default-image

Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άμεσο άνοιγμα των hotspot

Απόψεις
Έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για άμεσο άνοιγμα των hotspot

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η κατάσταση εξακολουθεί να επιδεινώνεται για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται έγκλειστοι στα ελληνικά νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/ Medecins Sans Frontieres Greece (MSF) επισημαίνουν εκ νέου τις άθλιες συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι πρόσφυγες και κάνουν έκκληση για το άμεσο άνοιγμα των hotspot.

Από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία εφαρμογής της νέας συμφωνίας, οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά στέλνονται σε κλειστά κέντρα κράτησης. Ανάμεσά τους γυναίκες και βρέφη, αλλά και δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, για την προστασία των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Η διοικητική κράτηση σε αυτά τα κέντρα ορίζεται για μέγιστο χρονικό διάστημα 25 ημερών, κάτι το οποίο δεν τηρείται. Έτσι, όχι μόνο είναι απαράδεκτη η κράτηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και παράνομη. Ενώ ο αριθμός των κρατουμένων σε ορισμένα κέντρα κράτησης είναι ήδη διπλάσιος από την αρχική πρόβλεψη χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες που ζουν ολοένα και πιο επισφαλείς συνθήκες, οι Αρχές συνεχίζουν να φέρνουν περισσότερους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι κρατούμενοι σε ορισμένα κέντρα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και στέγη,  οι εγκαταστάσεις υγιεινής δεν συντηρούνται σωστά, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και η διανομή φαγητού πραγματοποιείται σε άτακτα χρονικά διαστήματα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης παρατηρήσει μία αξιοσημείωτη αύξηση των ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος και φέρουν τραύματα από βία. Η ήδη αυξημένη ένταση κλιμακώνεται παντού, λόγω του υπερβολικού συνωστισμού και της παρατεταμένης φυλάκισης. Επίσης, η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης δεν τους βοηθά  να αισθάνονται ασφαλείς με όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Βασισμένη στη λογική της αποτροπής, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτυγχάνει αυτό που είχε θέσει ως στόχο εξαρχής, τη μείωση της προσφυγικής ροής στα νησιά. Ωστόσο, η βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής εξακολουθεί να είναι ανελέητη για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να διασχίζουν το Αιγαίο με κίνδυνο τη ζωή τους για να βρεθούν υπό κράτηση κάτω από πραγματικά αξιοθρήνητες συνθήκες.

Ο εγκλεισμός των προσφύγων έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται με ολοένα πιο απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο. Πρέπει να τους δοθεί άμεσα η δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στα νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ελληνικές Αρχές τις άθλιες συνθήκες αυτού του εγκλεισμού και τους καλούν να ανοίξουν άμεσα τα hotspot.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News