Γιώργος Σαχίνης

Σοβαρές καταγγελίες Σέγκου για τα εντάλματα στη Χερσόνησο

Νέες σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης στο Δήμο Χερσονήσου από τον επικεφαλής της παράταξης "Σύμπραξη Ενεργών Πολιτών" του Δήμου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο. Ο κ. Σέγκος, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." και την απάντηση του δημάρχου Γιάννη Μαστοράκη, απέστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή, με την οποία περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση στην Κοινωφελή.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Κύριε διευθυντά, στο φύλλο της εφημερίδας της 8ης Αυγούστου 2017 φιλοξενήσατε την απάντηση του δημάρχου Χερσονήσου κ. Μαστοράκη στα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας των 31ης/7 και 1ης/8/2017, όπου εμπεριέχεται και ανακοίνωση της παράταξής μας στις 31/7. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποχωρήσαμε σύσσωμοι από το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας τη δημοτική Αρχή για τις "μη σύννομες", σύμφωνα και με το δήμαρχο αλλά και τον αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και πληρωμής των ενταλμάτων της Επιχείρησης.

Στον κ. Μασταράκη, όχι μόνο ως δημοτική παράταξη αλλά και ως ενεργοί πολίτες, οφείλουμε μια απάντηση, καθώς η ανεπάρκεια της δημοτικής Αρχής, η απουσία του παραμικρού ελέγχου από το δήμαρχο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα κάθε μέλους της να δρα αυτόνομα και σύμφωνα με τα ατομικά του συμφέροντα, έχουν διαμορφώσει μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση στο Δήμο Χερσονήσου. Αυτή η κατάσταση, λόγω απουσίας ακόμα και του στοιχειώδους συλλογικού σχεδιασμού, στην καλύτερη περίπτωση δεν επιφέρει καμία ανάπτυξη στον τόπο, στη δε χειρότερη, την οποία εκτιμώ ότι βιώνουμε, προξενεί ήδη αλλά και στο μέλλον ανεπανόρθωτες βλάβες, τόσο σε πρόσωπα όσο και στον τόπο, καθώς οι διαχειριστές της εξουσίας δεν έχουν κατανοήσει, αλλά και ούτε και το επιδιώκουν, λόγω άγνοιας, τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών τους.

Αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα στην Κοινωφελή Επιχείρηση ήταν το εξής: Το Δ.Σ. ελάμβανε αποφάσεις μεταξύ άλλων για τη διενέργεια δαπανών, η πρόεδρος αποκλειστικά και ουδείς άλλος (!!!) ενέκρινε με απόφαση προέδρου - και εννοείται με πλήρη πλέον άγνοια του Δ.Σ. - τη δαπάνη με απευθείας ανάθεση (βλ. "Διαύγεια") και κατόπιν εξέδιδε το χρηματικό ένταλμα με υπογραφές προέδρου και αντιπροέδρου! Και τέλος, επειδή η Κοινωφελής Επιχείρηση δε συνεργάζεται ταμειακά με το Δήμο Χερσονήσου, τη δαπάνη πλήρωνε η πρόεδρος της Κοινωφελούς που διαχειρίζεται αποκλειστικά τους λογαριασμούς!!! "Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει"!!!

Παρακαλούμε το δήμαρχο να αναφέρει όχι μόνο σε μας, αλλά και την τοπική κοινωνία, πού ακριβώς εντοπίζει τις αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας που ανέφερε στην απάντησή του, στην ανωτέρω διαδικασία... Ο νομοθέτης έχει, έστω και με ελλείψεις, λάβει μέριμνα ώστε οι αιρετοί να μην κάνουμε ό,τι θέλουμε, και πραγματικά δεν πρέπει. Γι' αυτό το λόγο οι δαπάνες των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων ελέγχονται και υπογράφονται, εκτός του αιρετού, και από μόνιμο υπάλληλο και συντάκτη του εντάλματος. Όπως κάνουν δηλαδή και οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα. Παρακαλούμε και πάλι το δήμαρχο να μας προσκομίσει έστω και ένα ένταλμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την ορθή διαδικασία!!!

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, όλα όσα ανέφερε ο κ. Μαστοράκης περί νομιμότητας των απευθείας αναθέσεων παρέλκουν, αφού, όταν μία επιτρεπόμενη διαδικασία (απευθείας αναθέσεις), έστω και με κατάχρηση του δικαιώματος, γίνεται με παράνομο τρόπο, καθώς σχεδόν όλα τα εντάλματα πλην αυτών που αφορούν μισθοδοσίες δεν υπόκεινται στον έλεγχο του επιτρόπου, δεν μπορεί να ελεγχθεί! Και δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε στο ποιος πήρε τα χρήματα, ούτε αν το ποσό ήταν αυτό που έπρεπε!!!

