default-image

Στο Αιγαίο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg;

Απόψεις
Στο Αιγαίο ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ότι η νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για το «προσφυγικό» εξελίχθηκε σε επιχείρηση - παρωδία είχε προβλεφθεί και επισημανθεί από εμάς εδώ στο liberal.gr με μία σειρά άρθρων και ιδιαίτερα σε αυτό της 15 Μαρτίου με τίτλο «Ποιος "δουλεύει" ποιον με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;». Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ίσως και να εξυπηρετεί κάποιον άλλο λόγο, αλλά στο θέμα των προσφυγικών ροών έχει αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα μηδενική αποτελεσματικότητα, ενώ έδωσε στην Τουρκία μία χρυσή ευκαιρία να επικαιροποιήσει και να θέσει μέσα στη Συμμαχία με εντονότερο μελάνι τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Το θέμα της μη αποτελεσματικότητας της νατοϊκής ναυτικής επιχείρησης της SNMG2 έχει τεθεί επιτακτικά από τους Έλληνες υπηρεσιακούς παράγοντες στο Πολιτικοστρατιωτικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ, σε μία προσπάθεια επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, διέρρευσε και από «κύκλους του Μαξίμου» ότι και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον ΓΓ/ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, για να θέσει το θέμα αυτό. Ανεξάρτητα από το τηλεφώνημα ή όχι του Έλληνα πρωθυπουργού στον κ. Stoltenberg, η ουσία είναι ότι το θέμα αυτό ανησυχήσει τον ίδιο αλλά και αρκετούς ανώτατους πολιτικούς νατοϊκούς αξιωματούχους, καθόσον η αναποτελεσματικότητα της επιχείρησης είναι θέμα κύρους για την ίδια τη Συμμαχία, ενώ σημαντική είναι και η πίεση που δέχεται ο ίδιος από τη γερμανική πλευρά διότι εκτίθεται… ο εμπνευστής αυτής της εμπλοκής, που δεν ήταν άλλος από τη γερμανική κυβέρνηση και την ίδια τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του liberal.gr, λόγω αυτής της καταστάσεως και προκειμένου να υπάρξει πολιτική ενίσχυση - παρέμβαση, προγραμματίστηκε επίσκεψη του ΓΓ/ΝΑΤΟ, κ. Stoltenberg, το διήμερο 20 - 21 Απριλίου σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, όπως άλλωστε προβλέπεται από την εθιμοτυπία σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όλα καλά και προβλεπόμενα λοιπόν μέχρι εδώ! Έλα όμως που όπως μάθαμε στην επίσκεψη αυτή σχεδιάζεται και επιβίβαση του ΓΓ στο γερμανικό πλοίο διοικήσεως Bonn με πλου και μάλιστα με την παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Πάνου Καμμένου και Mehmet Vecdi Gonul, αντίστοιχα! Εδώ λοιπόν αρχίζουν... τα «δύσκολα» και τα μεγάλα ερωτηματικά. Πώς θα μεταβεί στο γερμανικό πλοίο ο κ. Stoltenberg καθώς επίσης ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας με τη συνοδεία τους; Θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, και αν ναι η Ελλάδα θα ζητήσει τα προβλεπόμενα Σχέδια Πτήσεων; Θα τα υποβάλουν οι Τούρκοι (σιγά να μην υποβάλουν θα μου πείτε); Τι θα γίνει εάν η Άγκυρα θέσει θέμα για να μην πετάξει ελικόπτερο από ελληνικό νησί που κατά την τουρκική αντίληψη πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, όπως δυστυχέστατα «συμμορφώθηκε» πριν από μερικούς μήνες και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος! Και τόσα άλλα θέματα με τα οποία η Τουρκία θα επιδιώξει να δείξει για μία ακόμα φορά ποιος κάνει… κουμάντο στο Αιγαίο!

Δυστυχώς επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διακρίνεται για την προχειρότητα και ελαφρότητα με την οποία διαχειρίζεται το σύνολο των ζητημάτων που καλείται να διαχειρισθεί, ναι μεν καλωσορίζουμε στην Ελλάδα και στο Αιγαίο τον ΓΓ της Συμμαχίας, κ. Stoltenberg, αλλά εκφράζουμε την αναπόφευκτη και έντονη ανησυχία μας για το πώς θα απαντηθούν στην πράξη τα παραπάνω ερωτήματα και αφορούν στην αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων και μία νέα ακόμα πιο έντονη καταγραφή των θεμάτων που προβάλει ο τουρκικός αναθεωρητισμός στο Αιγαίο. Εκτός και εάν… εκτός και εάν λέμε, είμαστε τελικά μία… φινλανδοποιημένη χώρα όπως πολύ φοβόμαστε και θα πούμε τελικά… «ναι σε όλα».

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως περιμένουμε ακόμα να πλεύσουν οι νατοϊκές δυνάμεις και στα Δωδεκάνησα, όπως μας είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News