Γιώργος Σαχίνης

Στρατηγική ενέργεια και Master Υδρογονανθράκων

Το Συνέδριο για την προετοιμασία, τη στρατηγική βέβαια, της ενεργειακής Κρήτης δείχνει με τρόπο ζωντανό και έμπρακτο ότι η δημιουργία ενός Master Υδρογονανθράκων στο ΤΕΙ Ηρακλείου, που να ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα του ΤΕΙ Καβάλας, είναι πλέον άκρως απαραίτητο.

Του Νίκου Λυγερού

Διότι με τα νέα δεδομένα όλοι βλέπουν πια ότι η Κρήτη ανοίγει δρόμο στους τομείς της ενέργειας και της στρατηγικής της σημασίας και αξιοποίησης μέσω μιας έξυπνης διαχείρισης. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να προετοιμαστούν και οι νέοι μας φοιτητές για αυτές τις προοπτικές, αφού θα απασχολήσουν άμεσα την Κρήτη.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα θεωρητικό Master χωρίς εφαρμογές, αλλά αντιθέτως για μια προετοιμασία πλαισίου για να ενεργοποιηθεί το πεδίο δράσης και στο νησί. Υπάρχουν ήδη καθηγητές αξιόλογοι που μπορούν να υποστηρίξουν το εγχείρημα επί τόπου και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλοι ειδικοί που θα συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο, όπως το κάνουν άλλωστε και στο ΤΕΙ Καβάλας για το ανάλογο Master.

Έτσι μπορούμε ήδη να φανταστούμε ένα ενισχυμένο πυρήνα που θα υλοποιήσει αυτό το όραμα για την πόλη, έτσι ώστε να έχουμε ειδικούς σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, ικανούς να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα Νότια της Κρήτης.

Με την ύπαρξη ενός γενικού συντονισμού, που δημιουργείται από το Συνέδριο, μπορούμε να φανταστούμε την αρχή της λειτουργίας του Master απ' αυτήν την χρονιά, για να μην υπάρξει καθυστέρηση σε σχέση με τις εξελίξεις.

Σχόλια