default-image

Π.Μάστακας: Αποσυμπίεση Ειδομένης , δύσκολο θέμα τα ασυνόδευτα παιδιά 

Κρήτη
Π.Μάστακας: Αποσυμπίεση Ειδομένης , δύσκολο θέμα τα ασυνόδευτα παιδιά 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποσυμπίεση της Ειδομένης που πλέον με κλειστά απόλυτα τα σύνορα μετατρέπεται σε κοινωνική και υγειονομική «παγίδα» για χιλιάδες ανθρώπους , πρέπει πλέον να είναι προτεραιότητα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, δηλώνει ο Συντονιστής Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Πέτρος Μάστακας μιλώντας στο Ράδιο 9.84.

Ο ίδιος ανέλυσε τις πρόνοιες της ιδιότητας του πρόσφυγα , τα ανοιχτά ερωτήματα ως προς τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. για την μετεγκατάσταση και ταυτόχρονα σημείωσε ότι η μείωση ή όχι των ροών με την έλευση καλοκαιρίας, ουσιαστικά εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά στην υπόθεση.

Ο κ. Μάστακας επαίνεσε μεν την πρωτοβουλία των Δήμων της Κρήτης για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είπε όμως ότι οι διαδικασίες φιλοξενίας τους είναι στην Ελλάδα νομικά και πρακτικά τόσο σφιχτές , ώστε αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, στη πράξη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ή θα πρέπει να παραμείνουν χωρίς να εντοπίζονται ή στη καλύτερη περίπτωση θα καταλήγουν στο κελί του πλησιέστερου αστυνομικού τμήματος καθώς το ελληνικό πλαίσιο στο θέμα αυτό είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και η φιλοξενία παιδιών δεν είναι απλή  υπόθεση.

Υπέδειξε μάλιστα ως πανελλαδικό πρότυπο για ασυνόδευτα παιδιά στο παρελθόν τον Ξενώνα στα Ανώγεια , σημειώνοντας ότι όποιος ρωτήσει τους εκεί υπεύθυνους θα καταλάβει ότι είναι από τις πιο δύσκολες διαδικασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News