default-image

Σ.Ρομπόλης: Μνημονιακή δέσμευση του 2012 οι ανατροπές στα εργασιακά

Κρήτη
Σ.Ρομπόλης: Μνημονιακή δέσμευση του 2012 οι ανατροπές στα εργασιακά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη βεβαιότατα του ότι οι προτάσεις - επιταγές  των δανειστών στα εργασιακά παρά τις διαψεύσεις του υπουργού, μας αφορούν καθώς αποτελούν μνημονιακή δέσμευση μας από το 2012 αλλά για πολιτικούς λόγους δεν εφαρμόστηκαν,   λέει στο Ράδιο 9,84 ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.

Επισημαίνει ότι με την υιοθέτηση τους νομιμοποιείται η μαύρη εργασία και περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα  παράλληλα και το ασφαλιστικό, αφού το νέο εργασιακό περιβάλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω ασφυξία τα ασφαλιστικά ταμεία, άρα και σε νέες περικοπές τις συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν σήμερα  στα εργασιακά, για τον κατώτατο μισθό, τις αμοιβές των εργαζομένων, τις συμβάσεις εργασίας, τα όρια των απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, την κήρυξη απεργιών, τα προνόμια των συνδικαλιστών και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία προαναγγέλλει η τρόικα με έγγραφο της, από τον Σεπτέμβριο. 

Να το υποβαθμίσει  επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Για το λόγο αυτό αύριο Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν, δηλώνει ο υπουργός.

Στο έγγραφο, θεσμοί φέρεται να αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες και προτείνουν εμμέσως την κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα, βάζουν στο στόχαστρο 13ο και 14ο μισθό, αναφέροντας ότι από το 2017 ο μισθός πρέπει να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, χωρίς κανένα επίδομα.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές προτείνουν την αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News