default-image

Σάλος με “τρύπια” εντάλματα!

Απόψεις
Σάλος με “τρύπια” εντάλματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θυελλώδης, όπως ακριβώς αναμενόταν, ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, κατά την οποία τέθηκαν προς έγκριση οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016 της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χερσονήσου.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και παραδοχές περί αναρχίας και μη νομιμότητας, ενώ καταγράφηκαν και αποχωρήσεις, εκτός από τις αρνητικές ψήφους. Τελικά, οι χρήσεις 2016 για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία επί των παρόντων, δηλαδή από τους συμβούλους της παράταξης Μαστοράκη, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις Λουλουδάκη, Παρθενιώτη και αποχώρησε η παράταξη Σέγκου, καταγγέλλοντας τις διαδικασίες ως παράνομες και δηλώνοντας ότι με την παρουσία του δε θα νομιμοποιήσει ανοιχτές διαδικασίες.

Εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος παραδέχτηκε την αναρχία και τη μη τήρηση της νομιμότητας, κάλεσε το Σώμα να ψηφίσει γιατί δε θα εκτελεστούν οι ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή το προσωπικό θα έμενε απλήρωτο!

Πάντως, ο ίδιος ο δήμαρχος Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης φέρεται να παραδέχτηκε ενώπιον του Σώματος ότι επικρατεί άναρχη κατάσταση στο Νομικό Πρόσωπο, δηλαδή την Κοινωφελή Επιχείρηση, ενώ αναφέρθηκε και στη νομιμότητα όσων λαμβάνουν χώρα, φωτογραφίζοντας μια ζοφερή κατάσταση στα όρια της νομιμότητας και της παρανομίας, λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη νομιμότητα, αφού δεν υπάρχει υπάλληλος να υπογράψει τα εντάλματα και πως κυριολεκτικά τρία χρόνια τώρα «ακροβατούμε»!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το χθεσινό ρεπορτάζ της "Ν.Κ.", εκδόθηκαν πληρωμές ύψους 234.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αριθμό αποφάσεων, εκ των οποίων το 90% αφορά σε αποφάσεις απευθείας ανάθεσης και χρηματικά εντάλματα που υπογράφονται μόνο από πρόεδρο και αντιπρόεδρο χωρίς έλεγχο ή βεβαίωση από την Υπηρεσία, όπως ορίζεται από το νόμο, ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που χρειάζεται βεβαίωση υπαλλήλου ότι υπάρχει κωδικός για να πληρωθούν και προτού βγει το ένταλμα.

Νομική "τρύπα"

Σε αυτή τη νομική "τρύπα" στη λειτουργία της Κοινωφελούς φαίνεται ότι έπεσε και ο επίτροπος, που ενέκρινε δύο εντάλματα χωρίς υπογραφή υπαλλήλου και, όπως αναφέρθηκε, τώρα θα ελέγξει εκ νέου τη νομιμότητα της απόφασης και του εντάλματος για τις δαπάνες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο εντάλματα χρήσης 2016, που εγκρίθηκαν και, όπως προέκυψε από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, προφανώς ο επίτροπος δεν το πήρε χαμπάρι ότι δεν υπάρχει υπογραφή υπαλλήλου, αλλά δύο αιρετών.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

«Φταίει η έλλειψη προσωπικού»

Για το θέμα της μη υπογραφής υπαλλήλου έγινε αναφορά όχι μόνο από το δήμαρχο Χερσονήσου, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Κοινωφελούς, που συνυπογράφει με την πρόεδρο, λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, δηλαδή δεν τηρείται η απόλυτη εφαρμογή του νόμου σε αποφάσεις και εντάλματα γιατί δεν υπάρχει υπαλληλικό προσωπικό να υπογράψει.

Η αντιπολίτευση υπέδειξε ως λύση στο πρόβλημα αυτό την απόσπαση προσωπικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως κάθε μήνα, που θα μπορεί να ελέγχει και να βεβαιώνει αποφάσεις και εντάλματα, ώστε να πάψει η αναρχία στην Κοινωφελή, ενώ δήμαρχος και αντιπρόεδρος είπαν ότι χρειάζεται να λυθεί το θέμα άπαξ και διαπαντός, προφανώς με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ωστόσο, μέχρι τότε, όπως υποστήριξε η δημοτική Αρχή, θα πρέπει να ψηφιστούν οι χρήσεις και οι οικονομικές καταστάσεις, καθώς το προσωπικό σε ΚΗΦΗ και "Βοήθεια στο Σπίτι" κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο.

Η παράταξη Σέγκου καταγγέλλει το δήμαρχο

Η παράταξη της "Σύμπραξης Ενεργών Πολιτών" της Χερσονήσου, με επικεφαλής τον Γιάννη Σέγκο, αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλλοντας τη δημοτική Αρχή για τις παράνομες ή, όπως τις ανέφερε παραδεχόμενος ο δήμαρχος, «μη σύννομες» διαδικασίες απευθείας αναθέσεων, αλλά και των πληρωμών τους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της παράταξης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Κατά τη συζήτηση της κατάρτισης και ψήφισης των οικονομικών καταστάσεων του 2016 της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, ο κ. Σέγκος ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μετά από δημοσιεύματα σε τοπική εφημερίδα περί των ανωτέρω "μη σύννομων" ενεργειών. Την αναβολή δε δέχτηκε, κατόπιν εισήγησης της προέδρου της Κοινωφελούς κ. Πλευράκη, ο δήμαρχος κ. Μαστοράκης, ο οποίος και προχώρησε στην ψήφιση του θέματος αποκλειστικά με την παράταξη της πλειοψηφίας.

Η "ελεύθερη πτώση" της δημοτικής Αρχής της Χερσονήσου και προσωπικά του κ. Μαστοράκη δεν έχει πλέον όρια, συμπαρασύροντας δυστυχώς μαζί και τον ίδιο τον τόπο.

Καλούμε τον κ. Μαστοράκη άμεσα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να επιβάλλει τα... αυτονόητα, σταματώντας τις... "μη σύννομες" ενέργειες, όπου κι αν αυτές γίνονται, μη διασύροντας άλλο ούτε την Κοινωφελή Επιχείρηση, ούτε τον ίδιο το Δήμο Χερσονήσου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News