Γιώργος Σαχίνης

Νίκος Γκίκας: Τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας

Το σπάνιο τοπικά φαινόμενο και οι διαχρονικές αβλεψίες.

Τα βαθύτερα αίτια και αυτής της τραγωδίας είναι διαχρονικά και πολυπαραγοντικά, είπε στον 98.4 ο μετεωρολόγος-προγνώστης του umeteo.com Νίκος Γκίκας.

Το φαινόμενο μπορεί τοπικά στο Μάτι, από άποψη μετεωρολογική να εξελίχθηκε με σπάνια σφοδρότητα, όμως αυτό δεν είναι άλλοθι για το πώς αντιμετωπίζεται διαχρονικά το θέμα.

Κατά τον κ. Γκίκα,  τα αμείλικτα ερωτήματα με συγκεκριμένες δράσεις,  μετά την τραγωδία στην Αττική είναι απλά για όσους πολιτικούς ή αυτοδιοικητικούς, λένε ότι θα πάρουν σοβαρές αποφάσεις :

  1. Αυστηρές ποινές και κατεδάφιση ΟΛΩΝ των αυθαίρετων κτιρίων. ΟΛΩΝ. Δεν είναι δυνατόν να διασπώνται πυροσβεστικές δυνάμεις, για να σώσουν τέτοια κτίσματα.
  2. Απαγόρευση οικοδόμησης εντός των πευκοδασών.
  3. Κτηματολόγιο.
  4. Αλλαγή νομικού πλαισίου για τους εμπρησμούς, με αυστηροποίηση των ποινών μέχρι και ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή εξ αμελείας.
  5. Στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας με επιστημονικό προσωπικό, εκμεταλλευόμενοι όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, που είναι διαθέσιμες ακόμη και δωρεάν. Αναδιοργάνωση όλης της υπηρεσίας από την αρχή.
    Η χώρα μας έχει εξαιρετικούς επιστήμονες, που εν τέλει φεύγουν για να σώσουν τα δάση άλλων χωρών.

Αυτή τη στιγμή, σε άλλες χώρες, είναι δυνατόν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο εμφάνισης πυρκαγιάς και τις προοπτικές εξάπλωσής της. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε σύσκεψη και να βλέπετε με περισπούδαστο ύφος, ΑΥΤΟΥΣ τους χάρτες στην οθόνη, που είναι γενικοί μετεωρολογικοί χάρτες που τους έχουν οι άνθρωποι από το 1950 και χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό χωρίς να προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια.

  1. Κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για κάθε περιοχή. Δεν είναι δυνατόν να πεθαίνουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι στα οχήματά τους, επειδή προκλήθηκε… μποτιλιάρισμα. Όχι, δεν το δέχομαι. Μελετήστε το πρόβλημα. Ασχοληθείτε και, γιατί όχι, εξαναγκάστε μερικούς σε παραίτηση. Εγώ, σας δίνω μερικές ιδέες μόνο. Και να σας πω και κάτι άλλο: Κάποια από αυτά, έχουν πολιτικό κόστος. Το κόστος που θα πληρώσετε όμως τώρα, είναι πολλαπλά μεγαλύτερο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια