Γιώργος Σαχίνης

Σολομώντεια λύση για την υπόθεση Μουζάλα

Μετά την επιστροφή του Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κριθεί η τύχη του αναπληρωτή υπουργού για τη μεταναστευτική πολιτική. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Μουζάλας να απομακρυνθεί μετ' επαίνων στον ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται χρονικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης. Αυτή η μεθόδευση ικανοποιεί εμμέσως την απαίτηση του Καμμένου, αλλά και δεν εμφανίζει τον πρωθυπουργό να υποκύπτει εδώ και τώρα σε εκβιασμό του μικρού κυβερνητικού εταίρου.

Του Σταύρου Λυγερού

Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε εν θερμώ επιμείνει δημοσίως στην απαίτησή του να αποπεμφθεί ο Μουζάλας. Στο δείπνο, όμως, που είχε το βράδυ της ίδιας ημέρας στο σπίτι του με τον υπουργό Επικρατείας Παππά, παρουσία και του υφυπουργού Κουίκ, επικράτησαν δεύτερες και πιο ψύχραιμες σκέψεις. Έτσι, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Άμυνας επιβεβαιώθηκε η συμφωνία τους αφενός να αποκλιμακώσουν το κλίμα ενδοκυβερνητικής κρίσης, αφετέρου οι δύο τους να επανεξετάσουν την υπόθεση με σκοπό να βρουν μία συμβιβαστική λύση, η οποία να διατηρήσει αρραγή την ενότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Ο Τσίπρας, άλλωστε, δέχθηκε και ισχυρές πιέσεις από το κόμμα του να μην αποπέμψει τον Μουζάλα. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις υποστήριξης του αναπληρωτή υπουργού έκαναν και αρκετά κορυφαία στελέχη.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη που είχε ανεβεί ψηλά η θερμοκρασία, ειδικά στον χώρο της "κίνησης των 53" οι επικριτικοί ψίθυροι για τον «ακροδεξιό εταίρο» έγιναν κραυγές. Εξίσου ενδεικτικό ότι στους ίδιους κύκλους άρχισαν να συζητούνται και σενάρια και για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος με αντικατάσταση των ΑΝΕΛ από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου νοιώθουν πολύ άβολα με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Για να εξισορροπήσουν τη συνειδησιακή κρίση τους, υψώνουν ακόμα περισσότερο τους τόνους σε τρίτα πεδία που οι ίδιοι θεωρούν ότι αποδεικνύουν την αριστεροσύνη τους. Τέτοια πεδία είναι η «μάχη εναντίον του εθνικισμού», η «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η άρνηση να γίνεται διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και βεβαίως τα ανοικτά σύνορα για όλους. Σ' όλα αυτά τα πεδία, οι ΑΝΕΛ κινούνται σχεδόν στον αντίποδα και έχουν δημοσίως αναθέσει στον εαυτό τους στο κυβερνητικό επίπεδο να λειτουργούν διορθωτικά όσον αφορά αυτές τις ιδεοληψίες.

Τον Ιανουάριο 2015, ο κοινός παρονομαστής που ώθησε και τις δύο πλευρές να συμπράξουν στον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν ένα είδος αντισυστημικότητας. Πιο συγκεκριμένα και οι δύο είχαν υψώσει τη σημαία αφενός εναντίον του Μνημονίου, αφετέρου εναντίον της διαπλοκής.

Εκτός αυτού, ο Καμμένος απέφυγε να προβάλει μεγάλες απαιτήσεις στο μοίρασμα των κυβερνητικών αξιωμάτων και στην πορεία αποδείχθηκε πολύ βολικός εταίρος. Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας κυβερνάει σαν να ηγείται μονοκομματικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κυβέρνησης συνεργασίας. Αλλά και στο επίπεδο της ανθρώπινης χημείας τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Επικρατείας Παππάς ταίριαξαν με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ.

