Γιώργος Σαχίνης

Ευχές για καλή φοίτηση στα νέα παιδιά και δύναμη στους γονείς!

Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες, στο χέρι μας είναι να τις αντιμετωπίσουμε με πείσμα, αισιοδοξία και να γίνουν για εμάς σταθμοί γνώσης και εξέλιξης.

Της Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη

Λίγες ημέρες υπολείπονται έως την ημέρα ανάρτησης των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων του 2017 και η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους κλιμακώνεται. Δεν είναι μόνο η αναμονή των αποτελεσμάτων που αυξάνει το άγχος, αλλά και ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, με δεδομένη την οικονομική στενότητα των περισσότερων νοικοκυριών.

Η εισαγωγή των επιτυχόντων στη σχολή της επιθυμίας τους θα σημάνει ένα καινούργιο και μεγάλο κεφάλαιο στην ενήλικη ζωή τους, ενώ όσοι δεν τα καταφέρουν σε αυτές τις εξετάσεις θα στραφούν σε άλλες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις. Και στις δύο περιπτώσεις, οι οικογένειες θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των σπουδών τους.

Συμβαίνει η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει τα όνειρα και τον προγραμματισμό πολλών παιδιών. Είναι διάχυτη η απογοήτευση για το πώς θα ανταποκριθούν οικονομικά στην επιμόρφωσή τους, ακαδημαϊκή ή τεχνολογική, που θα είναι και το διαβατήριό τους στην αγορά εργασίας. Καμία οικονομική ή άλλου τύπου κρίση, ωστόσο, δεν πρέπει να εμποδίσει την πορεία της ζωής τους. Απέναντι στην κρίση πρέπει να σταθούν με πίστη, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η ζωή είναι γεμάτη δυνατότητες και προοπτικές για όσους δεν εγκαταλείπουν.

Ηθικοί συμπαραστάτες τους οφείλουν να είναι τα συγγενικά τους πρόσωπα, οι γονείς τους, ενώ το πολιτικό βάρος πέφτει σε εμάς τους πολιτικούς, καθώς οφείλουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές εκείνες που θα βοηθήσουν, με πρακτικό τρόπο, τα παιδιά να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εθνική επένδυση από την καλλιέργεια και τη μορφωτική επάρκεια των νέων σε ηλικία πολιτών.

Τα μορφωτικά εφόδια δεν εξασφαλίζουν μόνο μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά και για το σύνολο μέσα στο οποίο εργάζεται και ζει. Γι' αυτό, παρά την ασταθή περίοδο που διανύουμε, πρέπει να συγκροτήσουμε πολιτικές που θα διευκολύνουν την εκπαιδευτική πορεία των νέων μας σε ανώτερες βαθμίδες και εξειδικεύσεις, και όχι να την αποθαρρύνουν.

Ήδη, οι διαρροές καταξιωμένων επιστημόνων και τεχνικών στο εξωτερικό, προς αναζήτηση καλύτερων προοπτικών, έχουν αποδυναμώσει τον εθνικό κορμό μας από καταρτισμένο προσωπικό.

Τουλάχιστον, ας εστιάσουμε σε μια γενιά που θα έχει εύκολη πρόσβαση στη γνώση και στη διαρκή επιμόρφωση. Ας εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες της τεχνολογίας που έχουν φέρει την επανάσταση και στον εκπαιδευτικό χάρτη, από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έως την τηλεκπαίδευση και την επιμόρφωση με τη χρήση κινητών συσκευών. Χρειαζόμαστε μια εμπνευσμένη εκπαιδευτική πολιτική, για να μη στερηθούν το φως της γνώσης τα νέα παιδιά...

Ένας νέος κόσμος μάθησης έχει ήδη ξετυλιχτεί μπροστά μας και περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Η δυνατή θέληση είναι, καταρχήν, η προϋπόθεση της γνώσης! Ας μην το ξεχνάνε αυτό οι νέοι μας!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια