default-image

Μεταστροφή, κωλότουμπα ή εξαρχής σχεδιασμένο;

Απόψεις
Μεταστροφή, κωλότουμπα ή εξαρχής σχεδιασμένο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελβετία, εξηγούσαμε την συγκυρία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο υπέρ των θέσεων μας, με αφετηρία το ψήφισμα για πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας λόγω της ανεξέλεγκτης αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν. Σημειώναμε πως πρέπει να αναδειχθεί η ουσία και ο ρόλος της Τουρκίας στην Κύπρο όπως δήλωνε η αρμόδια εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Αντιπρόεδρος Μογκερίνι: - «ΕΕ και Τουρκία μπορούν να καταφέρουν πολλά ξεκινώντας από την Κύπρο». Στο Προεδρικό της Κύπρου θα … στεναχωρήθηκαν αφού δεν αναφέρθηκε σε «δύο ηγέτες», ούτε σε «δύο κοινότητες», αλλά για Τουρκία. Ο δε φανατισμένος προεδρικός περίγυρος θα την περιέγραφε απορριπτική και τουρκοφάγο, όπως τέτοια ανόητα εκτοξεύονται εναντίον κάθε σκεπτόμενου πολίτη με άποψη.

Του Κώστα Μαυρίδη *

Σε σχέση με τα συμβάντα στην Ελβετία, δύο γεγονότα δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Πρώτον, ο Πρόεδρος αποχώρησε επειδή, όπως εξήγησε, δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα από τον Ακκιντζί. Δεύτερον γεγονός υπήρξε το μένος εναντίον του Έλληνα Υπ. Εξ. από τον σκληρό πυρήνα υποστηριχτών του Προεδρικού («Αλήθεια», «Πολίτης» κ.ά.). Τα δύο δεν εξηγούνται μεταξύ τους. Είτε φταίει ο Ακκιντζί που δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, όπως ο Πρόεδρος εξήγησε, είτε φταίει ο Έλληνας Υπ. Εξ. που ο Πρόεδρος, όταν ερωτήθηκε, εμμέσως εννόησε με έκδηλη παραγνώριση του Κοτζιά και ο φανατισμένος περίγυρος συνέχισε με υβρεολόγιο. Αναζητώντας εξήγηση, συμπεράναμε ότι ο Ν. Αναστασιάδης ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει (χωρίς κριτήρια στο εδαφικό, χωρίς ανάλογο χάρτη και απαιτούμενους αριθμούς προσφύγων και  με κορυφαία ζητήματα ανοιχτά, όπως την εκ περιτροπής προεδρία, πρώτο λόγο στο περιουσιακό, τα βέτο/έλεγχο που απαιτούν οι Τ/κ σε όλες τις αποφάσεις κ.ά. Εκείνο που έπραξε ο Κοτζιάς είναι ότι επέμενε στα συμφωνηθέντα, όπως και ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης, και αφού συμφωνηθούν όλα με ενδεχομένως κάποια σε ακτίνα συμφωνίας, η Ελλάδα θα συζητούσε θέματα ασφάλειας για αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και επίσημη κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων. Συμπερασματικά, αυτό υποχρέωσε τον Αναστασιάδη σε επαναστροφή (άλλως κωλότουμπα) και έτσι επέκρινε με κομψότητα τον Ακκιντζί αλλά ο προεδρικός περίγυρος εξαπόλυσε το υβρεολόγιο εναντίον του Ελληνικού Υπ. Εξ.  

Κατά πόσον υπάρχει  άλλη αξιόπιστη εξήγηση, είναι πλέον θεωρητική αναζήτηση επειδή τα νέα συμφωνηθέντα μέσω ασφυχτικών χρονοδιαγραμμάτων και με όλα ανοιχτά χωρίς να τηρήσει η τουρκική πλευρά όσα συμφωνηθήκαν, δεν επιτρέπουν άλλη εξήγηση. Ο Πρόεδρος, σε πλήρη αντίθεση με όσα δεσμευόταν, αποδέχτηκε τους τουρκικούς όρους τόσο στη διαδικασία όσο και το πάρε-δώσε στα κορυφαία ζητήματα, που όμως δεν αποδέχεται η πλειοψηφία αφού μας παραδίνουν στον έλεγχο της τουρκικής πλευράς. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο Ν. Αναστασιάδης παραμένει ο μοναδικός πολιτικός που ανέτρεψε κάθε σημαντική δέσμευση του. Το καταστροφικό είναι πως καθίσταται φανερό πως ήταν εξαρχής αποφασισμένο στο μυαλό του να ακολουθήσει την χειρότερη διαπραγματευτική τακτική με επιδίωξη την όποια λύση, ανεξαρτήτως αν το απορρίπτει η κοινωνία. Δυστυχώς, όποιο και νάναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας που συμφωνήθηκε, μόνο ζημιές θα αφήσει με χείριστο μια λύση που μας ρίχνει στον γκρεμό.

Ο σημερινός Πρόεδρος είναι εκείνος που ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισκέφθηκε τον Ερντογάν το 2005 στην Τουρκία και εντυπωσιασμένος, τον περιέγραφε αργότερα ως σύγχρονο και συνετό πολιτικό που θέλει λύση στο Κυπριακό…  Τόση διορατικότητα! Αλλά, καμιά φορά οι συμπτώσεις είναι αδυσώπητες. Σήμερα που ο Ν. Αναστασιάδης αναγνωρίζει δημόσια και κατ΄επανάληψην «θετική ρητορική» στην Τουρκία για λύση στο Κυπριακό, την ίδια ώρα ο Ερντογάν περιγράφει τους Ε/κ ως «πεινασμένα κοτόπουλα» και επιτίθεται με μένος εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που θεωρεί  ανύπαρκτη. Επιβεβαιώνοντας την σύμπλευση ΔΗΣΥΑΚΕΛ, ο Ν. Αναστασιάδης βρήκε στήριξη από τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ που θεωρεί τέτοια πράγματα ασήμαντα και παρεμπιπτόντως, δεν αποδέχονται νατοϊκά στρατεύματα, αλλά αποδέχονται τουρκικά!

* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News