default-image

Πώς ο "κόφτης" είναι γερμανική νίκη

Απόψεις
Πώς ο "κόφτης" είναι γερμανική νίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση "γλεντάει" για τη συμφωνία με τους δανειστές, πριν ακόμη ολοκληρωθεί, ισχυριζόμενη πως τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα του χρέους στην Ευρώπη - οπότε δεν μπορεί παρά να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωσή του, αφού δεν είναι βιώσιμο, γεγονός που δήθεν αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της. Προφανώς "γλεντάει", γιατί από την "αντίστροφη μέτρηση" που βρισκόταν, τώρα βλέπει πως "παίρνει χρόνο" επιβίωσης και βλέπουμε...

Του Γιώργου Σαχίνη

Την ίδια ώρα, ο χερ Σόιμπλε θεωρεί ότι, εάν εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους, τότε είναι βιώσιμο - οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος διαγραφής του. Πιστεύει λοιπόν πως, εάν επιτευχθεί η μη περαιτέρω αύξησή του, με τη βοήθεια του αυτόματου μηχανισμού επιτήρησης (ο περίφημος "κόφτης"), που θα επιβάλλει στην πατρίδα μας, καταργώντας πρακτικά τη Βουλή, τότε το υφιστάμενο χρέος θα περιοριστεί σταδιακά.

Με δεδομένο ότι το Σύνταγμά μας δεν επιτρέπει την αύξηση των φόρων μέσω προεδρικών διαταγμάτων, τον διευκολύνει - αφού έτσι η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να μειώνει «προεδρικά» μόνο τις δαπάνες (άρα μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος κ.ο.κ.), παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Πώς όμως είναι σίγουρος ότι θα μειωθεί το υφιστάμενο χρέος, χωρίς να υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα (μετά τους τόκους), αλλά μόνο πρωτογενή;

Η απάντηση είναι απλή, ερμηνεύοντας, μεταξύ άλλων, την επιμονή του να θεσμοθετηθεί άμεσα το υπερ-Ταμείο (υπό ξένη, ανεξάρτητη διοίκηση), ως απαραίτητη προϋπόθεση της νέας συμφωνίας, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ, καθώς επίσης τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας μας - με τον επιπλέον ρόλο της εγγύησης των δανείων, τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα (περί τα 240 δισ. ευρώ).

Το χρέος λοιπόν θα μειωθεί από την πώληση της δημόσιας περιουσίας, φυσικά σε εξευτελιστικές τιμές, αφού η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι βυθισμένη στην κρίση - κρίνοντας από τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, καθώς επίσης από τα επόμενα που θα δρομολογούνται αυτόματα.

Αγοραστές θα είναι κυρίως οι Γερμανοί και μετά οι Γάλλοι, αφού τα άλλα κράτη, που έχουν επίσης χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες, γεγονός που σημαίνει ότι οι Γερμανοί έχουν μεν επιβαρυνθεί με το 30% περίπου των δανείων προς τη χώρα μας, αλλά θα υφαρπάξουν τη μερίδα του λέοντος από τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία της.

Εκτός αυτού, η Γερμανία θα έχει υπό την κατοχή της ειρηνικά μυα πλούσια περιοχή χαμηλού εργατικού κόστους και πάμφθηνων παγίων για τη βιομηχανία της, καθώς επίσης πάμπλουτη τουριστικά (πολιτισμός, φυσικά κάλλη, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.λπ.) για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της - η οποία θα της αποδώσει πολύ μεγάλα κέρδη στο μέλλον.

Εντούτοις, ο πανέξυπνος Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν περιορίζεται μόνο στα έσοδα του υπερ-Ταμείου και στην ωφέλεια των επιχειρήσεων της χώρας του, από τις καταναγκαστικές αποκρατικοποιήσεις, καθώς επίσης απ' όλα τα υπόλοιπα. Γνωρίζει, άλλωστε, πως οι Έλληνες οφείλουν στο Δημόσιο, καθώς επίσης στους οργανισμούς του, πάνω από 100 δισ. ευρώ, τα οποία, εάν καταφέρει να εισπράξει με τους μηχανισμούς που θα εγκαταστήσει - όσα τελικά θα καταφέρει - θα μειώσουν αντίστοιχα το δημόσιο χρέος.

