Γιώργος Σαχίνης

Προσφυγικό: Πώς η Τουρκία ελέγχει τις ροές και δημιουργεί γκρίζες ζώνες μέσω ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η οργή οφείλεται στο ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη δεν έχει σχεδόν καμία δράση και σίγουρα κανένα αποτέλεσμα στην μείωση των μεταναστευτικών ορών. Μόνο 3 σήματα για να σταματήσουν κάποιες βάρκες έχουν γίνει και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Δεν σταμάτησε καμία βάρκα τον πλου της προς την Ελλάδα. Το Onalert σήμερα αποκαλύπτει με στοιχεία το πώς  οι Τούρκοι ελέγχουν πλήρως της ροές και δημιουργούν πρόβλημα σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να κρατήσουν το ΝΑΤΟ κοντά στη Λέσβο, ακυρώνοντας στην πράξη τις αποφάσεις της Συμμαχίας για επίβλεψη όλου του Αιγαίου και επισημοποιώντας μέσω ΝΑΤΟ τις γκρίζες ζώνες

Η Τουρκία, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά το Λιμενικό για τις προσφυγικές ροές, έχει σχεδόν "κόψει" τις προσφυγικές ροές από την Χίο και νοτιότερα ώστε να μην χρειαστεί να επιχειρήσουν εκεί τα πλοία του ΝΑΤΟ!  Δεν θέλει εκί τα πλοία του ΝΑΤΟ για να επιβάλει στην πράη τις γκρίζες ζώνες. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής το πετυχαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο τον Μάρτιο στην Κω που άλλοτε βούλιαζε από πρόσφυγες, και γίνονταν μάχες για το εάν θα φτιαχτεί εκεί το hotspot, έχουν φθάσει μόνο 18 άτομα στις 14 του μήνα. Μάλλον θα διέφυγαν της προσοχής...


Το ίδιο αισθητή είναι η μείωση στη Χίο όπου όπως μπορείτε να δείτε και από το γράφημα, έφθασαν 866 πρόσφυγες όλο το μήνα και μόνο ορισμένες ημέρες.

Προσφυγικές Ροές Χίος Μάρτιος 2016
Create column charts


Στη Σάμο που υπάρχει σημείο εξαιρετικά κοντινό στην Τουρκία, ανάλογη η εικόνα. 965 πρόσφυγες μέσα στον Μάρτιο.

Προσφυγικές ροές Σάμος - Μάρτιος 2016
Create column chartsΕκεί όμως που οι κρουνοί είναι ανοιχτοί, είναι η Λέσβος: 7749 πρόσφυγες πέρασαν από την Τουρκία από την 1η του μήνα μέχρι και τις 22 Μαρτίου.


Προσφυγικές Ροές Λέσβος Μάρτιος 2016
Create column charts


Όλα αυτά συμβαίνουν μετά την εμφάνιση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Τουρκία που έχει θέσει θέμα Δωδεκανήσων προσπαθεί να κρατήσει το ΝΑΤΟ μακριά από αυτή την περιοχή, ώστε να έχει επιχειρήματα στο μέλλον.Αυτό διαπίστωσε ο πρωθυπουργός και έκανε το τηλεφώνημα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, το οποίο ήταν σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.Η ελληνική πρόταση στο ΝΑΤΟ είναι να αναπτυχθούν τα πλοία σε όλο το μήκος του Αιγαίου. Η Τουρκία επιμένει να επικεντρωθούν μόνο στην περιοχή της Λέσβου και πρακτικά το πετυχαίνει, ελέγχοντας τις ροές. 

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη
Επιμέλεια στατιστικών Ξανθή Τζουρούνη

Πηγή: onalert.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια