Γιώργος Σαχίνης

Ενθουσιάζονται χωρίς να διαβάσουν τα κείμενα

Στη δημοκρατία είναι θεμιτές οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ένα ζήτημα που μας διχάζει είναι κατά πόσον η «λύση Αναστασιάδη» διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω  μετεξέλιξής της σε ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος πρωταγωνιστεί σε διαβεβαιώσεις ότι θα διασφαλίζεται χωρίς ποτέ να το τεκμηριώσει. Τις προάλλες με αυτοπεποίθηση παραποίησε ενώπιον της Βουλής και της κοινής γνώμης,  την Κοινή  Διακήρυξη της 11ης Φεβρ. 2014 (Αναστασιάδη-Έρογλου) υποδεικνύοντας ότι δήθεν, «ρητά αναφέρεται … : "Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία…"». Στην Κοινή Διακήρυξη -που ο ίδιος συνομολόγησε με τον Έρογλου και η Τουρκία έκτοτε επιδεικνύει προς εμάς και διεθνώς -, δεν γράφει  «ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία», αλλά «ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία». Πάντως, αξίζει έπαινος στο  δημοσιογράφο που εντόπισε το ατόπημα του Προέδρου ο οποίος έκτοτε σιωπά. Ούτε το Προεδρικό εξέδωσε μια εκ υστέρων έστω απολογία, επειδή οι επικοινωνιολόγοι προφανώς έκριναν ότι η σιωπή περιορίζει τις ζημιές.  

Του Κώστα Μαυρίδη*

Πάντως, η παρουσίαση παραποιημένων κειμένων προς την κοινή γνώμη, φαίνεται γίνεται συνήθης πρακτική αφού ορισμένοι στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, μεθυσμένοι από τη δημοσιότητα των ΜΜΕ, εκδίδουν ανακοινώσεις για σημαντικά έγγραφα, χωρίς καν να τα έχουν διαβάσει. Αν  διάβαζαν το προσχέδιο για τις ενταξιακές της Τουρκίας, δεν θα ανακοίνωναν τον ενθουσιασμό τους, αλλά θα περίμεναν τουλάχιστον την τελική έκθεση. Από τώρα ανακοίνωσαν ότι το προσχέδιο της έκθεσης  είναι πολύ επικριτικό για την Τουρκία και βελτιωμένο παρά προηγουμένως για την Κύπρο, χάρις στην πολιτική του Ν. Αναστασιάδη. Μακάρι! Αλλά, η πραγματικότητα είναι ανάποδη, με την εξής αντίφαση. Για όσα συμβαίνουν εντός Τουρκίας, το κείμενο είναι πολύ επικριτικό, ενώ «ήπιο» ειδικά για τις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κύπρο. Η εισηγήτρια της έκθεσης εξήγησε ότι οφείλεται στο καλό  … κλίμα ενόψει επικείμενης λύσης και έκρινε πως το «ήπιο» λεκτικό βοηθά.  Αντί λοιπόν να περιμένουν το τελικό κείμενο, προσέτρεξαν να δικαιωθούν με βάση το προσχέδιο, χωρίς καν να το διαβάσουν. Μια απλή ανάγνωση φανερώνει πως στο φετινό προσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μια πρόσθετη επικριτική φράση για την Τουρκία (που δεν υπήρχε πέρσι) και συνάμα  απουσιάζουν πολλά και σοβαρά (π.χ. ρητή αναφορά στην αντιδήλωση 21ης Σεπτ 2005 για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, Δίκαιο της Θάλασσας, θέμα εποικισμού, αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων κ.ά.). Το λόγο εξήγησε η συγγραφέας της έκθεσης που οι «χαρούμενοι» οπαδοί  δεν σχολίασαν, όπως δεν σχολίασαν την προφορική αναφορά της στους «Προέδρους Αναστασιάδη και Ακκιντζί», για το οποίο με τον Δ. Παπαδάκη διαμαρτυρηθήκαμε με επιστολή μας. Ωστόσο, όλοι οι ευρωβουλευτές θα παλέψουμε μέσω της προσφερόμενης διαδικασίας να βελτιώσουμε το κείμενο. Αν όμως ως έχει αποτελεί μέγα επίτευγμα, σημαίνει ότι η παραποίηση, στρέβλωση ή ψεύδος, έχουν καθιερωθεί ως επικοινωνιακό εργαλείο.

Ενδεικτικά είναι η αναφορά στο  ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας για παράδοση ολόκληρης της περιοχής Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους, που στο προσχέδιο περιορίζεται  μόνο στην κατά πολύ μικρότερη περιοχή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Πάντως, στο προσχέδιο υπήρχε εγκώμιο για το αίτημα του Προέδρου στην καθιέρωση της τουρκικής ως μιας από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Αυτό ήταν το μοναδικό προσωπικό εγκώμιο προς τον Ν. Αναστασιάδη. Αν αυτό δικαιώνει την «χαρούμενη πολιτική», μπορεί καθένας να το αξιολογήσει.

Η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε κράτος μέλος της ΕΕ και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εξαφανίστηκαν ενώ γίνεται αναφορά για προετοιμασία ανοίγματος κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία. Με την  Κυπριακή Δημοκρατία περίπου υπό διάλυση, ακόμη και η όποια "πρόοδος" πιστώνεται έμμεσα στην Τουρκία που μένει στο απυρόβλητο χωρίς να της κατανέμονται ευθύνες για τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου, ούτε για την αδιάλλακτη στάση της στην διαπραγματευτική διαδικασία.  Αυτά  δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της "χαρούμενης" πολιτικής που μετέτρεψε το Κυπριακό σε μια διακοινοτική διαφορά όπου οι "δύο ηγέτες" (έτσι περιγράφονται στο προσχέδιο της έκθεσης) αναζητούν κάποια διευθέτηση.

Κώστας Μαυρίδης  - Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D)- costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σχόλια