Γνωρίζει επιπλέον πως οι οφειλές των Ελλήνων στις τράπεζες είναι της τάξης των 115 δισ. €, ενώ οι περισσότερες είναι ενυπόθηκα εγγυημένες - γεγονός που σημαίνει πως, όταν τις εισπράξει, με τη βοήθεια των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών κ.ο.κ., τότε οι τράπεζες, μέρος των οποίων θα του ανήκει μέσω του ΤΧΣ, θα εξυγιανθούν, οπότε θα βοηθηθεί έμμεσα και από εδώ η μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο βασικός λόγος που εμφανίζεται λοιπόν τόσο σίγουρος ο Γερμανός είναι το ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση τού παρέδωσε τα κλειδιά της πατρίδας μας, τα οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να χρησιμοποιήσει προς όφελος της δικής του, έχοντας παράλληλα αποφύγει τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης, από τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας. Εκτός αυτού, με δάνεια μόλις 80 δισ. €, τα οποία δεν προέρχονται από τα ταμεία του, αφού είναι μόνο εγγυήσεις, έχει εξασφαλίσει τα πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία υπερβαίνουν τα 250 δισ. € ετησίως.

Επομένως, λογικά αδιαφορεί για τις αναλύσεις των διαφόρων ινστιτούτων όσον αφορά στις δυνατότητες της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της.

Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση αφενός μεν επιμένει στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για να περιοριστεί η δυναμική (αυξητική τάση) του χρέους, αφετέρου ισχυρίζεται πως δεν είναι σημαντική η δυναμική! Οι θέσεις της αυτές θα ήταν αντιφατικές μεταξύ τους, οπότε θα κατέρρεε μια ακόμη ελληνική κυβέρνηση, εάν η Γερμανία δεν είχε κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού της - καλά κρυμμένο απ' όλους τους άλλους.

Πιθανολογούμε, βέβαια, πως είναι γνωστό στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη του Γερμανού - επειδή καταφέρνει να διατηρεί συμπαγές το κόμμα του, ψηφίζοντας νόμους που κανένας άλλος δε θα μπορούσε. Εδώ ακριβώς απέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως δεν το κατάλαβε ακόμη, ενώ έχει την ψευδαίσθηση πως θα διαδεχτεί σύντομα τη σημερινή, αν και μάλλον αρχίζει να συνειδητοποιεί την πλάνη της.

Ο περίφημος "κόφτης" λοιπόν, που στα γερμανικά γράφεται "schneider" και διαβάζετε "σνάιντερ", είναι γερμανική νίκη, έναντι όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλων όσων ακολουθούν με εκτροπή ελλειμμάτων, λέγε με Γαλλία (ο Ολάντ, ζηλώσας δόξα Προεδρικών Διαταγμάτων και ΠΝΠ της Ελλάδας, έκανε το ίδιο, αποφεύγοντας τη Βουλή του για το νόμο στα εργασιακά, που και οι σοσιαλιστές βουλευτές, συστημικοί δηλαδή, θα καταψήφιζαν) και Ιταλία. Είναι και η νέα "λύση", αφού η διατύπωση «Πορτογαλία-Ισπανία εξήλθαν της επιτήρησης και των δικών τους μνημονίων, μετά την επιτυχή και διακομματική εφαρμογή τους» μόλις προχθές κατέρρευσε με την απόφαση της Κομισιόν για την επιβολή μέτρων στις δύο χώρες, επειδή τα ελλείμματά τους ξέφυγαν και πάλι!

Η εικόνα αρχίζει να γίνεται η ίδια και στην άλλη μνημονιακή "επιτυχία" την Κύπρο. Αλλά στην Ελλάδα, ας το θυμούνται κάποιοι, όπως εύστοχα γράφτηκε, «εκείνος που τοποθετεί πάνω απ' το κεφάλι του λαού και πάνω απ' το Σύνταγμα έναν "κόφτη", υπηρετεί έναν μόρτη - από το mors-mortis, ο θάνατος...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News