Γιώργος Σαχίνης

Α. Συρίγος : Κρίσιμο θέμα ταυτότητα – γλώσσα με ΠΓΔΜ

Προεκλογική ένταση από την Τουρκία

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ για να επιμένει ότι υπάρχει ακόμη ζωντανή η πιθανότητα συμφωνίας με την ΠΓΔΜ , σημαίνει ότι όλα τα σενάρια για το ονοματολογικό και τα 5 στη βάση των προτάσεων Νίμιτς, θεωρητικά είναι πάνω στο τραπέζι.

Ωστόσο κατά τον ίδιο , ταυτότητα και γλώσσα είναι καθοριστικής σημασίας αφού αν παραμένουν «Μακεδονικές» , η όποια σύνθετη ονομασία  ergaomnes , δεν θα είναι καμία μεγάλη επιτυχία. Κατά τον ίδιο το erga omnes  , θα πρέπει να αφορά όλα και την γλώσσα και  την ταυτότητα και το σύνθετο όνομα της χώρας.
Την ίδια ώρα ο Άγγελος Συρίγος θεωρεί , ότι οι απειλές της Τουρκίας και για απαγωγή των 8 Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα και με το τουρκικό γεωτρύπανο, εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα της περιόδου μέχρι τις 24 Ιουνίου στη γείτονα. Μετά όμως ιδίως στη Κυπριακή ΑΟΖ κατά το Φθινόπωρο, τα πράγματα θα γίνουν σοβαρά. Κατά τον ίδιο το πρώτο F-35 μάλλον θα παραδοθεί  στη Τουρκία στις 21 Ιουνίου, αλλά  επί Αμερικανικού εδάφους, αλλά το πιθανότερο χωρίς τα απαραίτητα εξελιγμένα συστήματα του, μόνο ως ένδειξη μη ανάμιξης στα προεκλογικά της Τουρκίας.

 

 

 

Σχόλια