Γιώργος Σαχίνης

Με λόγια κα … "επιχειρήματα' θα αλλάξουν τον Ερντογάν!

Το τρίγωνο Προεδρικό-Αβέρωφ-ΑΚΕΛ διαθέτει μια «ικανότητα», φαινόμενο στη διεθνή πολιτική (αναφέρομαι στις ηγεσίες και απευθύνομαι σε όσους προβληματίζονται ελεύθερα). Το τρίγωνο παραβλέπει τα σοβαρά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, που δυνατόν να κάνουν τη διαφορά για μια αποδεκτή λύση, τα οποία «καταφέρνει» να  εξουδετερώνει και επικεντρώνεται στα ασήμαντα. Για παράδειγμα, Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού θεωρούν ότι το ζητούμενο είναι να πείσουμε την Τουρκία να αλλάξει και προφανώς, έχουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούν με λόγια και την πειθώ τους (!) να ανατρέψουν τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και άλλων στην Αν. Μεσόγειο. Καθώς θεωρούν εξαντλημένα τα σημαντικά, χωρίς ποτέ να έχουν αξιοποιηθεί, επικεντρώνονται στα ασήμαντα.

Του Κώστα Μαυρίδη

Η παρουσία μας στην ΕΕ σε συνδυασμό με τις ενταξιακές της Τουρκίας είναι το πρώτιστο σημαντικό μας πλεονέκτημα. Μια Κυβέρνηση που ζητά λύση στη βάση των κανόνων δικαίου και των αρχών της ΕΕ, δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηριστεί ακραία. Με δεδομένο ότι ο Ερντογάν έχει τώρα ανάγκη το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, το πλεονέκτημά αυξάνεται  με παρεμπόδιση κάθε περαιτέρω βήματος. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ανάποδο, με αναζήτηση της όποιας «λύσης», φτάνει να ψηφιστεί. Ζητούμενο τώρα είναι η εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να χάσουμε κάθε έλεγχο στις ενταξιακές της Τουρκίας.

Το άλλο  στρατηγικό πλεονέκτημα αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα σε συνδυασμό με τις ανάγκες εφοδιασμού της ΕΕ και γεγονός πως Ισραήλ-Αίγυπτος προτιμούν συνεργασία μαζί μας παρά με τον… Ερντογάν. Το καλοκαίρι είχαμε την επίσκεψη αστραπή Νετανιάχου με κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με βάση πληροφορίες και περιοριζόμενος σε όσα έπρεπε, συνόψισα τότε -τέλη Ιουλίου- με άρθρα και δηλώσεις μου στις ειδήσεις Σίγμα και ΡΙΚ- τους βαθύτερους λόγους της επίσκεψης. Εξήγησα ότι ο Νετανιάχου έθεσε επιτακτικά τις επικείμενες εξελίξεις, συνδέοντας το Κυπριακό με φυσικό αέριο και κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να αποφύγει το μοιραίο λάθος, παρέχοντας στην Τουρκία ρόλο στην Αν. Μεσόγειο που μέσω μιας «λύσης» στο Κυπριακό μπορεί να αποκτήσει. Εάν ο Ν. Αναστασιάδης προχωρήσει, ικανοποιώντας την στρατηγική επιδίωξη του Ερντογάν, το συνολικό εγχείρημα στρατηγικής σύμπραξης καταρρέει. Το Ισραήλ χρειάζεται την Κύπρο ως ενδιάμεσο με Αίγυπτο και ΕΕ. Δεν  μας χρειάζεται ως μεσολαβητή για να συνεργαστεί με την Τουρκία που τα βρίσκει και μόνο του αν χρειαστεί. Το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι το σενάριο που προδιαγράφεται ως «λύση» τουρκικών προδιαγραφών είναι λάθος και πρόσφερε υποστήριξη σε διάφορα επίπεδα.

Τις προάλλες (έξι μήνες μετά τα πιο πάνω και αφού μπήκε νέα χρονιά), ο Αβ. Νεοφύτου «ανακάλυψε» σύνδεση ανάμεσα στις «τρέχουσες εξελίξεις … στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» και τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ισραήλ. Όπως δήλωνε από κανάλι σε κανάλι, δεν μπορεί να γίνει από το Ισραήλ αποδεκτή μια λύση η οποία θα επηρεάζει αρνητικά το στρατηγικό βάθος του Ισραήλ. Μόνο που ο ίδιος ο Αβ. Νεοφύτου περιορίστηκε στην Κύπρο με αναφορά σε εγγυήσεις από την Τουρκία, που ΔΕΝ θα είναι λεκτικά μέρος της «λύσης». Το Ισραήλ είναι άλλα που υποδεικνύει με συγκεκριμένο τρόπο που αφορούν τον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.    

Το να θεωρούν δύο πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο ότι μπορούν να πείσουν την Τουρκία (με τον Ερντογάν) να … αντιληφθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα είναι όντως φαινόμενο. Χωρίς να υποτιμώ οποιονδήποτε, πιστεύω πως οι ίδιοι έχουν υιοθετήσει ή προσαρμόσει τα επιχειρήματά τους στις τουρκικές επιδιώξεις για να προκύψει … «λύση», πράγμα που θα διαφανεί εντός των μηνών.

Παρεμπιπτόντως, τον τελευταίο καιρό με διάφορες ενέργειες επιχειρούμε να αναδείξουμε  τον υπό εξέλιξη εσωτερικό πόλεμο για γενοκτονία του Κουρδικού λαού με προφανές στους νοήμονες ότι οι εξελίξεις εκεί επηρεάζουν το δικό μας μέτωπο απέναντι στην Τουρκία. Ίσως σε έξι μήνες από σήμερα, αν υπάρχει κυπριακό κράτος, κάποιος πολιτικός αρχηγός να «ανακαλύψει» πόσο μας επηρεάζει το εκεί υπό εξέλιξη γεωπολιτικό παιγνίδι.  

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D).

costas.mavrides@europarl.europa.eu

Σημείωση: Πριν μερικές βδομάδες αναφερθήκαμε στον υπό εξέλιξη σχεδιασμό του Ερντογάν να διοχετεύσει Τουρκογενείς φανατικούς ισλαμιστές από τον Καύκασο στις συμπαγείς κουρδικές περιοχές. Τις προάλλες συνελήφθηκαν στην Τουρκία, τρεις Ρώσσοι υπήκοοι από τον Καύκασο ως ύποπτοι τζιχαντιστές.   

Σχόλια