default-image

Μυστική διπλωματία τύπου Μέττερνιχ οι διαπραγματεύσεις για την TTIP

Απόψεις
Μυστική διπλωματία τύπου Μέττερνιχ οι διαπραγματεύσεις για την TTIP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις διαπραγματεύσεις για την TTIP αναφέρθηκε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες 9/6/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

O Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε: «κ. Αβραμόπουλε, η πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου μας να υποβάλει αυτή την Ερώτηση αναδεικνύει τα προβλήματα αδιαφάνειας και έλλειψης ενημέρωσης που υπάρχουν κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων διεθνών συνθηκών εκ μέρους της Επιτροπής και για λογαριασμό της Ένωσης.

Το άρθρο 218 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. είναι σαφές και δεν χωρούν παρερμηνείες, αφού ρητά αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται αμέσως και πλήρως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.  Δυστυχώς η Κομισιόν δεν ανταποκρίνεται σ' αυτή της την υποχρέωση με αποκορύφωμα τη διαδικασία διαπραγμάτευσης της περίφημης TTIP».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Στην περίπτωση της TTIP η Κομισιόν ακολούθησε μορφές κλασικής μυστικής διπλωματίας και μόνο μετά τη γενική κατακραυγή της κοινής γνώμης και τις αντιδράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε η ενημέρωση για την TTIP αλλά με το σταγονόμετρο. Χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας που ξεκίνησε έρευνα για την  Κομισιόν για να δεσμευτεί η κα Μάλστρομ για διαφάνεια και ενημέρωση για την TTIP.

Τέλος μετά τη διαρροή απορρήτων εγγράφων της διαπραγμάτευσης Ε.Ε-ΗΠΑ για την TTIP αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα η Επιτροπή και η κα Μάλστρομ προέβη σε δημόσιες δηλώσεις.

Όμως σε σχέση με την TTIP υπάρχουν και εξακολουθούν να ισχύουν οι απαράδεκτες και υποτιμητικές για τους Ευρωβουλευτές διαδικασίες καθώς υποχρεούνται να διαβάζουν τα έγγραφα διαπραγματεύσεων της TTIP σε ένα απομονωμένο χώρο, χωρίς κινητό προκειμένου να μην φωτογραφίζουν τα έγγραφα, χωρίς καν χαρτί, χωρίς μολύβι για να μην κρατούν ούτε καν σημειώσεις.

Μάλιστα ήθελα να σας ενημερώσω κ. Αβραμόπουλε ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους Γερουσιαστές των ΗΠΑ που έχουν πλήρη και άνευ όρων πρόσβαση. Ταυτόχρονα οι βοηθοί των Γερουσιαστών των ΗΠΑ αλλά και 700 εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση στα έγγραφα της TTIP. Αυτά μας ενημέρωσαν όταν επισκεφθήκαμε ως ECR την Ουάσινγκτον και πραγματικά το έχω αναφέρει και άλλη φορά εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: «Ζητούμε λοιπόν πλήρη διαφάνεια για την TTIP γιατί όπως έχει αποδειχθεί από τα έγγραφα που διέρρευσαν η συμφωνία αυτή διαλύει την ευρωπαϊκή γεωργία, ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία αφού γεμίζει την Ε.Ε. με μεταλλαγμένα και στηρίζει τη δράση των πολυεθνικών εναντίον των κρατών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η μυστική διπλωματία τύπου Μέττερνιχ την εποχή της Ιεράς Συμμαχίας δεν γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες. Δεν γίνεται αποδεκτή από τους λαούς. Διαφάνεια λοιπόν, παντού και στα πάντα».

Επισυνάπτεται το σχετικό βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News