Στο Μαξίμου έχουν επίγνωση ότι δεν πρόκειται να βρουν άλλο τόσο βολικό κυβερνητικό εταίρο. Γι' αυτό και όλο αυτό το διάστημα αντιστέκονται στις πιέσεις των Ευρωπαίων να αντικαταστήσει τους «ακροδεξιούς ΑΝΕΛ από το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ και το φιλελεύθερο Ποτάμι». Έχουν επίγνωση ότι μία κυβερνητική συνεργασία με αυτά τα κόμματα θα ευνούχιζε την επαγγελία ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δίνει μάχη εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς. Θα ακύρωνε, δηλαδή, ό,τι ακόμα συγκρατεί ψηφοφόρους και περιορίζει την εκλογική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι στον τελευταίο χρόνο ο Καμμένος έχει υποκύψει στην απαίτηση του Τσίπρα να αποπεμφθούν από κυβερνητικές θέσεις τέσσερα στελέχη του κόμματός του (Χαϊκάλης, Νικολόπουλος, Καμμένος και Σγουρίδης) κυρίως για δηλώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ανάρμοστες. Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι παρά τη δυσφορία των ΑΝΕΛ, ο Καμμένος απέφυγε να προκαλέσει δημοσίως πρόβλημα και σε περιπτώσεις που κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραβίασαν εθνικές κόκκινες γραμμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνηση του υπουργού Παιδείας Φίλη να αναγνωρίσει ότι υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, παρότι η γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ανεκτική στάση του Καμμένου είχε εδώ και καιρό προκαλέσει σχόλια εκ μέρους ορισμένων βουλευτών του. Αρκετοί εξ αυτών υπογράμμιζαν με νόημα ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι κυβέρνηση συνεργασίας και όχι μονοκομματική. Επίσης, ότι οι ΑΝΕΛ πρέπει να καθιστούν δημοσίως σαφές το δικό τους ιδεολογικό στίγμα, επειδή διαφορετικά θα εκληφθούν από την κοινή γνώμη σαν παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική ανέφερε το γειτονικό κράτος με το όνομα "Μακεδονία", το κλίμα ήταν έτοιμο για να εκδηλωθεί αντίδραση. Η επίμαχη δήλωση λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Καμμένος αντέδρασε τόσο έντονα και για έναν πρόσθετο λόγο. Οι σχέσεις του με τον Μουζάλα είχαν διαταραχθεί, λόγω της ανάμιξης του υπουργείου Άμυνας στην κατασκευή των υποδομών για την υποδοχή των προσφύγων-μεταναστών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ άδραξε την ευκαιρία για να απαιτήσει από τον πρωθυπουργό να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση του Μουζάλα ο κανόνας που είχε εφαρμοσθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαιτήσει την παραίτηση κυβερνητικών στελεχών από τους ΑΝΕΛ με τη δικαιολογία ότι είχαν προβεί σε ανάρμοστες δηλώσεις. «Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε ο υπουργός Άμυνας στον πρωθυπουργό και του υπογράμμισε με σημασία ότι αγωνίζεται να διατηρήσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για το ασφαλιστικό και για άλλα νομοσχέδια που συνδέονται με την 1η αξιολόγηση. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να του υπογραμμίσει ότι τα Σκόπια θα εκμεταλλευθούν διπλωματικά την επίμαχη δήλωση Μουζάλα παρά τη συγγνώμη του.

Είναι γεγονός ότι με την κατηγορηματική δημόσια απαίτησή του να εκδιωχθεί ο αναπληρωτής υπουργός ο υπουργός Άμυνας δεν άφησε στον εαυτό του περιθώρια ελιγμού. Αυτό οφείλεται στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στους ΑΝΕΛ, στον χαρακτήρα του, αλλά και στην πρόθεσή του να καταστήσει αποτελεσματικό το διάβημά του προς τον πρωθυπουργό. Όπως είδαμε, όμως, τελικώς έκανε ένα βήμα πίσω, με αποτέλεσμα να τσαλακωθεί το κύρος του.

Για να καλύψει πολιτικά τον χειρισμό του, ο Καμμένος συγκάλεσε την επόκεμνη ημέρα (Πέμπτη) το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και απέσπασε την έγκρισή της. Το εκ μέρους του ανέβασμα των τόνων είχε εκτονώσει το κλίμα στο κόμμα του. Ειδικά όταν φάνηκε να διαψεύδονται οι φήμες ότι ο Τσίπρας προσανατολίζεται στο να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα, αντικαθιστώντας τους ΑΝΕΛ από το ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις του μετά την κομματική συνεδρίαση ήταν σαφώς σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους, χωρίς, ωστόσο, να εγκαταλείπεται ρητά η απαίτηση για απομάκρυνση του Μουζάλα. Κι αυτό, επειδή η απομάκρυνσή του είναι πράγματι στο τραπέζι.

Σχόλια