default-image

Η ιστορία της Ελλάδας, χώρα και χώρος με τον Γ. Καραμπελιά

Life
Η ιστορία της Ελλάδας, χώρα και χώρος με τον Γ. Καραμπελιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πολιτικό ακτιβιστή και συγγραφέα ιστορικής ανάλυσης, Γιώργο Καραμπελιά, φιλοξενούν απόψε οι "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ ΤV" στις 10 το βράδυ. Με αφορμή το βιβλίο του "Η δυναμική της παλιγγενεσίας (1700-1821)" που είναι ο δεύτερος τόμος μίας ιστορικής καταγραφής από το 1204 έως το 1922 ο ιστορικός συγγραφέας, επιχειρεί μία αντίστιξη στο σήμερα όπου η Νοτιοανατολική Μεσόγειος φλέγεται με γεωπολιτικές εξελίξεις και το προσφυγικό.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς θα υποστηρίξει γιατί κατά τη γνώμη του με την επισφράγιση της παρουσίας σήμερα και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του '21, αυτή κινδυνεύει να ακυρωθεί. Και όχι μόνο εξ αιτίας της επανεμφάνισης του νέο-οθωμανισμού, και της υποταγής μας στη δυτική αποικιοκρατία, αλλά και μέσα από τη στάση των ίδιων των ελίτ της χώρας.

Θα επιχειρηματολογήσει γιατίσήμερα, η ισλαμική Ανατολή, κατεξοχήν τουρκική, επιχειρεί να αναιρέσει τις κατακτήσεις του 1821, επανεντάσσοντας τον ελληνικό χώρο ως υποτελή στον νεοθωμανικό σχεδιασμό. Από την Κύπρο έως την Θράκη και το Αιγαίο, ο Ελληνισμός απειλείται στις τελευταίες του εστίες. Και την ίδια στιγμή η Δύση μας έχει εξαντλήσει οικονομικά και πνευματικά και επιχειρεί να μας μεταβάλει σε ένα απλό σύνορο με την Οθωμανική Ανατολή. Έτσι έγινε και παλιότερα.

Προηγήθηκαν οι Φράγκοι το 1204 και ακολούθησαν οι Τούρκοι το 1453. Στην εκπομπή παρεμβαίνουν ο ιστορικός συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, ο ομότιμος καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας Μιχάλης Μερακλής και ο Γιώργος Ανδρειωμένος, Αναπληρωτής Πρύτανη- Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος Σαχίνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News