Για τους δε ελέγχους που ανέφερε ο κ. Μαστοράκης ότι διενεργήθηκαν στην Κοινωφελή, και πάλι μας κοροϊδεύει, καθώς διαχειριστικός ή κατασταλτικός έλεγχος από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη να τον κάνουν δεν έχει γίνει ακόμα.

Τέλος, ακόμα και στο ποσό που παρέμεινε αδιάθετο από την επιχορήγηση του Δήμου προς την Κοινωφελή Επιχείρηση (234.000 ευρώ) το 2016 λάθος έκανε!!!

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 1/2017/12.1.2017 απόφαση του Δ.Σ. της Κοινωφελούς, το αδιάθετο υπόλοιπο είναι 59.108,19 ευρώ (ΑΔΑ: 6ΦΠΟΟΛ6Χ-Ε8Λ). Η απόφαση αυτή δεν ανακλήθηκε ποτέ, αλλά η πρόεδρος της Κοινωφελούς έφερε νέα στην οποία είχε αλλάξει το ποσό, καθώς ο Δήμος μας δεν είχε προϋπολογισμό στις αρχές του 2017, άρα δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει εκ νέου την Επιχείρηση με 335.000 ευρώ φέτος, άρα έκανε χρήση των περσινών χρημάτων για ανάγκες του 2017, για τις οποίες, επειδή δεν έχουν γίνει νόμιμα, όπως παραπάνω καταδείξαμε, δε γνωρίζουμε πού ακριβώς έχουν πάει τα χρήματα!!! Ο απόλυτος φαύλος κύκλος!

Ο κ. Μαστοράκης, ο οποίος δεν ελέγχει τίποτε πλέον στο Δήμο μας (ούτε στην αρχή έλεγχε...) αρέσκεται και τον βολεύει να αναφέρει τα περί προσωπικών επιθέσεων, λάσπης και προσπαθειών για τη δημιουργία εντυπώσεων από την παράταξή μας. Η καταφανής πλέον από όλους απουσία, όχι μόνο οράματος για την πορεία του τόπου, αλλά και διαχείρισης των απλών καθημερινών ζητημάτων (προ ημερών βγήκε βόλτα στον κεντρικό δρόμο του Λιμένα Χερσονήσου για πρώτη φορά με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων μετά από τρία χρόνια θητείας καθώς έρχονται και εκλογές...) έχει αρνητικές συνέπειες για τον τόπο.

Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο δήμαρχος στην περίπτωση της Κοινωφελούς αρχικά, καθώς ήδη υπάρχει αίτημα από την παράταξή μας διαχειριστικού ελέγχου στη ΔΑΜΑΛ Α.Ε. ΟΤΑ λόγω και της κλεμμένης ταμειακής μηχανής το 2011, είναι πλέον ξεκάθαρες και απλές. Η απομάκρυνση από τη θέση της τής προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι καταρχήν άμεσα επιβεβλημένη. Η λύση που ανέφερε ο δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης/7/2017, όπως καταγράφεται στα πρακτικά, "θεωρώ ότι πλέον πρέπει και είναι επιτακτικό να ορίσει η πρόεδρος υπάλληλο και αναπληρωτή για τη σύνταξη των χρηματικών ενταλμάτων τα οποία θα συνυπογράφει η πρόεδρος", εννοείται ότι πρέπει να ακολουθηθεί. Αλλά υπάρχουν και όσα "μη σύννομα" -παράνομα έχουν γίνει ως τώρα. Στον πολίτη τι λέμε; Παρανομούμε ως δημοτική Αρχή, αλλά από 'δω και μπρος θα είμαστε "σωστοί"; Όχι βέβαια! Πρέπει και θα υπάρξουν συνέπειες...

Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι ο Δήμος Χερσονήσου δεν αξίζει την τύχη και την πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Ο δημότης μπορεί να ευελπιστεί σε κάτι πολύ καλύτερο απ' αυτά που βιώνουμε σήμερα. Το κάνουν ήδη άλλοι με λιγότερες δυνατότητες από μας. Ο δημότης μας έχει πλέον κατανοήσει αν η δημοτική Αρχή (όχι στο σύνολό της) εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου ή άλλα ιδιοτελή και ξένα προς το κοινό συμφέρον.

Δε θα σταματήσουμε ως παράταξη να επιδιώκουμε το καλύτερο για τον τόπο. Το χρωστάμε σ' αυτούς που μας παρέδωσαν αυτό τον ευλογημένο τόπο και στα παιδιά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια