default-image

Κάβο Σίδερο: Συζήτηση στο ΔΣ Σητείας για την Προσφυγή

Απόψεις
Κάβο Σίδερο: Συζήτηση στο ΔΣ Σητείας για την Προσφυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Τετάρτη 1-6-16 στις 7 μ.μ., έχω προσκληθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Σητείας να εκθέσω τις απόψεις μου σχετικά με την προσφυγή για την γνωστή υπόθεση του Κάβο Σίδερο. Επειδή θα έχω ελάχιστα λεπτά στη διάθεσή μου χωρίς δυνατότητα να  παρουσιάσω διαφάνειες δημοσιεύω σήμερα τρεις χάρτες κι ένα πυκνό κείμενο συμπερασμάτων των Jennifer Moody και Oliver Rackham (πέθανε δυστυχώς πέρσι) για να ενημερωθούν οι σύμβουλοι και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι πριν αποφασίσουν.

Του Αντώνη Ανηψητάκη

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται σε 36σέλιδη εμπεριστατωμένη κριτική του έργου που υπέβαλαν στο Υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούνιο του 2014.

Παρακαλώ τους συμβούλους αφού τα δουν να απαντήσουν στο πραγματικό ερώτημα: Τι ταιριάζει περισσότερο σε αυτόν τον τόπο, να καταστραφεί για ένα θέρετρο γκολφ ή να αναδειχθεί σε ένα εμβληματικό Πολιτισμικό και Οικολογικό Πάρκο με μονιμότερα και πολλαπλάσια οφέλη;

Τους παρακαλώ επίσης, ανεξαρτήτως της απόφανσης του ΣτΕ για το ζήτημα, να ζητήσουν από την Περιφέρεια Κρήτης να διοργανώσει στη Σητεία το ανοικτό διεθνές συνέδριο για το μέλλον των περιοχών natura και των πολιτισμικών τοπίων (cultural landscape) που έχει αποφασίσει μαζί με τα επιστημονικά επιμελητήρια της Κρήτης για να πληροφορηθούμε τις καλές πρακτικές διαχείρισης αντίστοιχων περιοχών.  

1ος Χάρτης - Η επίμαχη έκταση

Ζώνη Α1 (πορτοκαλί) οι εκτάσεις που προορίζονται για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως κτίρια, γκολφ κ.ά. (30.16% της έκτασης)

Ζώνη Α2 (ανοιχτό γκρι - πράσινο με ρίγες) οι εκτάσεις που για υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, όπως σταθμός αφαλάτωσης, ελικοδρόμιο κ.ά (1.76% της έκτασης).

2ος Χάρτης - Οι Αρχαιολογικοί Χώροι

Οι κόκκινοι κύκλοι δείχνουν τους εντοπισμένους 44 αρχαιολογικούς χώρους πολλοί των οποίων πέφτουν πάνω στις ζώνες που θα δημιουργηθούν τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις. Κέντρο του κύκλου είναι το κέντρο των αρχαιολογικών χώρων και ακτίνα προστασίας η ορισθείσα από τις Υπηρεσίες στα 150 μ.

Σωστότερο θα ήταν αντί κύκλους να επεκτείναμε το περίγραμμα των εντοπισμένων αρχαιολογικών χώρων κατά 150μ οπότε η έκταση θα ήταν πολλαπλάσια. Η περιοχή που έχουν εντοπιστεί τα 44 σημεία είναι αυτή την οποία μελετά η Γαλλική αρχαιολογική σχολή και είναι περίπου η μισή από την επίμαχη έκταση. Γι' αυτό το παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο στο γράμμα του στον τ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή εκτιμά σε 100 τις θέσεις.

3ος Χάρτης - Σπάνια και Ενδημικά φυτά

Δείχνει τη διασπορά των σπάνιων και ενδημικών φυτών. Σε κύκλους τα hotspots (εξαιρετικού οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχές). Ηotspot ορίζεται έκταση 250 στρεμμάτων που περιλαμβάνει 6 τουλάχιστον τέτοια φυτά. Αρκετά τέτοια hotspot βρίσκονται μέσα στις ζώνες που θα δημιουργηθούν τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις.

Στην περιοχή υπάρχουν και σημαντικοί υγρότοποι που εξηγούν την πλούσια ορνιθοπανίδα. Γι' αυτό χαρακτηρίζεται ως διπλή natura.

Παραθέτω το συγκλονιστικό συμπέρασμα της δουλειάς τους με άπειρο σεβασμό και με βαθιά θλίψη γιατί αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται εχθροί του τόπου μας που δεν έχουν λέει δικαίωμα να μιλούν.

Δεν έχουμε καμία κρυφή ατζέντα για το επενδυτικό σχέδιο "Ίτανος Γαία" ή για την Loyalward Ltd. Είμαστε ανεξάρτητοι μελετητές και δεν μας πληρώνει κανείς από τους ενδιαφερόμενους, είτε είναι υπέρ είτε κατά του συγκεκριμένου σχεδίου. Έχουμε εργαστεί σε αυτή τη χώρα και στο νησί της Κρήτης για πάνω από 34 χρόνια και έχουμε γράψει εκτενώς για τα τοπία της, συμπεριλαμβανομένου ενός βιβλίου, "η Δημιουργία του Κρητικού τοπίου", το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά (Rackham και Moody 1996, 2004). Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η κατασκευή αυτού του τεράστιου θέρετρου σε αυτό το μοναδικό διασωζόμενο τοπίο θα καταστρέψει ένα σημαντικό τόπο της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς - ένα τόπο που καμιά αποκατάσταση δεν θα μπορέσει να επαναφέρει άπαξ και καταστραφεί.

Πριν από επτά χρόνια, με άλλους συναδέλφους και φίλους, αγωνιστήκαμε για να προστατεύσουμε αυτό το τοπίο από την υπερβολική ανάπτυξη, όπως το "Κάβο Σίδερο" Golf Resort. Στις 3 Δεκεμβρίου 2010, το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε κατά της ανάπτυξης "Κάβο Σίδερο" θεωρώντας το σχέδιο παράνομο για μια σειρά από λόγους (απόφαση 3920/2010, εφημ. "Το Βήμα", στις 3 Δεκεμβρίου 2010, το άρθρο 37150). Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ παρόμοια εξέλιξη, με το "Ίτανος Γαία".

Σε αυτή την έκθεση με τα συνημμένα λεπτομερή παραρτήματά της μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες που έχουμε για αυτό το τοπίο - αρχαιολογικές και βοτανικές. Πιστεύουμε ότι είναι ένα ισχυρό επιχείρημα ενάντια στην κατασκευή του αυτού του θέρετρου, κυρίως μέσα στα όρια της αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγει η Γαλλική Σχολή. Υπάρχουν πολλές κοντινές περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί για τον τουρισμό. Γιατί να μην τις αναβαθμίσουμε με καλύτερες και πιο ελκυστικές τουριστικές εγκαταστάσεις και να διασώσουμε αυτό το τοπίο ως έμβλημα για την κρητική πολιτιστική κληρονομιά;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News