default-image

Η παραδοχή του Αντιδημάρχου

Κρήτη
Η παραδοχή του Αντιδημάρχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Χάρη Μαμουλάκη, αναφορικά με την αποκάλυψη της "Ν.Κ." ότι, 4 μέρες πριν αποσφραγιστεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη συμφερότερη προσφορά μεταξύ δύο εταιρειών από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, επισκέφτηκε στην Αθήνα τη μία από τις δύο εταιρείες, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο της προμήθειας των 8 απορριμματοφόρων (!), λες και γνώριζε πού θα κατέληγε 4 μέρες μετά η Επιτροπή Διαγωνισμού του Δήμου, όταν μάλιστα η ίδια στο πρακτικό της επικαλείται διαδικασίες απορρήτου, με κρυφούς κωδικούς αποσφράγισης των προσφορών, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Μπορεί να μοιάζει πρωτοφανές, αλλά είναι γεγονός, ο αντιδήμαρχος στην απάντησή του ομολογεί ότι πράγματι ο ίδιος γνώριζε τελικά σε ποιον θα καταλήξει η προμήθεια, ανεξάρτητα του διαγωνισμού (!), και μάλιστα με παιδαριώδεις δικαιολογίες και απλή λογικοφάνεια, που δε συνάδει σε ένα μηχανικό όπως ο ίδιος, με γνώση των διαδικασιών διαγωνισμού. Πολύ περισσότερο που πρόκειται και για αντιδήμαρχο με θεσμικό ρόλο στη συγκεκριμένη προμήθεια, που αφορά και το δημόσιο χρήμα, δηλαδή των δημοτών.

Η απάντηση αντιδημάρχου

Ο κ. Χάρης Μαμουλάκης αναφέρει στην απάντησή του: «Αγαπητέ αρχισυντάκτη, σε απάντηση του θέματος της εφημερίδας σας για δήθεν "μεθοδεύσεις" για τα απορριμματοφόρα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι:

Από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, όταν και άνοιξαν οι τεχνικές προσφορές του ανοικτού, διεθνούς, ηλεκτρονικού διαγωνισμού, γνωρίζαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μακράν η συμφερότερη επιλογή για την προμήθεια των 8 νέων απορριμματοφόρων. Για να άλλαζε ο συσχετισμός, θα έπρεπε στο στάδιο των οικονομικών προσφορών η 2η εταιρεία να έδινε έκπτωση διψήφιου ποσοστού διαφοράς σε σχέση με την 1η (εξαιρετικά απίθανο για διαγωνισμό προμήθειας οχημάτων βάσει των πεπραγμένων αντίστοιχων διαγωνισμών ανά τη χώρα).

Με αυτό το σκεπτικό, ακολουθώντας πάντα την προβλεπόμενη διαδικασία δημοσιότητας και ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου και θέλοντας να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, προκειμένου να παραλάβουμε τα απορριμματοφόρα εντός του 2016, προγραμματίστηκε η συγκεκριμένη μετάβαση στην Αθήνα.

Και γιατί θέλαμε να ολοκληρωθεί εντός του 2016 ο διαγωνισμός; Γιατί πολύ απλά, με αυτόν τον τρόπο η δαπάνη βαρύνει τον επενδυτικό προϋπολογισμό του Δήμου και όχι τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών, κάτι που θα υποχρέωνε σε αύξηση των δημοτικών τελών.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση στο Δήμο μας επιθυμούν διακαώς να μην προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εντός του έτους. Θα χαίρονταν ιδιαίτερα αν χρειαζόταν να γίνει η προμήθεια των 8 νέων απορριμματοφόρων το 2017, με επιβάρυνση των ανταποδοτικών τελών, άρα των δημοτών μας. Δυστυχώς γι' αυτούς, ευτυχώς όμως για τους συμπολίτες μας, οι προσδοκίες τους δε θα επαληθευτούν. Με απόλυτη διαφάνεια, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα, τα συμφέροντα των συμπολιτών μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πέρα και πάνω από τις δικές τους μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Χωρίς καμία απολύτως νομική - πολύ δε περισσότερο ηθική - έκπτωση, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτό και ενημερώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τα δημοσιοποιούμε όλα!

Και με την ευκαιρία, μια επισήμανση προς τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, που όχι μόνο ονειρεύονταν, αλλά προσπαθούν τώρα ακόμα και να εφεύρουν "σκάνδαλα": Εάν όλη αυτή την ενέργεια και τη φαντασία που διαθέτουν τη διοχέτευαν κάνοντας εποικοδομητική κριτική και προτάσεις στη δημοτική Αρχή, θα υπηρετούσαν καλύτερα το Ηράκλειο.

Με εκτίμηση,

Χάρης Μαμουλάκης,

πολ. μηχανικός,

αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Ανακύκλωσης Καθαριότητας και Πράσινου».

Το σχόλιο του συντάκτη μας

Αγαπητέ κ. αντιδήμαρχε, κανονικά μετά από αυτήν την "ομολογία" σας σήμερα και το καταπώς εσείς προσωπικά μεταφράζετε τις διαδικασίες ενός ανοιχτού, διεθνούς, όπως λέτε, δημόσιου διαγωνισμού, θα έπρεπε ο πολιτικός σας προϊστάμενος να σας ζητήσει να δώσετε, τουλάχιστον, εξηγήσεις.

