default-image

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Εύθραυστη εκεχειρία - Τι κάνει ο Πούτιν και ο Νταβούτογλου

Απόψεις
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Εύθραυστη εκεχειρία - Τι κάνει ο Πούτιν και ο Νταβούτογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστικές αρχές της διαμφισβητούμενης περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να καταγγέλει όμως σειρά παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον αζέρικο στρατό.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν και τον Αζέρο ομόλογο του Ιλάμ Αλίεφ, ο Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ευρείας κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις, που οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών και κάλεσε και τις δύο πλευρές να διασφαλίσουν επειγόντως μια πλήρη κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα όμως, ο Σενόρ Χασρατιάν, εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε πως: «Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν επανειλημμένως την εκεχειρία μετά την έναρξη εφαρμογής της στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας). Οι βομβαρδισμοί που σαφώς δεν είχαν την ίδια ένταση, σημειώθηκαν κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές, με κατεύθυνση το Μαρτακέρτ».

«Οι μονάδες του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν απάντησαν στις επιθέσεις του εχθρού, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία», πρόσθεσε ο Χασρατιάν.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 16 στρατιωτών του στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εχθροπραξιών σε τουλάχιστον 64 θανάτους στρατιωτών και αμάχων και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου από το βράδυ της Παρασκευής.

Δυναμιτίζει την εκεχειρία η Τουρκία

«Καταδικάζουμε δριμύτατα την διαδικασία που εκτυλίσσεται με τις επιθέσεις των Αρμενίων στην πρώτη γραμμή στο Ναγόρνο Καραμπάχ» ανάφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβουτογλου στο πλαίσιο της ομιλίας του στην σύνοδο της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

«Η φιλία μας θα είναι αιώνια με το Αζερμπαϊτζάν και θα είμαστε πάντοτε αλληλέγγυοι κατά της επιθετικότητας και της κατοχής υπο της Αρμενίας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου και πρόσθεσε :

«Κάθε στρατιώτης που πέφτει μάρτυρας αποτελεί και ένα κομμάτι της ψυχής και της καρδιάς μας, στο αδελφικό Αζερμπαϊτζάν. Εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε παντοτινά την υποστήριξη μας στο δίκαιο αγώνα που δίνει το Αζερμπαϊτζάν και ο Αζερικος λαός».

«Εμείς ως 78 εκατομμύρια πληθυσμός θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό της αδελφικής χώρας Αζερμπαϊτζάν μέχρι την απελευθέρωση όλων των Αζερικών εδαφών συμπεριλαμβανομένου και του Ναγόρνο Καραμπάχ από τις κατοχικές δυνάμεις της Αρμενίας. Είθε μία μέρα και το Αζερμπαϊτζάν θα τερματίσει τον αγώνα της ανεξαρτησίας του εντός της εδαφικής ακεραιότητας του».

Πηγή: onalert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News