default-image

Επικίνδυνη προτροπή Γιουνκέρ για το Κυπριακό

Απόψεις
Επικίνδυνη προτροπή Γιουνκέρ για το Κυπριακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια αμφίσημη δήλωσή του χτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ Γιουνκέρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή είναι η στιγμή της επίλυσης του Κυπριακού και αν αυτή χαθεί δεν θα υπάρξει άλλη». Το πρώτο σκέλος της φράσης να το εκλάβουμε ως γνώμη. Το δεύτερο πώς να το εκλάβουμε; Ως γνώμη, απειλή ή εκβιασμό; Επειδή, για Ελλάδα και Κύπρο αυτή ακριβώς είναι μια επικίνδυνη στιγμή για λύση.

Και είναι επικίνδυνη επειδή η βάση επί της οποίας γίνονται οι συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου Προέδρου και του επικεφαλής την Τουρκοκυπρίων είναι το σχέδιο Ανάν. Το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός με συντριπτική πλειοψηφία και παρά τις απειλές όλων των μεγάλων δυνάμεων πλην Ρωσίας και Κίνας.

Το γνωρίζει αυτό ο ελληνικός λαός; Όχι. Από πού να το γνωρίζει, άλλωστε. Το κυπριακό δεν υπάρχει ως θέμα διαπραγμάτευσης ούτε στα μονόστηλα.

Έχει σημασία το Κυπριακό για την Ελλάδα; Τεράστια. Επειδή, για να αναφέρω μόνο δύο πρόσφατες από τις τραγωδίες των Ελλήνων, με αφορμή το Κυπριακό εκδιώχθηκε ο ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του '50 και του '60 και με την ίδια αφορμή είναι υπό κατοχή πάνω από το ένα τρίτο του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, με την Ελλάδα εγγυήτρια δύναμη επί της Νήσου!

Για να μην επεκταθώ στα εθνολογικά, στρατηγικά και οικονομικά στοιχεία που ενώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο θα πάω κατ ευθείαν στην ουσία της κριτικής των δηλώσεων Γιουνκέρ. Οι συνομιλίες, που διεξάγονται μεταξύ Αναστασιάδη και Άκιντζι δεν έχουν λύσει βασικές πραγματικότητες:

Το έδαφος που κατέχει η Τουρκία (και όχι η τουρκοκυπριακή διοίκηση) πλησιάζει το 40% της νήσου και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υποχωρεί πέραν του 30%. Δηλαδή, το 18%-20% του πληθυσμού ζητά να ελέγχει το 30% του εδάφους!

Η ακτογραμμή που ζητά η Τ/Κ πλευρά ξεπερνά το 40% της νήσου, ενώ η πλευρά Αναστασιάδη συμβιβάζεται με τον έλεγχο του 60% από τους Ε/Κύπριους!

Ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων δεν αναφέρεται ακόμα σε συμφωνία, ούτε χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους. Η Τ/Κ πλευρά δεν δέχεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από συμφωνία, αλλά ούτε και πλήρη μετά. Ζητά παραμονή του 25% στο νησί.

Το αίτημα της Λευκωσίας να επιστρέψει στις εστίες του το 60% των προσφύγων δεν έχει γίνει δεκτό, όπως και έχει απορριφθεί η επιστροφή της Μόρφου.

Εκκρεμές είναι το θέμα των εγγυήσεων, με τους Τ/Κύπριους να ζητούν την προστασία της Τουρκίας, τους Βρετανούς να μην έχουν εκφράσει, ως συνήθως, καθοριστική γνώμη, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από μια βδομάδα δήλωσε ότι δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε ανεξάρτητο κράτος.

Τα κατεχόμενα είναι ήδη αποσυνδεδεμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία και συνδεδεμένα με την Τουρκία σε δύο βασικούς πόρους, χωρίς αυτοί να τους έχουν αποστερηθεί ως δυνατότητα από τη Λευκωσία: Ύδρευση και ηλεκτρισμό! Επίκειται μάλιστα και παραπέρα ενεργειακή εξάρτηση από την απέναντι ακτή.

Αλλά, τα μεγάλα προβλήματα είναι στη φύση της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία καταργείται η βασική αρχή της κυριαρχίας και της Δημοκρατίας: Η αρχή της πλειοψηφίας!

Η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία γίνονται οι συνομιλίες, θα είναι Δικοινοτική και Διζωνική και θα κυβερνάται από τρείς Αρχές: Την κεντρική Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Κυπριακού κράτους, την κυβέρνηση του ελληνοκυπριακού κράτους και την κυβέρνηση του τουρκοκυπριακού κράτους, που «θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από τις επεμβάσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

Και πώς θα λειτουργεί αυτή η Δημοκρατία- μέλος της ΕΕ;

Με Άνω και Κάτω Βουλή. Στην Άνω θα μετέχουν 20 Ε/Κύπριοι και 20 Τ/Κύπριοι βουλευτές και οι αποφάσεις θα παίρνονται με απλή πλειοψηφία!! Στην Κάτω θα μετέχουν 36 Ε/Κ και 12 Τ/Κ (το 33%!!) και οι αποφάσεις θα παίρνονται με απλή πλειοψηφία, αρκεί να είναι παρόντα τουλάχιστον το 25% των μελών της κάθε κοινότητας!! Όταν μια πλευρά θα θέλει να τορπιλίσει μια απόφαση θα φροντίσει να απουσιάζει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών! Σ αυτή την περίπτωση θα λύνει το αδιέξοδο Επιτροπή με ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ, που θα αποφασίζει με κλήρωση!!

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αποφασίζει με απλή πλειοψηφία, αρκεί να συμφωνεί τουλάχιστον έναν Τ/Κ υπουργός, εκτός αν πρόκειται για μείζονα θέματα, οπότε πρέπει να συμφωνούν όλοι οι Τ/Κ υπουργοί!! Σε περίπτωση αδιεξόδου θα αποφασίζει πάλι Επιτροπή με ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ με κλήρωση!! Πάει περίπατο η αρχή της πλειοψηφίας.

Στη Δικαστική Εξουσία θα υπάρχει ίσος αριθμός Εκπροσώπων και τα αδιέξοδα θα τα επιλύει ξένος δικαστής!

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πτυχές του υπό επίλυση Κυπριακού, που συζητούν Αναστασιάδης και Άκιντζι με τον γγ του ΟΗΕ, υπό την πίεση και τα άγρυπνα βλέμματα όλων των μεγάλων δυνάμεων, που βιάζονται να δομήσουν ένα ακόμα προτεκτοράτο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν τεράστια συμφέροντα προ της Μέσης Ανατολής.

Πριν ξανάρθω στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί είναι μείζον για τη χώρα, αναρωτιέμαι ποια ακριβώς είναι η  ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν κ Γιουνκέρ. Και αν δεν υπάρξει άλλη σαν κι αυτή τι θα συμβεί χειρότερο; Θα ενωθούν τα κατεχόμενα με την Τουρκία επίσημα; Θα έχουμε de facto και de jure διχοτόμηση; Με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας;

Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε ο κ Γιουνκέρ;

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης

Πηγή: liberal.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News