Γιώργος Σαχίνης

Έρχεται η συνέχεια… Σκηνές απίστευτης αγριότητας και ισλαμικής οχλοκρατίας στην Τουρκία

Δεν είμαι βέβαιος αν η παγκόσμια κοινή γνώμη μούδιασε περισσότερο από την αποτυχημένη εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία ή από τις σκηνές απίστευτης αγριότητας και ισλαμικής οχλοκρατίας που επακολούθησαν στους δρόμους. Αυτό το τελευταίο πάντως ήταν που στιγμάτισε το άδοξο τέλος στην προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν, κάνοντας πολλούς να διερωτώνται προς τα που πάει τελικά αυτή η μεγάλη χώρα.

Του Γιώργου Χαρβάλια

Η δημόσια διαπόμπευση και το λυντσάρισμα στρατιωτών από «πολίτες» και μουλάδες, που κλήθηκαν να βγουν στον δρόμο από τον ίδιο τον «Σουλτάνο», αποτέλεσαν σκηνές τρομαχτικές και απεχθείς. Συντείνουν, χωρίς αμφιβολία στον βαθύ διχασμό που ζει η Τουρκία επιταχύνοντας την τελική ρήξη μεταξύ της κεμαλικής οπισθοφυλακής, του δυτικότροπου δηλαδή πληθυσμιακού στοιχείου που διατηρεί τις κοσμικές του πεποιθήσεις και των φτωχότερων λαικών στρωμάτων που έχουν ασπασθεί το νέο-οθωμανικό αφήγημα του Ερντογάν. Του δήθεν…μοντέρνου Ισλάμ που ξεκίνησε «μετριοπαθές» γοητεύοντας Ευρωπαίους και Αμερικανούς και σήμερα φλερτάρει με τις πιο ακραίες εκδοχές του σουνιτικού δόγματος, της τζιχάντ και της θρησκευτικής τρομοκρατίας.

Για τους Κεμαλιστές που στηρίζουν την ύπαρξη τους στον σεβασμό της στρατιωτικής παράδοσης, το σοκ υπήρξε τεράστιο. Αμούστακοι φαντάροι που ήταν φανερό ότι δεν ήξεραν που πατάν και που βρίσκονται, υπέστησαν πρωτοφανή εξευτελισμό από τον ισλαμικό όχλο που ατίμασε τις στολές τους. Ανώτατοι αξιωματικοί φόρεσαν χειροπέδες από χαμηλόβαθμους ασφαλίτες με πολιτικά. Το μισό δικαστικό σώμα ξηλώθηκε εν μία νυκτί. Και έξι χιλιάδες στελέχη των ενόπλων δυνάμεων οδηγήθηκαν στα μπουντρούμια της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

 Θριαμβευτής της παρτίδας βέβαια, αναδεικνύεται ο Ερντογάν. Και να μην υπήρχε το πραξικόπημα θα έπρεπε να το είχε εφεύρει. Καθάρισε μονομιάς το τοπίο με αφορμή που είναι πειστική σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και μονοπώλησε την…συνταγματική νομιμότητα, αφήνοντας «παγωτό» την αντιπολίτευση η οποία παντελώς αιφνιδιασμένη σύρθηκε στο παιχνίδι του.

Αυτή όμως είναι η ανάγνωση της επόμενης μέρας. Η πληγή δεν κλείνει εύκολα. Η απάντηση θα έρθει και μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλια αναμέτρηση. Γιατί το αίμα που χύθηκε κοχλάζει και ζητά εκδίκηση. Η αστυνομία και οι ένοπλοι πραιτωριανοί του καθεστώτος δεν θα αποδειχτούν αρκετοί όταν οι απλοί στρατιώτες θα αποφασίσουν να πολεμήσουν για τις οικογένειες τους που διώκονται, τα αδέρφια τους που φυλακίστηκαν και τον πατέρα τους που απολύθηκε επειδή τον κάρφωσε ο ιμάμης της γειτονιάς. Το πραξικόπημα απέτυχε, αλλά άναψε μεγάλη φωτιά στη γειτονική χώρα. Και την κατέστησε περισσότερο απρόβλεπτη…

Πηγή: mignatiou.com

Σχόλια