default-image

Παρέμβαση για το ΤΕΒΑ

Απόψεις
Παρέμβαση για το ΤΕΒΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοτική Αρχή εδώ και μήνες σωπαίνει μπροστά στις αποκαλύψεις των υπαλλήλων του Δήμου για τα όσα διαπίστωσαν με την ακαταλληλότητα για τη δημόσια υγεία των χώρων διανομής του προγράμματος ΤΕΒΑ, με προϊόντα για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Πολύ περισσότερο που η δημοτική Αρχή επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από μια ΕΔΕ, που διέταξε και μάλιστα με χρονοκαθυστέρηση, και για την οποία φημολογείται ότι επιχειρείται οι ευθύνες να πέσουν στους υπαλλήλους που ανέδειξαν το πρόβλημα.

 

Της Αθηνάς Σπανάκη

Η πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και δημοτική σύμβουλος Αθηνά Σπανάκη, όχι μόνο βγαίνει μπροστά, αποκαλύπτοντας πτυχές του πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα επί των ημερών της, αλλά σε αντίθεση με τους "διαδόχους" της, αναλαμβάνει και τις πολιτικές ευθύνες, στο μέτρο που τις αναλογούν, όπως λέει, για την κατάληξη του όλου προγράμματος (!), σημειώνοντας ότι οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι υπάλληλοι του προγράμματος.

 

Η πολιτική παρέμβαση

 

Το κείμενο της πολιτικής παρέμβασης της κ. Αθηνάς Σπανάκη έχει ως εξής:

«Κύριε διευθυντά, τον τελευταίο καιρό υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας τόσο για την υπόθεση του προγράμματος ΤΕΒΑ και τις καταγγελίες των εργαζομένων, όσο και για μια εν εξελίξει ΕΔΕ για πιθανή ευθύνη των υπαλλήλων. Λόγω της πρότερης θητείας μου στη θέση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου.

Καταρχάς, το εν λόγω πρόγραμμα διανομής τροφίμων σε άπορους συνδημότες μας εξασφαλίστηκε - με το Δήμο Ηράκλειου να συμμετέχει ως συμπράττων φορέας - το 2015, μετά από πολλές προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης επί αντιδημαρχίας μου.

Προβλέπει τη διανομή τροφίμων σε άπορους συμπολίτες μας από προκαθορισμένα σημεία διανομής, τα οποία θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα σημεία διανομής επιλέχθηκαν επί θητείας μου και είναι αλήθεια ότι έχρηζαν ριζικών παρεμβάσεων (τεχνικών και κατασκευαστικών επεμβάσεων), προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούσε η συμφωνία.

 

Είναι αλήθεια ότι οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι από την πρώτη στιγμή έθεσαν, και μάλιστα εμφατικά, θέματα καταλληλότητας των χώρων, όπως επίσης και θέματα υπηρεσιακής αρμοδιότητάς τους. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε προσπάθεια από την Κοινωνική Υπηρεσία ανακαίνισης των χώρων και προγραμματισμού απόκτησης ψυγείων και λοιπών χρηστικών επίπλων, για να καταστούν οι χώροι λειτουργικοί και υγειονομικά ασφαλείς για το σκοπό που υπεδείχθησαν. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι αυτοί έγιναν, με τη συνδρομή των υπαλλήλων, οι πρώτες διανομές τροφίμων. Και έγιναν από τους θαλάμους της Ένωσης στη Βιομηχανική, που η Ένωση αφιλοκερδώς προσέφερε τότε στην Περιφέρεια για τη διανομή των ευπαθών προϊόντων.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ψυγεία που οι Δημοτικές Ενότητες Πατελών και Ασιτών διέθεταν, όπως και ψυγεία ιδιωτών που τα προσέφεραν πάντα αφιλοκερδώς και χωρίς καμιά επιβάρυνση στο Δήμο, για τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι του Δήμου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας συμμετείχαν αγόγγυστα, δουλεύοντας πάνω από τις δυνάμεις τους και πολλές φορές πέραν του ωραρίου τους για να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους του προγράμματος. Δυστυχώς, η απομάκρυνσή μου από τη θέση της αντιδημάρχου δε μου επιτρέπει πλέον να παρακολουθώ την πορεία εργασιών για την υποδοχή και ολοκλήρωση του προγράμματος. Έτσι, δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί οι χώροι υποδοχής δεν ετοιμάστηκαν παρά παρέμειναν στην πρωταρχική, μη κατάλληλη κατάσταση. Σίγουρα ερωτηματικά κι ευθύνες υπάρχουν, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα σίγουρη ότι αυτές δεν τις έχουν οι εργαζόμενοι.

 

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής είναι άνθρωποι με υψηλή επαγγελματική ευθύνη και φέρουν σε υψηλό βαθμό το αίσθημα περί δημοσίου συμφέροντος. Χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να φέρει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, για να καταφέρει η χώρα μας να ορθοποδήσει. Τέτοιοι υπάλληλοι πρέπει να επιβραβεύονται και ορθά να αποτιμάται το έργο τους, που απορρέει από το κοινωνικό τους χρέος προς την υπηρεσία τους. Η αγωνία για το κοινό συμφέρον και για τη δημόσια υγεία που έπεται από τις συλλογικές καταγγελίες τους εμένα προσωπικά με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη και θα είμαι συμπαραστάτης τους. Ευθύνες σίγουρα υπάρχουν, αλλά αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλογίζονται σε βάρος των υπηρεσιακών υπαλλήλων.

Εγώ προσωπικά, ως πρότερη πολιτική προϊστάμενος της Κοινωνικής Πολιτικής και για όσο χρονικό διάστημα υπηρέτησα - στο μέτρο που μπορούσα και μου επέτρεπαν οι συνθήκες - αυτή τη θέση ευθύνης, αναλαμβάνω τις όποιες πολιτικές ευθύνες, στο βαθμό που μου αναλογούν.

Με εκτίμηση».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News