default-image

Επανήλθε νομοσχέδιο χωρίς διάταξη "φωτογραφία"για τους 138 ΠΚ

Απόψεις
Επανήλθε νομοσχέδιο χωρίς διάταξη "φωτογραφία"για τους 138 ΠΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιβεβαίωση σε χρόνο ρεκόρ του neakriti.gr καθώς στην ιστοσελίδα της Βουλής, έγινε γνωστό ότι το επίμαχο νομοσχέδιο με την φωτογραφική διάταξη για τους 138 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποσύρθηκε.Λίγο αργότερα ωστόσο επανακατατέθηκε χωρίς όμως τη συγκεκριμένη επίμαχη διάταξη!

Είχε προηγηθεί σάλος εντός και εκτός Βουλής καθώς η διάταξη απάλλασσε 138 καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης από τις κατηγορίες περί «ανοίκειων πληρωμών» μέσω του ειδικού λογαριασμού  Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), στον νέο νόμο για την έρευνα, τις τελευταίες ώρες «υπόγεια» διακινείται η είδηση ότι πρόκειται για λάθος σχέδιο νόμου (!).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα γράφει το avgi.grαποσύρεται και θα επανακατατίθετο άμεσα στη Βουλή, γεγονός που έγινε, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα και από το οποίο απουσίαζε η επίμαχη διάταξη που αφορά την υπόθεση δαπανών του Πανεπιστημίου Κρήτης και που όπως αναφέρει το avgi.gr  αφορά και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έστειλε στη Βουλή παλαιότερη μορφή του νομοσχεδίου και όχι το τελικό κείμενο.

Πρέπει να σημειώσουμε όμως πως ο υπουργός Οικονομίας έχει αθωωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η Βουλή δεν ήρε την ασυλία, οπότε έπαυσε και η ενδεχόμενη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στο portal neakriti.gr γράψαμε νωρίτερα

Η πληροφορία αρχικά επισήμως δεν διασταυρωνόταν με απόσυρση του νομοσχεδίου , ωστόσο προκαλούσε νέα ερωτηματικά αφού ακόμη κι αν επρόκειτο για λάθος αποκαλύπτει τις προθέσεις κάποιων να ρίξουν στα μαλακά καθηγητές του πανεπιστημίου Κρήτης για την διαχείριση οικονομικών από το 1996 έως το 2004.

Κακοδιαχείριση που σημειώθηκε με πράξεις καταλογισμού από τον αείμνηστο οικονομικό επιθεωρητή Κρήτης Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Οι περισσότεροι σημείωναν ότι αν ακολούθούσε απόσυρση του νομοσχεδίου το πιθανότερο είναι αυτή να σχετιζόταν με τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η φωτογραφική διάταξη.

Το χρονικό

Ερωτηματικά προκαλεί μια παράγραφος στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Παιδείας η οποία περιέχει ρύθμιση που προβλέπει πως «Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως "ανοίκειες πληρωμές" θεωρούνται εφεξής νόμιμες»!

Φωτογραφική διάταξη για τις «ανοίκειες πληρωμές» του Πανεπιστημίου(;)

Συγκεκριμένα, την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης έχει παραπέμψει με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων 138 πρόσωπα του Πανεπιστημίου Κρήτης που διαχειρίστηκαν ποσά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), τα οποία σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα διέθεσαν παράτυπα σε «αλλότριους σκοπούς», προκαλώντας ζημία στην περιουσία του ιδρύματος, η ελληνική κυβέρνηση, έφερνε στη Βουλή διάταξη που «ξεπλένει» κάθε εμπλεκόμενο.

Πρόκειται για τη διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 30 που τιτλοφορείται "Λοιπές διατάξεις θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ" του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Αναλυτικά η  ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

«Δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής αόφασης ΚΑ/679/1996 (Β' 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως "ανοίκειες πληρωμές" με την υπ' αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκεθση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ'αριθμ. πρωτ. 938/10,2,2005 έκθεση, θεωρούνται εφεξής νόμιμες.

Καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης-Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News