default-image

"Μάχη" στη Βουλή για τις φωτογραφικές διατάξεις

Απόψεις
"Μάχη" στη Βουλή για τις φωτογραφικές διατάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη δικαιολογία ότι οι περίφημες "φωτογραφικές διατάξεις" στο ν/σ για την Έρευνα οφείλονται σε λάθος ανάρτηση, λάθος σχεδίου από την επιφορτισμένη υπάλληλο με τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της Βουλής, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, "αθωώνοντας" τον εαυτό του ως προς την περίφημη διάταξη, με την οποία τελικά (και) ο ίδιος θα απαλλασσόταν από την υπόθεση με την κακοδιαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όλα αυτά κατά την πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στην Έρευνα.

Όπως αποκάλυψε το liberal.gr, φέρνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική δικογραφία, σε βάρος του κ. Φωτάκη, όπως και άλλων μελών του Δ.Σ. του ΙΤΕ, εκκρεμεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο ίδιος φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να νομοθέτησε για τον εαυτό του την απαλλαγή του από την υπόθεση, ωστόσο στο νομοσχέδιο που επανακατατέθηκε, αν και είχε αφαιρεθεί η επίμαχη διάταξη για την υπόθεση κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, περιλαμβάνονται δύο ακόμα σκανδαλώδεις διατάξεις που "φωτογραφίζουν" και τον απαλλάσσουν και από άλλες προσωπικές του υποθέσεις.

Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το "λάθος" είναι... της «κοπέλας που κάνει τις αναρτήσεις», η οποία ανέβασε προηγούμενο νομοσχέδιο και όχι το σωστό, ενώ λίγο αργότερα ομολόγησε ότι υπήρχε μεν η σκέψη να έρθει μια τέτοια διάταξη, αλλά αφού πρώτα το θέμα «έχει συζητηθεί από κάτω (;)».

Παράλληλα, ο κ. Φωτάκης ανέγνωσε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία ο πρύτανης αναφέρει ότι «η προτεινόμενη διάταξη που αποσύρθηκε από το υπουργείο δεν αφορούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο ή μέλος της κυβέρνησης. Και προφανώς με αυτήν δεν επιχειρήθηκε καμία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, την οποία το Πανεπιστήμιο σέβεται απόλυτα».

Μάλιστα, κατηγόρησε κάποια ΜΜΕ για «σπίλωση σε άτομα και σε Ιδρύματα που κοσμούν τη χώρα». Στη δευτερολογία του επέμεινε ότι υπάρχουν «δημοσιογράφοι και συγκροτήματα Τύπου που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να πλήξουν Ιδρύματα και επιστήμονες υψηλού κύρους». Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει επί της ουσίας των διατάξεων του ν/σ, για τις οποίες εγκαλείται ότι και μετά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης είναι εξίσου φωτογραφικές, δίνοντας έστω μια ερμηνεία περί του αντιθέτου.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Αντωνίου ρωτούσε επίμονα τον αναπληρωτή υπουργό το λόγο για τον οποίο απέσυρε τη διάταξη, «αφού, όπως λέει, ήταν σύννομη». Απάντησε, φυσικά, δεν πήρε ποτέ, μετά και τις παραινέσεις του προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Σεβαστάκη να σταματήσει άμεσα η συζήτηση.

Να σημειωθεί ότι σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στη Βουλή η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Έρευνα.

Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι επέμειναν ότι το νομοσχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Ζουράρι από τους ΑΝ.ΕΛ., ότι «οι αριστεροί το ρουσφέτι το λέμε ηθικό πλεονέκτημα».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι επανήλθε στις καταγγελίες του για το άρθρο 33, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει ονομαστική αναφορά. Η μόνη αιχμή που άφησε ήταν πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να το δείχνει».

«Γιατί περιορίζεται η δυνατότητα μετάταξης μόνο στο χώρο των εκπαιδευτικών και όχι στο ευρύτερο Δημόσιο, όπου υπάρχουν κατάλληλοι υπάλληλοι με γνώσεις και διδακτορικές σπουδές;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού και ζήτησε την απόσυρση ή την τροποποίησή του.