Αλλά είναι δικό του θέμα, αν δεν ενοχλείται με το πώς κάνετε διάτρητο το «ηθικό συμβόλαιο της δημοτικής Αρχής... που στηρίζεται στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία...».

Αν όμως επιμένετε σε αυτή σας την πρωτοφανή επιχειρηματολογία για τις διαδικασίες ενός δημόσιου, διεθνούς, ηλεκτρονικού διαγωνισμού, τι λέτε στην πρόταση που έχουμε να σας κάνουμε;

Θέλετε να απευθυνθούμε από κοινού στην αρμόδια Αρχή Δημόσιου Ελέγχου, για να δούμε ποια είναι η άποψή της επί όσων υποστηρίζετε για το διαγωνισμό και την ανοιχτή παραδοχή σας ότι: Πριν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές και αποφανθεί η Επιτροπή Διαγωνισμού για τη συμφερότερη προσφορά, επειδή ξέρατε και προ της μετάβασής σας στην Αθήνα ότι η τεχνική προσφορά της εν λόγω εταιρείας που συναντήσατε ήταν η συμφερότερη, ήταν αδύνατον η άλλη εταιρεία να την υπερκεράσει στην οικονομική της προσφορά!

Έτσι δικαιολογείτε τη μετάβασή σας στον προμηθευτή, 4 μέρες πριν η Επιτροπή του Διαγωνισμού αποσφραγίσει τις προσφορές και καταλήξει στη συμφερότερη; Έτσι κάνετε τους διαγωνισμούς τελικά στο Δήμο; Οι αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές τα διαβάζουν αυτά που λέτε εδώ;

Ποιος σας είπε ότι η δική σας σκέψη προδιαγράφει και το τελικό αποτέλεσμα ενός δημόσιου διαγωνισμού;

Κύριε αντιδήμαρχε, στην περίπτωση αυτή, νομιμότητα και διαφάνεια, για να σας το θυμίσουμε, σημαίνει: Ένας διαγωνισμός ολοκληρώνεται και μια προσφορά κηρύσσεται συμφερότερη μόνο αφού πρώτα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές, ελεγχθούν οι βαθμολογίες τους, κριθεί από την Επιτροπή του Διαγωνισμού η συμφερότερη, συνταχθεί το σχετικό πρακτικό και στο τέλος υπογραφεί από τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τότε και μόνο τότε έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Με το τι σκεφτήκατε εσείς από τις τεχνικές προσφορές και τι προοικονομήσατε ότι θα συμβεί πριν την Επιτροπή Διαγωνισμού, για να πάτε στην Αθήνα και να συναντήσετε τον προμηθευτή 4 μέρες πριν αποφανθεί η Επιτροπή, κανονική διαδικασία δεν έχουμε. Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο... Διαφορετικά, τι τη θέλατε την Επιτροπή Διαγωνισμού μετά τις τεχνικές προσφορές; Τι χρειάζονταν τα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, η αποσφράγιση των προσφορών με απόρρητο κωδικό, η κρίση για τη συμφερότερη και η σύνταξη πρακτικού;

Προφανώς και δεν μπαίνουμε στην ουσία και άλλων, όπως ότι η οικονομική τους διαφορά ήταν κατά 1.450 ευρώ φθηνότερη προσφορά αυτού που έχασε το διαγωνισμό. Οι διαφορές τους στις προδιαγραφές όχι τεράστιες, εκτός κι αν στους όρους του διαγωνισμού υπήρχε "κάτι" που εξαρχής σας είχε βέβαιο για το ποιος θα αναλάβει την προμήθεια.

Η σημερινή σας απάντηση σάς εκθέτει για το πώς αντιλαμβάνεστε τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Την αγωνία όλων για την αναγκαία ανανέωση του στόλου των επικίνδυνων απορριμματοφόρων πρώτοι την επισημαίνουμε, χρόνια τώρα. Συμφωνούμε και για την ταχύτατη εξέλιξη που πρέπει να έχει η υπόθεση μέχρι τα τέλη του 2016, για τους λόγους που εκθέτετε. Αλλά με τέτοιες απαντήσεις, φοβούμαστε ότι δε βοηθάτε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για τα όσα προσάπτετε στην αντιπολίτευση, ειλικρινά δεν το κατανοούμε πού κολλάνε εδώ. Το ρεπορτάζ, τα στοιχεία και το θέμα είναι της εφημερίδας, εσάς ποια "μύγα" σας τσίμπησε με την αντιπολίτευση;

Με καλή διάθεση, πάντως, σας επαναλαμβάνουμε: Θέλετε να απευθυνθούμε στην αρμόδια Αρχή Δημόσιου Ελέγχου από κοινού, να δούμε τι έχει να απαντήσει στα όσα υποστηρίζετε, ομολογώντας την επίσκεψή σας στον προμηθευτή, 4 μέρες πριν η Επιτροπή Διαγωνισμού αποφασίσει ότι θα είναι αυτός;

Ρεπορτάζ : Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News