default-image

Το παλληκάρι που αντιτάσσει… «γιοκ» στους Τούρκους

Απόψεις
Το παλληκάρι που αντιτάσσει… «γιοκ» στους Τούρκους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις τελευταίες βδομάδες, αναδείξαμε μια «αλλαγή» της Τουρκίας αναφορικά με τις εγγυήσεις (μονομερές δικαίωμα επέμβασης) όπως υπήρχαν στις συμφωνίες του 1960 για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η «αλλαγή» κυκλοφόρησε μετά την  επίσκεψη Σουλτς στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, η Τουρκία ενημέρωσε ότι δεν θα επιμένει στις ίδιες εγγυήσεις και έτσι, δεν θα είναι εμπόδιο σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης «των δύο ηγετών».

Του Κώστα Μαυρίδη*

Εν ολίγοις, ένα συμφωνημένο σχέδιο λύσης, θα αφήνει ικανοποιημένη την Τουρκία ώστε να μην απαιτεί επεμβατικό δικαίωμα όπως το 1960. Είναι επιβεβαιωμένο ότι η «αλλαγή» διαβιβάστηκε και στο Προεδρικό στη Λευκωσία πριν περίπου τρεις βδομάδες. Γι αυτό, την περασμένη βδομάδα διερωτήθηκα «γιατί το Προεδρικό και οι 'δύο ηγέτες', συμπεριφέρονται για τις εγγυήσεις σαν να μην γνωρίζουν οτιδήποτε». Εύλογη εξήγηση είναι πως η «αλλαγή» κρατείται για το τέλος της διαδικασίας, οπόταν θα εμφανιστεί ως μέγιστη υποχώρηση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της… ασφάλειας. Δηλαδή, υπάρχει στημένο θέατρο με σεναριογράφους, πρωταγωνιστές, κομπάρσους και… πιόνια που στο τέλος της διαδικασίας, όταν υποτίθεται θα μάθουν για την… «υποχώρηση» της Τουρκίας, ίσως παίξουν καμπάνες για να επισφραγιστεί το κλίμα ευφορίας.

Τις προάλλες, 19 Σεπτ 2016, ο Αβ. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) ήταν φιλοξενούμενος (μόνος του) στο ΡΙΚ. Αναφερόμενος στο επικείμενο σχέδιο λύσης δήλωσε με έντονο ύφος ότι, αν υπάρχουν στο σχέδιο λύσης οι εγγυήσεις του 1960, τότε λύση «γιοκ» (όχι). Μάλλον χρησιμοποίησε τουρκική λέξη για να προτάξει την αποφασιστικότητα του να απορρίψει τέτοιο σχέδιο. Εφόσον όμως στο επικείμενο σχέδιο λύσης, η Τουρκία δεν επιμένει στις εγγυήσεις του 1960 και δεν θα είναι εμπόδιο στο συμφωνημένο σχέδιο, σε ποιον απευθυνόταν το «γιοκ»; Προφανώς, είτε ο Αβ. Νεοφύτου δεν γνωρίζει για την «αλλαγή» της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων, είτε η στάση του εντάσσεται -και αυτή- στον ίδιο σχεδιασμό για εξαπάτηση της κοινής γνώμης, με  επιδίωξη να εμφανιστεί στο τέλος ως τεράστια υποχώρηση της Τουρκίας!

Στην ίδια εκπομπή ο Αβ. Νεοφύτου εκφράστηκε ως εάν η Τουρκία να συνεχίζει σήμερα να έχει αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα βάσει των συμφωνιών του 1960, που πρόκειται για τουρκική άποψη των τελευταίων χρόνων. Αυτό όμως τον φέρνει σε πλήρη αντίθεση με τον Υπ. Εξωτερικών κ. Κασουλίδη ο οποίος μόλις πριν μερικούς μήνες υπέδειξε ότι οι τουρκικές εγγυήσεις του 1960 έχουν εδώ και δεκαετίες καταρρεύσει, δηλαδή είναι σήμερα ανύπαρκτες. Αυτό που συζητείται σήμερα στις διαπραγματεύσεις είναι κατά πόσον θα δοθεί εκ νέου τέτοιο επεμβατικό δικαίωμα στην Τουρκία. Οι άλλες εγγυήτριες χώρες δεν το επιθυμούν.     

Παρεμπιπτόντως, τις τελευταίες βδομάδες αναδείξαμε διάφορα έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο wikileaks και φέρουν τον Αβ. Νεοφύτου να εξηγεί στον Αμερικανό πρέσβη τρόπους για εξαπάτηση των Ελληνοκυπρίων ώστε να δεχτούν το Σχ. Ανάν επί της ουσίας. Εξού και ονομάσαμε το υπό εκκόλαψη σχέδιο λύσης «των δύο ηγετών», σχέδιο Ανάν βήτα. Ενδεικτικά λοιπόν, στο έγγραφο: 08NICOSIA766 - 23 Μαΐου 2006, παραγρ. 6: «Ο Αβ. Νεοφύτου πρότεινε όπως… Οι Ε/Κ θα πρέπει να καθησυχαστούν ότι η ΕΕ παίζει κεντρικό ρόλο ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει». Αυτά μαζί με άλλα χειρότερα έγραφε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, αλλά εδώ ο Αβ. Νεοφύτου τηρεί σιωπή.

* Ο κ. Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News