Γιώργος Σαχίνης

Αλβανία, Ισραήλ, Κύπρος και Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Γιατί;

Είναι ένα πολύ καλό να διερωτηθεί κανείς τί είναι αυτό που όλα τα προαναφερθέντα κράτη ακολουθούν μια πολιτική αντίθετη προς τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντά μας, ακόμη και το Ισραήλ που το έπαιζε μέχρι τελευταία "φίλος" και έκανε και ασκήσεις πάνω απο το Αιγαίο.

Του καθηγητή Γ. Ζουγανέλη

Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι το πολύ φυσικό αέριο που έχει η Ελλάδα. Μα απο μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το βγάλει. Εκτός αυτού σε τέτοια βάθη λίγες είναι οι εταιρείες που μπορούν να το εξορρύξουν.

Για να βγάλει η Ελλάδα νόμιμα το φυσικό της αέριο και τα κέρδη να τα δώσει στους δανειστές της πρέπει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Αυτό όμως δεν την αφήνουν η Αλβανία, η Τουρκία αλλά και η Κύπρος να το κάνει, αφού δεν την διευκολύνουν στην οριοθέτηση της.

Υπάρχουν και μερικά σημαντικά θέματα τα οποία έχουν μια ξεχωριστή σημασία, γιατί υποτίθεται ότι αφορούν κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει "καλές" σχέσεις.

Υποτιθέμενη "συμμαχία" με Kύπρο: Τόσα χρόνια γιατί δεν έχει οριοθετηθεί το κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ που είναι κοινό με τη Κύπρο; Aυτό μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί να συμβεί μελλοντικά λόγω της ενοποίησης του νησιού.

Υποτιθέμενη "συμμαχία" με Ισραήλ: To Iσραήλ με την απόφαση του να προχωρήσει σε οικονομική συμμαχία με τη Τουρκία (να περάσει τον αγωγό πετρελαίων του απο τη Τουρκία), μέσα απο συγγνώμες και σκυψίματα, ρίχνει κριθάρι στο μύλο του Ερντογάν, για να κινείται κατά της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Τα αποτελέσματα αυτής της περίεργης σχέσης τα βλέπουμε στο Αιγαίο καθημερινά και τον τελευταίο καιρό είναι επηυξημένα.

Επι μισό και πλέον αιώνα, η χώρα μας παρέμεινε υπανάπτυκτη γιατί πάντα την κατάλληλη στιγμή κάτι την τράβαγε απο το ποδάρι. Δεν μπορεί όμως, παρά τις τόσες συμπτώσεις, όλα αυτά τα κράτη να είναι συνεννοημένα να καταφάνε την Ελλάδα. Τη δουλειά αυτή την κάνουν οι δανειστές με την συμμαχία των εγχωρίων φίλων τους πολιτικών, δημοσιογράφων, αδελφάτων κλπ. Αυτοί που έχουν σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για ότι συμβαίνει και ότι αναγκαστικά θα συμβεί είναι αυτοί που υπογράφουν συμφωνίες, οι πολιτικοί. Θα θυμάστε πως διπλασιάστηκε σε μια νύχτα το δημόσιο προπολεμικό χρέος απο τον Επίτιμο.

Και αυτούς όμως κάποιοι στην Ελλάδα τους ανεβάζουν (ΜΜΕ, επιχειρηματίες, εργολάβοι, αδελφάτα και τραπεζικό σύστημα). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι στην Ελλάδα έρχονται σε συννενόηση με κάποιους απο έξω. Αρα μιλάμε για παγκόσμια διαπλοκή. Πολύ το πλιάτσικο.

Αλβανία, Ισραήλ, Κύπρος και Τουρκία όσο και να φαίνεται περίεργο δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να συμμετέχουν σε αυτό που συμβαίνει πλήν του μεταναστευτικού απο τη Τουρκία. Το αν στο μέλλον επωφεληθούν αυτά τα κράτη από τη διάλυση της Ελλάδας και πρέπει να έχουν μια καλή σχέση μεταξύ τους είναι μια άλλη ιστορία. Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ πρόσφατα ανοίχτηκε και προς την Αλβανία. Το αν θα τη γλυτώσουν οι εγχώριοι καντηλανάφτες απο το κόλπο που θα κάνει χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στην ΕΕ, αυτό εξαρτάται απο το πού θα υπάρχουν στρατεύματα την εποχή που θα γίνει η ανάφλεξη!

Σχόλια