Απαντώντας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως η διάταξη αφορά περιπτώσεις ατόμων με πλούσια βιογραφικά, που δουλεύουν σε εργαστήρια πανεπιστημίων, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πονηρό, ακόμη και αν πρόκειται για πρόσωπα που κάποιοι θεωρούν ότι έγινε γι' αυτά», συμπλήρωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

ΣΕ ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ...

Το παρασκήνιο της συζήτησης

Επί της ουσίας τώρα, η συζήτηση, σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας για το σχέδιο νόμου για την Έρευνα ξεκίνησε χθες. Βάσει της εισήγησης του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτάκη, εισάγεται ένας νόμος που βοηθά στην παραγωγική ανασυγκρότηση, αξιοποιεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων και δίνει έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, διορθώνει σοβαρές αδυναμίες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, που εμπεριέχει σοβαρές νομοτεχνικές ατέλειες και θέτει ελέγχους για την απάλειψη τυχόν αυθαιρεσιών.

Ένα νομοσχέδιο που κατά την άποψη του υπουργού έλαβε υπόψη το πλήθος των σχολίων που αναρτήθηκαν στο openov.gr, και το οποίο χαίρει εκτίμησης όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το νέο μότο, μάλιστα, που λανσάρεται με αυτό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι η «νέα κανονικότητα», που επιτυγχάνεται μέσα από την πολιτική και κοινωνική συναίνεση, και που αφήνει πίσω ιδεοληψίες και τον εντεινόμενο συντεχνιασμό, που λειτουργεί παραλυτικά.

Σε αυτή λοιπόν τη συζήτηση οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψαν όντως μια κατάσταση που συμβαίνει κάπου, αλλά όχι στην Ελλάδα. Ίσως στη Φιλανδία, ίσως και σε κάποιο άλλο αναπτυγμένο κράτος. Από αυτήν την αρχική συζήτηση, που δεν μπήκε στα "βαθιά νερά", μάθαμε ότι οι δημοσιογράφοι που αναδεικνύουν τεκμηριωμένα τις νομιμοποιήσεις παράνομων πράξεων και καταλογισμών, των φωτογραφικών ή "κινηματογραφικών" διατάξεων μέσα από τροπολογίες της νύχτας και, εν προκειμένω, της ημέρας, είτε έχουν άγνοια είτε βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή.

Μεταξύ άλλων, μάθαμε ότι η διάταξη για την «αθώωση» των 138 κατηγορούμενων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το παράθυρο, ούτως ή άλλως, δε χρειαζόταν διότι απλά είναι αθώοι. Γιατί; Διότι έτσι δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Μάλιστα, ο κ. Φωτάκης κατηγόρησε κάποια ΜΜΕ για «σπίλωση σε άτομα και σε Ιδρύματα που κοσμούν τη χώρα», όπως το ΙΤΕ, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής για το ότι ο ίδιος, διευθυντής και πρόεδρος για πλέον 2 δεκαετίες είναι συνυπεύθυνος για σωρεία παραλείψεων και παρατυπιών, που πλέον έχουν φτάσει να ελέγχονται και δικαστικά.

Σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, γιατί εσκεμμένα δεν εφάρμοσε ποτέ ως πρόεδρος του ΙΤΕ τον προηγούμενο Νόμο 4310, ανέφερε ότι είχε υποβάλει τις αντιρρήσεις του. Επίσης, για τη νομοθετούμενη κατάργηση του ΕΣΕΤ - στηριζόμενος στο ότι ο Νόμος 4310 τον κατήργησε, με εκείνον να βρίσκει πυροσβεστική λύση - αρνήθηκε ότι, όπως ειπώθηκε, επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα το χώρο της έρευνας, ορίζοντας προσωρινό ΕΣΕΤ ή όπως αλλιώς το μετονομάσει, παραπέμποντας στο «ψηφίστε και... θα δείτε»!

Ξαναφέρνουν την τροπολογία

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, επανέρχεται η τροπολογία που αφορά στη διαχείριση κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εν λόγω τροπολογία θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Η επαναφορά της τροπολογίας δεν καλύπτει όμως μόνο τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου, αλλά και το κατηγορητήριο σε βαθμό κακουργήματος για το Δ.Σ. του ΙΤΕ, για την υπόθεση της καθαριότητας και φύλαξης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News