορεί να συμβεί και με άλλη μέθοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News